Moje domácí kuchyně: Domácí vaření - 1
Ve všem by měl být systém, nejvíc v udržování zdraví!
Bavme se o zelí a kapustě. Myslím, že v Česku zelí je využíváno jako příloha k masu anebo do salátů, ale dají se z něho vařit vynikající jídla, která nejsou nákladná a přitom, vzhledem k blahodárným účinkům na zdraví, je zelí nezastupitelnou potravinou v našem jídleníčku.
Co na to fytoterapeuti?
V německých časopisech, které se zabývají vařením a strategií stravování je běžné, že se zelí považuje za jedničku mezi deseti nejúčinějšími rostlinami. A samozřejmě také kapusta. Bílé a červené zelí a kapusta mají zevní i vnitřní použití, léčivé vlastnosti mají jak čerstvé listy, tak i zelí vařené, dušené a kysané, salát ze syrového zelí i kapusty a zvláštní vlastnosti mají červené listy, které mají široké zevní použití jako obklady, zejména na vředové nemoci, vnitřně ho užíváme k výrobě salátů a šťáv. Nesmím zapomenout napsat, že do salátu ze syrového zelí musíme přidávat kmín s majoránkou, abychom si usnadnili trávení.
Léčebný účinek zelí a kapusty
Železo, hořčík a měď jednoznačně léčí anémii. Zelí bylo jednoznačně vždy jedinečným lékem při nedostatku vitamínu C. Konzumace zelí se doporučuje všeobecně také diabetikům. Za léčebný účinek vděčíme klihovatým rostlinným slizům, síře, solím draslíku a vatimínu U, který chrání sliznice, dále vitamínu K, který je protikrvácivý. Jelikž vitamínu U vařením ubývám je, v případě jeho potřeby, lepší jíst zelí syrové. Mléčné enzymy zelí účinkují na trávicí trakt silně dezinfekčně a proto se nedoporučuje například kysané zelí proplachovat. při problé,mech s močovody a dýchací a střevní soustavy je dobré vypít 1 sklenici čerstvé šťávy ze zelí přímo z odšťavňovače. Jasně, že samotná šťáva ze zelí není chuťovně nic moc a proto se doporučuje přidat k ní šťávu z mrkve.
Při zařazování zelí do domácí kuchyně bych upřednostnila jeho zpracování jak v syrové, tak i v tepelné formě i s rizikem nějaké ztráty jeho účinných látek, protože zpestřuje jídelníček a potraviny z něho připravené jsou chutné. Upřednostnila bych ho i cenově. Takže jsem adoptovala do své domácí kuchyně následující tři recepty ze zelí. Sice se postupu držím, ale také si ráda zaexperimentuji. Zelé závotky dávám také do pekáče zapékat s hustou rajčatovou šťávou, lehce ochucenou skořicí. Ono se k tomu hodí všechno. Co kdo má rád.
Několik receptů
Zelné závitky
Zelé závitky se jedí ve všech koutech světa. Židé a Arabové rádi přikládají česnek. Do závitků přidávají i skopové maso.
Potřebujeme:
- 800 g masa (hovězí a vepřové), umeleme
- 2 menší cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- 1 lžíce kopru
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 1/2 šálku rýže
- 1/2-1 kg hlávka zelí
Na omáčku:
1-2 citróny
1 lžíce kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky
1 šálek studeného mléka
1 šálek vydušené šťávy
Postup přípravy:
- Hlávku zelí opatrně rozebereme na jednotlivé listy, které spaříme v dostatku horké vody a rozprostřeme na desku nebo mísu - větší listy překrojíme.
- Mleté maso důkladně promícháme s dobře propláchnutou rýží, cibulkou, petrželkou, koprem, bílky, solí a pepřem
- Lžičkou pak trochu směsi klademe na okraj zelných listů, stočíme je do válečku, okraje listů, tj. konce válečků, přehneme dovnitř.
