Moje domácí kuchyně: Zdravě a cibulovo-česnekově

30. 10. 2011 19:08:51
Všimli jste si, že je počasí už trochu nevlídné? I když je pořád hezky. A dokonce hygienik pravil, že letos se žádná chřipková epidemie nekoná. Tak to je dobře, ale to neznamená, že bychom si neměli nasadit prevenci a pustit se do jídel, která obsahují přírodní antibiotika, vitamíny a látky, které pomáhají posilovat imunitu. A jde i o jídla rychlá, na kterými nemusíte stát celé dopoledne, než je uvaříte.

Myslím, že následující jídlo je nejen zdravé, celkem nenáročné na přípravu, ale také jím vhodně vyplníte mezeru vitamínů a jiných látek, které většinou při "normálním stravování" chybějí. Nemusí být každý den maso! Ani vaření na sádle nikoho nezabije, pokud ovšem nemáte sádlo v potravinách s červeným puntíkem jako zakázané. Myslím, že neexistuje tuk, který by neměl patřičnou dávku kalorií a sádlo navíc obsahuje vitamíny, které jen tak někde nenajdete. Takže recepty na pondělí, když se po víkendu nechce moc vařit anebo není na velké vaření moc času.

Česnekové placky

Asi 1 kg uvařených brambor (ale je nejlepší, když je uvaříte den předem), oloupete, nastrouháte do mísy, osolíte a přidáte do nich utřený česnek. Já dávám do 1 kg 1 paličku česneku. A třu ho ze solí. Ale do brambor také dám trochu soli. Pak přidám majoránku, pepř, celé vejce, mouku podle potřeby a vypracuji pěkně těsto. Na tom si dávám záležet, aby se všechno pěkně zapracovalo stejnoměrně do těsta. Pak vytáhnu vál, pomoučním ho a vyválím těsto na silnější plát a skleničkou vykrajuji stejnoměrné placičky. V kastrolu rozpálím tuk (někdo to dělá na sádle) a na něm smažím tyto placky po obou stranách do červena. Tyto úžasné placičky podávám s kysaným červeným nebo bílým zelím.

Bramborové topinky s česnekem

Asi půl kg podlouhlých brambor pečlivě omyjete a nakrájíte podélně tak, jako veku na chlebíčky. Asi půl centimetru silné. Pak plech slabě potřete sádlem nebo jiným tukem, na něj narovnáte připravené brambory a v troubě zprudka opečete. V kastrolu rozpálíte tuk, na něm smahnete na plátky nakrájený česnek, na který dáte dočervena opéci bramborové topinky. Poté je vyjmete, narovnáte na mísu a podle chuti osolte. Tyto topinky jsou senzační se špenátem nebo také k různě upraveným masům. To už záleží na vás.

Bramborová roláda

Asi 1 kg syrových brambor oloupete, na jemném struhadle nastrouháte a dáte na cedník okapat, aby z nich vyšla voda. Pochvíli je vyklopíte do mísy, přidáte sůl, několik lžic škvarků, tlučený černý pepř, majoránku a špetku tlučeného zázvoru. Do okapané škrobové vody v hrnci přidáte pak česnek utřený ze solí, na 1 kg brambor 1 palička česneku, podle potřeby namoříte žemle a vše přidáte k nastrouhaným bramborám. A nyní děláte těsto. Já ty žemle namáčím do vody. Těsto dobře vypracujete. Do pekáčku dáte několik lžic rozpuštěného sádla nebo jiného tuku a na něj nalijete připravené těsto. Povrch urovnáte, pokapete ještě tukem a v mírně vyhřáté troubě pečete do zlatova A teď přijde vrchol kuchařského umění! Po upečení ještě horkou placku oddělíte nožem ode dna pekáče a opatrně ji stočíte jako jablečný závin. Hned nakrájíte na silnější řezy. Jako příloha je vynikající kysané nebo dušené zelí.

Jak připravíme kysané zelí s jablky

V předchozích receptech je psáno, že se má přidávat zelí jako příloha. Nám k tomu chutná kysané zelí s jablky. A to tak, že okrájené kysané zelí vařím ve vlastním láku, který trochu zředím vodou. Nakrájím velkou cibuli nadrobno a zpěním v kastrolu na sádle nebo na oleji. Oloupané velké jablko nastrouhám a přidám je i s cibulí do podušeného zelí. Za občasného míchání dodusím zelí pod pokličkou. A nakonec podle chuti osolím a osladím.

Dušené červené zeli

Koupím větší hlávku červeného zeli a odstraním špatné listy i košťál. Zbytek hlávky nakrájím na slabé nudličky. Nadrobno nakrájenou velkou cibuli a několik stroužků česneku osmažím v kastrolu na sádle nebo na jiném tuku. Pak přidám krájené zelí, několik hřebíčků a celých pepřů, kmín, rozinky, podle chuti ocet, několik lžic marmelády a vše zaliju skleničkou vína. Zelí podusím a před koncem dušení přidám dvě oloupaná a na drobno nakrájená jablka. Dusím do měkka, aby se všechna voda pěkně vydusila. Toto zelí ničím nezahušťuji, podávám ho teplé k placičkám nebo roládě, o které jsme mluvili výše anebo místo salátu, studené.

Autor: Irena Aghová | neděle 30.10.2011 19:08 | karma článku: 21.49 | přečteno: 1213x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...