Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stravování: Na jídle můžeme hodně ušetřit a jíst zdravě

Životní styl v naší zemi je otřesný, což je vidět na procentu lidí, které mají vážné zdravotní problémy s trávicím ústrojím. Je i ve své škodlivosti přitom finančně náročný, protože mnoho nepřemýšlíme o tom, co jíme, ale potřebujeme se rychle nasytit po náročném dni, kdy jsme neměli čas si skočit na oběd nebo nám přešla na jídlo chuť z rozčilení či návalu stresu. A najednou je klid, pohodička! A co uděláme? Sníme, co nám přijde pod ruku. A tak se opakuje den po dni a najednou přijdou potíže různého charakteru. Jak s nimi naložit, říkáme si a rozhodně to řešení nebude snadnou záležitostí ...

Strava lidí v současnosti

Nemusí to být zrovna senioři, kteří jí velmi nezdravě a jí podřadná jídla, myslím, že opak je pravdou. Právě mladší lidé mají návyk jíst to, co jim chutná a na co byli zvyklí v mládí, to znamená: vlašský salát nebo jiný salát a rohlíky, měkké salámy a špekáčky, párky s chlebem, jiné uzeniny, tučné sýry, bílé pečivo, sladké jogurty a jiné "dobroty". Většinou nejsou zvyklí si vařit, i když existují stovky receptur na jídla, která nejsou zdaleka tak kalorická, zdaleka ta plná nezdravých až velmi škodlivých látek a zdaleka tak těžko stravitelná. Domácí vaření se vytratilo z našich zvyklostí a tak jsme zdařile napodobili jiné země, které už využívají jen polotovary, konzervy anebo snadno dostupné potraviny, které se dají zhltat ještě cestou domů.

Diety na hubnutí jsou většinou kontraproduktivní

Možná, že si lidé jen málo uvědomují, v honbě za hubnutím, jak jejich organismus strádá a možná, že mnozí trpí podvýživou, aniž to vědí. Následky jsou pak patrné. Vypadávání vlasů, lámání nehtů, nezdravá barva kůže, vyrážky, nespavost a jiné daleko horší projevy. Pochybuji, že taková dieta na hubnutí obsahuje například nutné množství hořčíku, železa a jiných stopových prvků, jejichž nedostatek může být pro člověka doslova fatální. Stejně jako rovnováha vitamínů, zvláště vitamínů skupiny B, které dokáží chránit před depresí, demencí a virovými onemocněními, jako je například herpes. Hubnutí je výborný byznys pro ty, které ho propagují a přitom vlákniny, které jsou zastoupeny v těchto prostředcích, mohou mnoha lidem, kteří nemají v pořádku trávení, způsobit velké problémy. Je třeba mít stále na zřeteli, že ztráta důležitých stopových prvků a vitamínů nerozumnými, i když krátkodobě účinnými dietami, vážně poškozuje zdraví a posléze vyrovnání jejich hladiny stojí hodně peněz. A také času!

Pečujme o své trávení a mysleme na následky špatného stravování

Já si myslím, že jak lidé pečují o svůj vzhled a hygienu těla, tak by měli a úzkostlivěji pečovat o svůj trávicí trakt, který sice nevidí, pouze ho vnímají v podobě nejrůznějších potíží, jako je střevní potíže, bolesti žaludku, žlučníku, dvanácterníku a jiné problémy, nepočítaje v to vysoký krevní tlak, pro které velmi trpí. A přitom víme, že konzervy nemohou být a ani nesmějí být na pořadu dne, protože jejich obsah, ve valné většině jejich druhů, je pro organismus škodlivý tím, že obsahují, mimo potravinu ještě mnoho přídavných látek, které mohou na organismus působit škodlivě anebo již působí. Pokud mají lidé po mnoho let návyk takto, jak bylo výše popsáno, se stravovat, samozřejmě, že zavítají do obchodů a budou si kupovat i ty pomačkané konzervy a prošlé potraviny. jak se o nich nyní v tisku mluví,  kupovat. Ale také budou tací, kteří si koupí pěkný sešit, udělají si plán na rozumné stravování se, obrní se proti zvyklostem svého nepořádného a trestuhodného životního stylu, spočítají si, kolik mohou za měsíc vydat za stravu a proti svým zvyklostem zařadí do svého jídelníčku obiloviny, zeleninu všeho druhu, ovoce všeho druhu, luštěniny všeho druhu, mléčné výrobky, méně masa, zpestří si jídlo vhodným kořením, přestanou tolik solit a sladit a budou jíst v menších dávkách vícekrát denně v klidu a pohodě.

