Potraviny: Zpracování ovoce v domácích podmínkách

26. 09. 2011 0:00:00
Přichází období, kdy přemýšlíte, jak zpracujete svou úrodu ovoce a zeleniny, kterou jste na svých zahradách sklidili. Kromě zavařování a nakládání jsou vhodné dva druhy zpracování a to jsou sirupy a šťávy anebo sušení. Následující recepty a postupy jsou spíše tradiční, bez použití moderních přístrojů, ale jistě jsou zajímavé i pro dnešní praxi konzervování a uchovávání ovoce. Dále je zde také zmíněn postup zmrazování ovoce v domácím prostředí.


Zpracovávání ovoce podle tradičních způsobů

Sirupy

Nejoblíbenějším domácím produktem je výroba domácích sirupů. Jsou zdravé, obsahují vlákninu, ale také velké množství cukru, a proto je třeba zvážit, zda by je měli pravidelně popíjet lidé, kteří mají náběh k otylosti nebo otylostí trpí. Samozřejmě, že záleží na množství, které vypijí v kratším časovém úseku.

Jablečný sirup


Jablečný sirup, podle tradičních receptur připravíte tak, že na 1 litr šťávy použijete 1,5 až 1,7 kg cukru a 8 g kyseliny citrónové. Jablka operte, rozdrťte a vylisujte. Šťávu nechte několik hodin sedimentovat. Odkalenou šťávu přivedete do prudkého varu a přidáte cukr a kyselinu citronovou. Sirup pak naplňte do čistých lahví.

Malinový sirup


Malinový sirup je velmi oblíbený a zvláště ho mají rády děti. Obsahuje však velké množství cukru, takže pokud děti mají náběh k otylosti nebo otylostí trpí, lze jen doporučit jim dávat do jedné sklenice malé množství sirupu.

Malinový sirup si připravíte tak, že na 1 kg plodů přidáte 3⁄4 litru vody a necháte 12 hodin stát. Uvolněnou šťávu, potom přes pláténko přecedíte a na 1 litr šťávy přidáte 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citronové. Cukr ve šťávě rozpustíte za teploty asi 60 – 70 stupňů Celsia. Ale nesmí přijít do varu. Po rozpuštění cukru nalijte sirup do lahví a zazátkujte korkovými zátkami, které dobře vysterilujte ve vařící vodě.

Tak se obdobně postupuje při všech přípravách ovocných sirupů.

Zmrazování ovoce

Pokud se na zahrádkách urodilo, je to dobře, ale pak nastane starost, jak nejlépe uchovat ovoce na zimu, aby neztrácelo hodnoty. Jedním z nejšetrnějších způsobů je zmrazování.

Zmrazený angrešt

Plody nejprve omyjte ve studené vodě, pak odstopkujte a odstraňte okvětí. Pro zmrazování použijte ovoce plně zralé, menší velikosti a nejlépe z červené odrůdy. Vytříděné a upravené plody naplňte do obalů bez prosypání cukrem, ale můžeme použít i obaly, do kterých nalijete 50% cukerného roztoku, který si připravíte rozpuštěním 0,5 kg cukru v 50 cl vody. Pokud zmrazujete angrešt prosypaný cukrem, použijte krystalový cukr v poměru 1 díl cukru a 3 díky angreštu. Po zabalení angrešt ihned zmrazte. Mražený angrešt pak můžete použít do moučníků, kompotů a ovocných pohárů.

Takto můžete postupovat u všech druhů ovoce, stačí se rozhodnout, zda ho budete mrazit „na sucho“, což se u každého ovoce nehodí, nebo v cukerném roztoku. Lze je doporučit si vždy před přípravou přečíst recept na zpracování toho kterého druhu ovoce, jak nejlépe s ním při zmrazování naložit, protože v zimě, až ho budete používat, krásně ozdobí vaše moučníky anebo poháry. Pokud se s ním nevhodně naloží, pak budete zklamáni.

Konzervace sušením


Konzervovat sušením se dá zelenina, ovoce a houby. Začněme houbami, protože je to v tomto období aktuální.

