Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z německé a rakouské kuchyně: Moučníky

Milé dámy, rozhodla jsem se, že Vám popíši recepty na německé a rakouské moučníky, které však, bohužel, jsou jen pro ty, kteří mají dobré spalováníní!Nicméně, šokovat můžete své hosty, kterým rozhodně nebudou pěkně nakrájené kousky na talíři, ozdobené pěknými ubrousky, lhostejné.

Následující recept je hodně jednoduchý a výsledek vynikající. Myslím, že dva kousky buchty vydají za jeden oběd a tak pozor! Ale za pokus to rozhodně stojí, jistě, že se nikdo nebude přecpávat, protože je to hodně systý moučník.

Tvarohová buchta z Německa

Na buchtu je třeba 6 vajec, 200g másla, 250 g cukru, vanilkový cukr nebo jeden vanilkový lusk, 1 prášek do pečiva, 40g maizeny nebo jeden puding, šťáva z jednoho citronu nebo pomeranče a 4 vrchovaté lžíce krupice celozrnné pšeničné, 1 kg tvarohu.

Ušlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku. Přidejte máslo a stále šlehejte. Přidejte 4 lžíce celozrnné krupice pšeničné, prášek do pečiva, maizenu (lze nahradit jedním pudingem), tvaroh a šťávu z citronu. Vše našlehejte a vznikne vám krásné těsto, které nalijte a musíte mu pomoci stěrkou. Je hodně husté, do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem. Upečete ho ve zhruba 180 st. C a hlídáte z vrchu. Ke konci dejte alobal. Upečené nechte vychladnout (buchta trochu klesne) a krájejte až absolutně vychladlé. Nespěchejte na nic!

Bábovka z Vídně

Vídeňská bábovka je hodně dobrá. Ale bohužel hodně tučná. Těsto na bábovku je možné buď třít třecí lopatkou, nebo šlehat velikou metlou.  Rozhodně bych toto těsto nedávala do elektrického šlehače. A pozor - mléko je potřeba za stálého šlehání přilévat velmi pomalu. Bábovka není nijak extra sladká, výrazné jsou v ní mandle. Zvláštní chuť má proto, že je dělaná z celozrnné mouky, ale díky většímu množství másla je dost těžká, ale zároveň je nadýchaná, není sedlá. Na sedánkách s přáteli jistě zaznamená úspěch. Lidé s horším trávením by si měli dávat pozor a zejména žlučníkáři!

Ingredience: Dáme 6 vajec, 280g másla, 280g cukru krystal, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250ml mléka, 1+1/2 prášku do pečiva, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr či na lžíci moučkový cukr s naloženou vanilkou, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk a mouka na vymazání formy.

Postup: Nejprve třete  žloutky s cukrem a máslem. Přidáte citronovou kůru, vanilku, mléko a sůl. Ušleháte si sníh z bílků a vmícháte do těsta mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh. Nakonec přidáte rozinky a nasekané mandle. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte zhruba 3/4 hodiny na cca 200st. C. Hlídejte těsto a špejlí zjišťujte stav upečení, případně, pokud uznáte za vhodné,  shora zakryjte alobalem.

Hotovou bábovku vyklopte a pocukrujte moučkovým cukrem, ve kterém byla naložená vanilka.

Bábovka z Lince

Tato bábovka patří mezi trochu náročnější, ale je až moc vynikající. Tak moc, že je třeba hledět na to, aby nezmizela dřív, než vychladne. Chtěla bych jen upozornit, že celozrnná mouka, z které se pečivo dělá, není současně známkou dietnosti ve smyslu redukční diety. Je jen lépe stravitelná.

Ingredience: na linecké těsto: 300g celozrnná mouka pšeničná přesátá, 200 másla, 100g cukr moučka, 2 žloutky na náplň: 4 žloutky, 8 bílků, 200g vlašských ořechů, 40g piškotů, 160g cukr moučka. Máslo na vymazání formy.

Postup: Nejprve uhnětete linecké těsto. Vymažete bábovkovou formu máslem – velmi pečlivě a 3/4 lineckého těsta vložíte do formy a  navlhčenýma rukama rozložíme po celé formě. 1/4 si necháte na pokrytí, jako čepici. Poté ušlehejte tuhý sníh. Mezitím ušlehejte žloutky s cukrem a přidejte nastrouhané ořechy a strouhané piškoty. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte hmotu do lineckého těsta a přiklopte plátem lineckého. Okraje, které zbyly, tak přehněte doprostřed. Dejte péci asi při 200 st. c, ale hlídejte, aby vršek příliš netmavnul. Velmi rychle chladne – po vychladnutí můžete nakrájet.

Švestkový koláč s mákem

Moje německá babička, která je už bohužel po smrti, pekla a vařila po německém způsobu. Jistě, že v kuchařských knihách najdete hodně obdobných receptů, protože zřejmě už v 16. století, době baroka, začaly k nám pronikat i další recepty z cizích kuchyní a německé měšťanstvo si přineslo sebou své kuchyňské tradice. Češi, kteří nemají moc v oblibě tučná a těžká jídla, takže se nestravují jako dřevorubci nebo odsouzenci, hledají samozřejmě lehčí těsta a bohatěji je pokládají ovocem. Pro některé lidi je mák se štvestkami příliš těžký, někteří to zase mají rádi, s bílou kávou z kávoviny a u prostřeného stolu. S černou zrnkovou kávou, pokud bych mohla radit, bych to nekombinovala. Pití čtvrtlitrových turků po obědě je skutečně drastická záležitost, ale proti vkusu není musu.

Takže zde je ten senzační koláč se švestkami

Ingredience: 1 kg mouky pšeničné celozrnné přesáté, 46 g droždí, 1/4+1/8 l mléka, 1 vejce, 1 hrnek cukru, 120g másla,citronová kůra. Kompotované odpeckované švestky- 2 sklenice, drobenka z 120g másla, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté a 250g cukru a trochu namletého máku smíchaného s cukrem. Postup: Nejprve kvásek, Ten si připravíme takto:  trochu mouky, mléka , cukru a droždí, rozmíchat a nechat vzejít. A zase, na nic nespěchejte, babička vždycky říkala, že když se dělají koláče, musí se na všechno čekat.  Až vám vzejde pořádně kvásek, pak teprve přimíchejte všechny zbývající suroviny a vše uhněťte do vláčného těsta. Zase - nedala bych to do elektrického míchače. Už se mi v něm leccos srazilo. Těsto nechte kynout asi hodinu. Já ho přikrývám čistou utěrkou.  Pak ho rozdělte na dva plechy. Pěkně ho rozprostřete po plechu, vložte  na těsto švestky bez šťávy, posypte drobenkou. Tu si připravíte tak, že smícháte mouku s cukrem a máslem. Těsto se švestkami posypte mákem smíchaným s cukrem. Já používám dušený mák s cukrem. Dá se péci zhruba na 180-200st. C. Krájí se vychladlé nebo mírně teplé.

Ovšem, místo štvestek můžete dát na těsto cokoliv. Tvaroh, posypaný rozinkami, jemně ochucený muškátovým květem, jiné ovoce, fantazii se meze nekladou. A také momentální chuti ne. K pečení koláčů používám výhradně kompotovaného ovoce. S tím nic nezkazím. Dávám ho raději i do štrúdlů a buchet, protože nechci riskovat, že se neupeče a zůstane napůl syrové.

Tak, a všichni dietáři budou protestovat! To nevadí, jednou za rok si člověk musí udělat bene, ne?

Autor: Irena Aghová | sobota 29.10.2011 13:52 | karma článku: 23,38 | přečteno: 3274x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...