Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senioři a zima: Pozor na zledovatělé chodníky! A též pneumatiky ..

Tak: nejdřív Vás, milé bábinky a dědečkové vystraším. Jedna moje známá šla jednou ráno v zimě venčit psa, jen tak v přezůvkách, aniž respektovala varování o námrazách na chodnících, upadla zlomila si nohu v kličku a ještě si narušila umělý kloub, který ji před rokem voperovali. Ještě nyní leží a může chodit pouze s oporou. Je na tom opravdu špatně! A tak jsem její smutný případ vybrala pro vás jako důrazné varování. V příloze tohoto článku je článek v tisku, který si pečlivě přečtěte. Když upadnete na zmrzlém a neposypaném chodníku, nebude už tak snadné získat odškodnění. Bude se přihlížet i k tomu, zda jste byli sami opatrní na sebe! Článek doporučuji k přečtení ... A dále o letních a zimních pneumatikách se dočtete v druhém odkazu. Letní pneumatiky nasazené na autě v zimě budou navzdory nové zákonné povinnosti důvodem značných sporů řidičů s policií a pojišťovnami. Motorista totiž nemusí mít zimní pneumatiky od listopadu do března pořád, ale jen pokud může předpokládat značné zhoršení klimatických podmínek. Tento zákon je značně kontraverzní, proto sledujtw, jak to s ním dopadne...

Zásoby pro dny, kdy hrozí ledovka

Možná, že se budete divit, ale já v zimě škvařím sádlo do sádelníku, protože mi poskytuje několik dobrých služeb. Dělám z něho mastičky, ale malé množství, protože rádo plesniví, dále ho používám na obklady a zábaly, pokud já nebo někdo z rodiny chytneme nějakou tu zimní chřipku nebo nachlazení či průduškový katar, což je raz dva, dále ho používám na vaření, což je dost nezvyklé při všech dietách, ale i lékař potvrdí, že je to jeden z tuků, který se nepřipaluje a obsahuje vitamíny.

Také mám v zásobě sušenou zeleninu na zimní polévky a samozřejmě marmelády a med, rýži a luštěniny, bylinky na čaje, zvláště heřmánek, který se hodí na zánětlivá onemocnění, mátu na žaludeční a střevní problémy, čaj na žaludek, kořen z kostivalu, kořen z puškvorce, sušenou zeměžluč, láhev francovky a jiné domácí léky a v lednici naporcované maso. A to právě na ty doby, kdy je venku počasí pod psa, aby se zbytečně nemuselo běhat na nákupy a provoz domácnosti se přitom nezastavil. Ona se sejde taková dobrá česnečka, cibulačka, když je venku zima a člověk promrzne na kost! Musíte počítat s tím, že pokud máte bolavá kolena, umělé klouby nebo horší stabilitu, je lepší raději v těch dnech, kdy hrozí úrazy na chodnících a na přechodech, být doma v teple a prostě to přečkat a nebýt přitom hladem, protože prázdná lednice a spíž je vám k ničemu. Nebuďte jako moje maminka mé tety, kterým se sice díky Bohu nic nestalo, ale zbytečně riskovaly. V takových dnech se může dostavovat i změna nálady! Ale na to nesmíte dát, protože jistě jste si už na podzim uspořádali své byty a místnosti tak, aby v nich bylo teplo a měli jste veškeré rozptýlení při ruce. Proč to vlastně píšu, takové samozřejmosti: každou zimu si všímám, že čím je horší schůdnost chodníků, tím víc starších lidí má napilno běhat po nákupech a úřadech, z toho jsou ty všechny úrazy, které mohou být pro staršího člověka, který třeba žije sám nebo opatruje svého staršího partnera, osudné.

Vyřizování nutných věcí

Samozřejmě, že si pro předpis na léky budete chodit v době, kdy je počasí příznivé a ne v době, kdy venku mrzne, chodníky jsou jako sklo. Myslíte, že to píši zbytečně, že to každý ví? Naše poliklinika je sice na příhodném místě, ale v zimě to klouže na chodníku, který k ní vede. Viděla jsem několik nešťastných pádů lidí, kteří si šli pro recepty. Lékaři většinou předepisují léky na tři měsíce, stačí, když vystihnete pěkné počasí a můžete si obstarat své potřebné léky bez nebezpečí, že si někde na cestě přivodíte úraz. To je pak nadělení, když je člověk sám nebo opatruje blízkého člověka a má ruku v sádře nebo nohu v gypsu. Také dbejte na to, abyste měli stále v provozu telefon a mobil u sebe, abyste se dovolali pomoci, kdybyste někde upadli, kde není mnoho lidí, aby vám někdo pomohl vstát. Pokud máte půjčené knihy v knihovně, nezaplacené účty a jiné vyřizování, nevolte k vyřizování těchto záležitostí dny, kdy hrozí, že bude padat mrznoucí déšť, protože to jsou chodníky jako mýdlo anebo bude varování z medií, že přijde námraza, která pokryje zrovna váš kraj. Myslím, že právě na takové případy se vztahuje právě ten článek, který si přečtěte v příloze. Chodci musí zohlednit v zimě stav chodníku! Ale nejen chodníku, také přechodů, protože auta rozjezdí sice namrzlou silnici a ta vzápětí zase zmrzne, a to je hodně pro chodce nebezpečné! Také jsou nebezpečné schody, na kterých zůstává voda z rozbředlého sněhu a ta pak zmrzne.

Obuv

Ještě, než nastanou takové časy, kupte si bezpečnou obuv, která má protiskluznou podrážku a je teplá. Však víte, že nejhorší nachlazení je právě od nohou! Obuv by neměla prosáknout, pokud jdete v mokrém sněhu. I když jdete  na dvorek se psem nebo vysypat smetí, nepodceňujte namrzlou cestu. Zrovna dnes jsem byla přítomná rozhovoru sousedek, že se musí koupit na zimu nové hrablo a zajistit písek na posyp. Ale uvědomte si, že pokud je sněhová kalamita, že posyp je zbytečný, protože ho stejně zakryje nový sníh, takže se sype po kalamitě. A jen opravdový hazardér se zdravím běhá v takovém psím počasí venku. Můj děda vždycky říkal: voják bez pořádných bot je předem mrtvý! A já jsem si zrovna tohle zapamatovala a tak si už z podzimu kupuji boty na zimu, s pořádnou podrážkou, protože v našem údolíčku to pořádně klouže.

Co myslíte, že uslyšíte?

No, jo, paní/pane, hlásili, že varují chodce, aby raději nevycházeli, protože bude padat mrznoucí déšť nebo příjde ledovka a vy zrovna se vypravíte na nákup nebo do knihovny. Přeci je jasně řečeno, že chodci musí zohledňovat stav chodníku. Takže litujeme, ale vaši stížnost na neošetřený chodník nebereme v úvahu. Nashledanou v lepších časech!

Odpustím si úvahu, že toto ustanovení o opatrnosti chodců zrovna nezvýší bdělost těch, kteří mají na starosti schůdnost chodníků. Ale předcházení úrazům je současně povinnost, takže ji plňme ve vlastním zájmu, protože v jistých letech se zlomeniny a úrazy včetně naraženin, které jsou stejně nebezpečné a bolestivé, takže omezují pohyb, špatně hojí.

 

 

Autor: Irena Aghová | pátek 21.10.2011 0:20 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...