Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství po druhé: Josef a Kateřina

Znám případy, kdy se lidé setkají, oba ještě zadaní, zamilují se, rozvedou se a jsou spokojení, neboť se k sobě hodí, kdežto v původním manželství jim to neklapalo. Znám i případy, kdy vzplane vášeň a zapálí stohy. Zamilovaní se rozvedou, vezmou se a brzy jeden druhého začnou nenávidět a jsou rádi, když se mohou vrátit zpět, pokud je původní partneři přijmou a pokračují dál v životě. Ale jsou i případy, kdy dlouho osamělí lidé, v určitém věku, již zbavení iluzí hledají někoho, s kým by žili do stáří a říkají si, však to nějak vyjde. Kupodivu, život má své zákony, které by lidé rádi přestupovali a pořád si myslí, že to nějak vyjde, když budou rozumní. Zprvu tam může být i láska, ale ta brzy vyvane pod tíhou reality, která má jméno děti z předchozího manželství, vzpomínky a neschopnost se přizpůsobit v novém vztahu. Je tam ještě mnoho důvodů k rozčarování ...

Paní Kateřina se rozvedla ve dvaatřiceti letech. Důvod? Nudila se, manžel pořád pracoval a neměl na ni čas, ona potřebovala kolem sebe lidi, s kterými by mohla komunikovat, sdílet s nimi dobré i zlé a probírat novinky a drby. Pak se v jejím životě objevilo několik mužů, kteří však neměli chuť se ženit a tak se cítila stále osamělejší s přibývajícím věkem. Ale pořád doufala, sem tak si šla zkontrolovat činnost osudu ke kartářce, která ji stále ujišťovala, za patřičný obnos, že se brzy objeví někdo, kdo ji zahrne láskou a bohatstvím a tak čekala a čekala - až se dočkala.

Potkali se náhodou ...

Komu by se paní Kateřina nelíbila. Uměla nosit výstřední módu, byla hezká a měla v sobě kouzlo osobnosti. Tomu se říká - umět to z lidmi. A Josef byl také dlouho sám, už měl té samoty plné zuby a delší dobu se rozhlížel po vhodné partnerce. Jeho soutěžní podmínky: vynikající kuchařka, zralá krása, pořádek v bytě, mírná povaha, stále naladěná k něžnostem a slušné konto. Člověk by pana Josefa podezíral, že často navštěvuje antické památky, protože zaplál prostě po bohyni. A tou Kateřina byla, když chtěla. Zrovna tak rozverná a zrovna tak téměř dokonalá. Dalo by se říci, že až se sejdou, objeví, že se k sobě hodí, protože žena muži v určitých případech a za určitých okolností odpustí nedokonalosti, které by ji jinak vadily, kdyby tolik nespěchala a netlačila na pilu. Josef byl ochotný, vychován ženským kolektivem v práci, se do nekonečna bavit o celebritách, o choulostivých tématech, chodit na párty a také jezdit na dovolené. Konečně, byl docela zazobaný a kdo by jiný tak dovedně dokázal strhnout stárnoucího muže, než žena, která má smysl pro život? A tou také Kateřina byla. Odhadl ji na první pohled, oslovil a ona kývla brzy na intimní hrátky. Josef byl naprosto okouzlený, ale ne ještě ztracený.

Děti z předchozích manželství se cítily otcem opuštěné

Musel myslet na své tři děti z předchozích manželství, které na něho stále dotíraly, aby otevřel štědrou dlaň. Byly zvyklé, že jejich tatíček, který je opustil a i když platil výživné, jim do prasátka moc nepřidával. Byl vinen, že vyrůstaly bez otce, byl vinen, že jejich matky jim nemohly pořizovat věci, které měly ostatní děti a tak se cítily trvale ochuzeny, že si nemohly užívat. Jakmile se dozvěděly, že má otec známost, tak jak se moc vzájemně nemusely, začaly se scházet a spekulovat. Přeci to nakonec neshrábne ta ženská, když se otec ožení! Ale Kateřina, která byla sice pěkná a k světu, rozhodně chytrostí neoplývala. Jí stačilo, že ji lidé obdivují a závidí, nekoukjala však ani vpravo ani vlevo.

Všechno zařídíme ještě před svatbou

A tak se domluvili, ještě před svatbou, že prodají své současné byty, Josef svůj přepychový a Kateřina svůj docela obyčejný, i když hezky zařízený. Koupí si dům ze zahradou, ještě před svatbou, aby se pak nemuseli zabývat takovými blbostmi, jako je zařizování koupě nového domu a Kateřina přispěje jen částkou z prodeje bytu. Kdyby jeden z nich umřel, bude dědicem zbylý manžel, jako pozůstalý, řekl Josef, ale nikam to tehdy nezapsal. Času je dost. Na to Kateřina přistoupila a ráda, není co řešit, byla si jistá, že Josef, tak úspěšný podnikatel, všechno vyřeší sám i v její prospěch. Kdyby totiž Josef umřel, myslela si, což se může stát, v jeho věku, protože byl o patnáct let starší, ale rozhodně na to nevypadal a na nic si nestěžoval, celá vila i s pozemky bude její, jak slíbil a rozhodně nezapomene na ni přepsat i část firmy, jak slíbil. Ale není třeba na nic spěchat, všechno se časem vyřeší a pak, mluvit o majetku na začátku manželství je hloupost, to jakoby si lidi už od počátku nevěřili! Stejně tak, je hanba si sepisovat svatební smlouvu. To by nás všichni odsoudili! To se přeci nedělá, mohlo by to udělat zlou krev. Je lepší počkat...