- Naplněné válečky klademe těsně vedle sebe do hlubšího kastrolu, jehož předtím posypeme zelnými odřezky.
- Osolíme, opepříme, podlijeme rozpuštěným máslem a horkou vodou, až jsou závitky zcela ponořené.
- Zatížíme obráceným talířem a ještě pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu, až se voda téměř vpije a vypaří.
- Na dně zůstane hustá šťáva, kterou slijeme do hrnečku.
- Mezitím připravíme omáčku a závitky opět zalijeme.
- Necháme je asi dvakrát přejít varem.
- Podáváme nejlépe s bílým chlebem a rajčatovým salátem.
Příprava omáčky:
- Mouku smícháme se šálkem mléka.
- Našleháme žloutky a pomalu do nich vmícháme šťávu z citrónů, mléko, mouku a nakonec vychladlou šťávu.
Salát ze zelí podle turecké kuchyně
Salát ze zelí z následující receptu je vynikající a já jsem k němu jedla rýži s praženými mandlemi. Turci mají, podle mého názoru "plechové žaludky" takže tento pokrm jedí i bez přílohy. V každém případě neškodí ho zkusit ochutnat. Zvláště ti, kteří drží redukční dietu, pro ně je to blahodárné, jen bych vynechala jíšku ...
Potřebujeme:
- 200 g bílého zelí, nastrouhané
- 200 g mrkve, nastrouhané
- 2 kostky masoxu
- 250 ml vody
- petrželová nať na posypání
Na jíšku:
- 50 g másla
- 250 ml mléka
- 15 g hladké mouky
Postup přípravy:
- Hrubě nastrouhané zelí a mrkev uvaříme ve vodě s masoxem doměkka.
- Rozmixujeme, osolíme a zahustíme světlou jíškou připravenou z mouky másla a mléka.
- Doplníme objem na 1,3 litry, krátce povaříme, přidáme mletý muškátový květ, drobně sekanou petrželkou a podáváme.
Sarma
Sarma je v naší rodině obecně oblíbené jídlo a nedá velkou práci. Výsledek je však výborný, pokud nemáte problémy s trávicím traktem. Za dietní jídlo bych sarmu rozhodně nepovažovala.
Suroviny:
- 1 hlávka zelí
- 1 kg mletého masa
- 1 lžíce krup
- 20 g soli
- pepř
- mletá paprika
Postup přípravy:
- Hlávku zelí rozebereme na listy, hrubší listy se ořežeme.
- Připravíme mleté maso k plnění do těchto listů.
- Na 1 kg masa přidáme jednu lžíci ječných krup a asi 20 g soli, dále mletou papriku a pepř podle chuti.
- Pořádně promícháme a potom naplníme zelné listy.
- Hezky je svineme kolem masa a na obou koncích stlačíme, aby náplň při vaření nevytekla.
- Na dno hrnce dáme vrstvu kyselého zelí, na ně rozložíme zelné závitky a znovu dáme trochu kyselého zelí atd.
- Jako poslední vrstvu vždy dáváme nakrájené kyselé zelí.
- Vše posypeme paprikou a pak podlijeme vodou tak, aby byla násada akorát zakryta.
- Kroupy vsáknou hodně vody a závitky pak pěkně nabudou.
- Aby se nám závitky varem nerozmotaly, přikryjeme je otočeným talířkem, který zatížíme buď těžítkem, nebo menším hrncem s vodou. Takto připravený hrnec zalijeme vodou a dáme vařit na mírném ohni cca na hodinu a půl. Těsně před dokončením odstraníme talířek i těžítko a dochutíme sarmu octem.
Sarma se podává jako sváteční jídlo na pravoslavné vánoce. Samozřejmě, že celý Balkán se s vámi bude dohadovat, jaká je nejlepší, protože každý má svou tajnou recepturu, ale vy si ji udělejte po svém. Experimentujte, určitě přijedete na to, co vám bude chutnat nejlépe.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy
Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...
Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní
Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...
Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu
Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...
Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem
Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016