Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ochrana seniorů: Zastupujte své rodiče!

Mnoho starých lidí bydlí samo, daleko od svých dětí a dostávají se do situací, kdy by mohli přijít do velkých problémů. Něco přislíbí, z dobré vůle, něco podepíší anebo nejsou dost pružní v jednáních, kde může nastat škoda.

Sousedské vztahy nejsou vždycky úpřimné

Mnoho starších lidí si myslí, že když někoho léta znají jako dobrého souseda, že je nemůže nikdy obelhat, podvést a připravit jim horké chvíle. A čím je člověk starší, tím víc myslí na to, aby s každým dobře vycházel, protože kdo jim asi zavolá sanitku, když se jim udělá špatně, kdo jim pomůže do schodů anebo na ně promluví vlídné slovo, když se s mladými tak málo vidí a často si neví rady. Nechci rozebírat etický problém, jak může někdo ublížit starší ovdovělé ženě, jak může někdo ohlupovat své sousedy, když zatouží po nějaké výhodě v domě, zneužít jejich neznalosti a nepružného uvažování.

... starší lidé nedohlédnou na dno úmyslně špatného jednání

Zažila jsem případ, nedávno, z kterého jsem měla hluboké znechucení nad lidmi, kteří by měli mít rozum a nezneužívat důvěry svých starých sousedů, vedle kterých od dětských let vyrůstali. Šlo o privatizaci bytových jednotek. Naštěstí, i když zákon o vlastnictví bytů není zrovna ten z nejlepších, i když zřízení družstva pro převod domu s následným zřízením Společenství vlastníků bytových jednotek je dost náročná operace, která chce skutečně celý proces nastudovat anebo si přizvat nějakého právníka, který to má v malíčku, jak se říká, přesto dokáže zabránit, aby nějací chytráci si předem rozdělovali nebytové prostory a pozemky, které k domu přísluší. Ukázalo se, že ti, kteří se domluvili, že celou privatizaci provedou, si dali podepsat od starých lidí, bydlících v domě, že souhlasí, aby jim dvěma připadla velká půda a místnosti, kde bývala prádelna, sušárna a tzv. kočárkárna. Chtěli je získat do vlastnictví a buď někomu prodat nebo pronajmout k podníkání nebo si v nich chtěli něco pro sebe zřídit. I když takové ujednaní jim není nic platné, protože dům musí být rozdělen i s nebytovými prostorami poměrně mezi vlastníky, přesto - co by to nezkusili, třeba to projde a nikdo se proti nim nepostaví. Však, kdo by to všechno udělal, ty papíry a to běhání. Jak snadno se dá někdo vyšachovat, to je mnohým lidem jasné a umí to. Bylo by dobré, kdyby děti nenechávali své staré rodiče v takových případech v nejistotě nechali se jimi zplnomocnit při jednáních.

Problémy s placením záloh a jednorázových plateb

Lze jen doporučit, aby si starší lidé dobře hlídali, jaké zálohy na spotřebu energií a vody mají po vyúčtování nasazeny do dalšího období. A pokud se jim zdá, že jsou příliš nízké a nebo příliš vysoké, raději by se měli obrátit na své děti, aby vznesli dotaz anebo sami určili výši záloh, která se jim zdá přiměřená. Starší lidé většinou neumí zacházet s počítačem a na zákaznické lince se těžko s někým domluví. Při příliš nízkých zálohách jim totiž hrozí vysoký doplatek, který nemusí zvládnout zaplatit. A to jeden z důvodů, proč jsou na staré lidi uvalovány exekuce. Je dobré občas s nimi prodiskutovat, zda mají v pořádku své trvalé příkazy, zda nezapomínají zaplatit například za hrobové místo, které se platí jednou ročně, daně z bytu, který mají ve vlastnictví nebo za pozemky, které jim patří, zda mají zaplaceny účty za telefon apod. Občas překontrolovat i listy vlastnictví, zda tam nenastaly nežádoucí změny. Současná doba se ze seniory nemaže a je dobré jim poskytnout v tomto účinnou oporu. V rodině je nutné se nejen starat o děti, ale také o rodiče, aby rodina nepřišla téměř nenápadným způsobem k velké škodě. Není to proto, že starší lidé by byli nešikovní, jsou naopak velmi pečliví, ale často nedohlédnout na zákeřnosti, které na nás číhají za každým rohem.

Můžeme jen doufat, že se mezilidské vztahy a vztahy v rodinách, které nejsou ideální, zlepší v příznivější době, než je ta současná. Nešťastný průběh provádění reforem, s nimi často spojené i ztráty zaměstnání a starosti, jak vyjít s financemi než se objeví příležitost zase pracovat otupuje mnoho lidí i k citovým vazbám v rodině a k blízkému okolí. Ale spíš by to mělo vést k jejich upevnění, protože kde hledat bezpečnější zázemí, než v rodině?

Autor: Irena Aghová | sobota 17.9.2011 3:33 | karma článku: 22,74 | přečteno: 1499x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...