Ztratili jsme schopnost uměřenosti

Sestavit si jídelníček, který současně naplní potřeby organismu, nezpůsobí tloustnutí a nespotřebuje většinu našich financí, je opravdu ohromně těžké při tom, jak jsme si zvykli se stravovat. Naprosto bezmyšlenkovitě a bezstarostně. A s nasazením pohodlí a s notnou dávkou nerozumu. Nejde přeci jen o kalorie! Jde o to, na co jsme si uzpůsobili chutě,  a co nás stále honí si kupovat dokola stejná jídla. Jde totiž i o psychiku! Různá jídla nám nahrazují jiné ztráty.

Strategie jídelníčku nám uspoří hodně peněz

Je spousta druhů zeleniny, kterou lidé opomíjejí, ale přesto obsahuje mnoho důležitých látek a vitamínů, které podporují zdravé trávení a obsahují i prvky, o které se většinou šidíme. Z jednoho druhu zeleniny můžeme vařit spoustu pestrých jídel, ale je asi těžké si vytvořit návyk na vyhledávání způsobů přípravy a vaření. Ale naši předkové to dělali, i z důvodu, aby ušetřili a přitom nebyli hladem, jak jsme si též zvykli při našem životní stylu a pak se ládujeme večer před spaním, což je pro náš organismus to nejhorší a jsou i tací, kteří se v noci kradou k lednici, aby se dorazili nějakým dezertem. Rozmlsanost a přejídání nám dělá velké díry do rozpočtu, ale podle mého soudu je to také psychická záležitost! Následný pocit plnosti je již znamením špatného trávení a léčení pochroumaného trávicího traktu teprve udělá díru do rozpočtu. Proč o tom píši - za krátkou dobu jsem bohužel přišla o tři přátele, kteří zemřeli, také díky své nezkrotné životosprávě, na rakovinu tlustého střeva. A to je důvod, aby se člověk nad sebou zamyslel. Další důvod je to, že velmi mnoho peněz vynakládáme na kupování potravin, které nemají pro nás zase tak velkou stravovací hodnotu. A přitom, kdybychom si alespoň měsíc vedli záznamy, co jsme nakoupili, co snědli a kolik toho vyhodili ve zbytcích, to vyjádřili v penězích, pak bychom se zhrozili, jak zbytečně utrácíme.

Kvantitu nahraďme kvalitou

V naší oblasti se střídají roční období a každé období si vyžaduje svou strategii stravování. K tomu také nacházíme sezónní potraviny. Na jaře a na podzim potřebujeme stravu, která povzbuzuje imunitu, v létě a v zimě zase snižujme příjem tučných a sladkých jídel, protože v létě nás zatěžují a v zimě máme tendenci nabírat podkožní tuk. Naši předkové to znali a tak měli období půstu, kdy vařili postní jídla, období masopustu, kdy posilovali způsobem stravování hlavně játra a pak na svátky jedli pestrou stravu, složenou hlavně ze zeleniny a masa, Stačí nahlédnout do starých kuchařských knih. Měli více pohybu a také méně možností běhat do přeplněných supermarketů a kupovat si, co je napadlo. Do svého jídelníčku zařazovali ryby a hovězí maso, které mnohým lidem z jídelníčku zmizelo nebo drůbeží maso upravené na nejrůznější způsoby, ale hlavně polévky, které bývaly často hlavním pokrmem.

Pokud chceme ušetřit a nejíst podřadnou stravu, což nám hrozí, je dobré se zamyslet nad současnou životosprávou a silou vůle se zbavit zlozvyků a škodlivých návyků, spočítat si, kolik nemusíme utratit a jak si potravin vážit, ne je brát jako samozřejmost. Indové mají dobrou zásadu: jídlo je lék! A mají pravdu. Raději přistupme na podobnou filozofii dobrovolně a dřív, než nás donutí finanční a zdravotní problémy ji přijmout jako poslední možnost…

 

 

Písnička na dobrou noc

http://www.youtube.com/watch?v=RF1yQMPMEMo

A ještě jedna ...

http://www.youtube.com/watch?v=aXb2a0WQek4&feature=related

Nelze oddolat této písni o))

http://www.youtube.com/watch?v=L-5LwRinkJ0&feature=related

 

Autor: Irena Aghová | neděle 16.10.2011 23:29 | karma článku: 26,10 | přečteno: 2254x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!