Příprava na sušení

Houby se suší buď na slunci, nebo v sušárenském zařízení. Může to být buď domácí sušárna s vlastním tepelným zdrojem, nebo stojan s lískami, který můžete postavit na kamna, na sporák nebo do trouby. Řezy hub můžete navlékat i na režnou niť a zavěšovat na zvláštní stojany nebo na vhodná místa nad tepelným zdrojem nebo na slunci. Při sušení odejmete houbám téměř 90 % obsahu vody. Z 10 kg čerstvých hub získáte tak přibližně 1 kg až 1,2 kg usušených hub. Pro sušení jsou nejlepší pravé hřiby, jako hřib smrkový, dubový, ale i klouzky, čirůvky, žampióny a jiné jedlé houby. Houby pro sušení musí být zdravé, vyvinuté a nečervivé. Před rozkrájením je musíte dočistit nožem a zbavit všech příměsí. Je důležité upozornit, že houby před sušením musíte krájet nerezovým nožem. Plodnice řezejte podélně na plátky. Je praktické, aby tloušťka těchto plátků dosahovala 1 až 4 mm. Plodnice krájejte tak, aby, pokud je to možné, zůstal klobouk s třeněm spojen. Jinak můžete kloboučky u malých hříbků sušit i celé. Plátky hub se kladou na dřevěné lísky nebo na síta tak volně, aby se vzájemně nedotýkaly. Síta mohou být s nerezivějícího pletiva, z různých tkanin, na silonu apod. Houby se však dají úspěšně sušit i na dřevěné desce, ale nikdy ne na papíru nebo na plechu, kde se přilepují a pak černají. Počáteční teplota sušení má být vždy nižší, a to 40 -50 st. C. Hlavní sušící teplota, to je asi za 1 hodinu od začátku sušení, má být 60 a 65st. C. Dosoušet budete však při teplotě nižší, a to asi 55 st. C. Doba sušení je závislá na druhu hub. Plátky hub můžete během sušení převracet. Konec sušení poznáte podle toho, že plátky hub nejsou již vláčné nebo kožovité a ohebné, ale jsou křehké, lámou se a chrastí. V této době mají asi 12% vody. Pokud houby sušíte na slunci, chraňte je před prachem a vlhkostí. Spíš vybírejte vzdušná a slunná místa.

Sušené ovoce


Sušit ovoce v domácím prostředí není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Jistě, že mnoho domácností má své moderní sušičky, ale nyní se seznámíte s tradičním sušením, které má své zásady a výsledek je vynikající.

Pro sušení je vhodné ovoce zcela zralé, které má nejvyšší obsah cukrů. Aby odpařování vody probíhalo v průběhu sušení plynule a bez poškození jakosti nebo vzhledu ovoce, jeho konzistenci změkčujeme a barvu plodů chráníme některými zásahy před vlastním sušením.

Předváření ve vodě

Pro sušení se předváření téměř veškeré druhy ovoce. Vlastní předváření plodů se dělá stejným způsobem jako při zpracování ovoce na kompoty. Buď přímo, nebo v předvářecím košíčku ponořujeme ovoce do vařící vody (o teplotě 90 - 100 st. C). Ale jen na několik málo minut, a to podle ovocných druhů.

Předváření v cukerném roztoku

Předvářením v cukerném roztoku usnadňujete a hlavně zkvalitňujete sušení u takového ovoce, které má větší obsah kyselin, nebo u takových druhů, kde je vyšší sladkost usušených plodů příjemná a žádoucí, jde v podstatě o předslazování, například višní, třesní nebo i hrušek. Teploty, při kterých ovoce sušíte, se řídí jednak podle tepelného zdroje, jednak podle povahy ovoce. Na počátku sušení má být teplota vždy nižší, hlavně u čtvrcených plodů. Uprostřed sušení mát být teplota nejvyšší a na konci o málo vyšší nebo stejná jako na počátku.

Sušení na slunci

Na noc je nutné plody uschovat so suché místnosti, aby nezvlhly. Ke zvýšení sušícího účinku slunečného tepla můžeme si zhotovit sušící skříň v podobě pařeništního okna, které má dole a nahoře otvory pro přirozenou cirkulaci vzduchu.

Sušení v troubě

Sušení v troubě je pro domácí sušení ovoce, zeleniny i hub nejvhodnější. Ovoce usušíte, stejně jako houby, na lískách a jen zcela výjimečně na plechu podloženém pergamenovým papírem. Nejvhodnější jsou elektrické trouby nebo plynové, ve kterých lze teplotu regulovat.

Autor: Irena Aghová | pondělí 26.9.2011 0:00 | karma článku: 25.26 | přečteno: 3146x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.00 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...