Josef se s Kateřinou oženil

K čemu váhat? Léta běží, nikdo nemládne, tak do toho praštíme. A byla svadba. A jaká! Přišli na ni všichni přátelé, které si stačili za svou známost udělat a tančilo se, pilo se a hodovalo. Na svatební cestu  si namířili do Benátek, kde chtěli prožít líbánky. A láska pokračovala. Josefovi firma šlapala a Kateřina měla slušný plat, tak o nic nešlo. Všechno se dávalo na jedno konto, Josef ji vysvětlil, že má výhodné úroky a co jde, když jsou manželé. Ale nakonec neřešili víc věcí. Žili ze společného majetku. Všichni byli spokojení, šťastní a vedli rodinný život i s Josefovými dětmi, které projevovaly Kateřině přátelské vztahy a ona byla v sedmém nebi, když se začaly drát na svět vnoučata.

Ale po čase ...

Josefovi se náhle začalo hroutit zdraví. A léčení stálo dost peněz. Firmy se ujal nejstarší syn v zastoupení, který se s otcem dohodl, že mu bude vyplácet dividendy a chodil se s ním radit, takže Josef měl stále přehled, co se ve firmě děje, nebo si myslel, že ten přehled má. Kateřina byla zvyklá všechno nechávat na něm. Starala se o něho jak mohla, sháněla léky i lékaře, ale nemoc se dál horšila a horšila, až Josef jednoho dne, to už byl v nemocnici náhle zemřel. Byl to obrovský šok. Kateřina se zhroutila, i když ji všichni utěšovali, že si přeci užila kus krásného a bezstarostného života, ale že věčně to nejde, že se s tím musí smířit. Když se uklidnila, řekla si, co ji bude chybět a rozhlédla se po krásném domě, který si s Josefem pořídli. Možná, že se najde ještě nějaký osamělý člověk, který se k ní nastěhuje, aby nebyla tak sama!

A bylo dědické řízení ...

Jak se láska dokáže změnit rychle v nenávist a přátelství v nepřátelství, jak se na všechno rychle zapomíná, to dokáže jen dědické řízení. Josef po sobě nezanechal závěť a  všechny ty ústní sliby byly jak vítr ve větvích! Firma byla rozdělena mezi děti, dům také, Josef na něho totiž přispěl velkou částkou i konto, na které sice Kateřina přispívala, ale kolik a kdy, neměla důkazy, protože předávala peníze Josefovi v hotovosti a Josef nevedl přeci nějaké účetnictví, vždyť byli manželé, tak si nebudou podepisovat kdo komu kdy a jak, že? Vyplatili ji podíl, který dala do domu prodejem svého bytu a který dokázala, ale za tu dobu a vzhledem k růstu cen nemovitostí mohla tak počítat se slušnější garsonkou. Zařízení domu patřilo Josefovi ještě před svatbou, takže z toho nic, bylo tak krásné, že nebyl důvod něco pořizovat nového. Josef pořád říkal, všechno bude jednou patřit tobě, nebudeme si kupovat zbytečné věci. Starší Josefova dcera ji zabalila kufry a poradila ji, aby šla zatím do hotelu, než si najde podnájem a pak koupí nějakou lepší garsonku. Dům se bude totiž prodávat. Je třeba dát peníze na rozjezd nového podnikání. Kateřina si sice najala právníka, ten sice všechno prošetřil, ale musel ji zklamat. Když ji začal vykládat, co všechno měla udělat, aby nemusela být dnes v hotelu, tak dostala hysterický záchvat.

Nikdo neměl čas si vyzvednout Josefovu urnu. Pohřební ústav sice vyzval Kateřinu, aby si ji vyzvedla, ale ta nereagovala. To víš, pomyslela si, ještě ti budu platit hrob, ty grázle! Nakonec se ji podařilo koupit docela pěkný byt v jedné z těch tichých městských čtvrtí a našla si přítele. Lidem je těžko, když jsou sami. Byl sice na korunu jak čert na hříšnou duši, ale zahříval ji jinak pustou vdovskou postel. Josefova urna není dosud vyzvednuta. Popel bude zřejmě rozprášen na náklady obce.

Příběh je ze života.

Autor: Irena Aghová | středa 9.11.2011 1:37 | karma článku: 23,65 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,91 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin

Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.

12.3.2022 v 4:28 | Karma: 16,31 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,55 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Brno ve větru a měsíc v úplňku.

Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.

20.2.2022 v 2:51 | Karma: 15,21 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.

Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..

9.2.2022 v 5:26 | Karma: 14,72 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 761x | Diskuse| Společnost