Manželství po druhé: Ve hře je firma

10. 11. 2011 0:00:00
Vypořádání SJM přináší mnoho variací a různých skutkových okolností jednotlivých případů. Než bude o věci rozhodovat soud, měli by manželé rozumně projednat všechny záležitosti, týkající se jejich majetku a s pomocí i odbornou radou se s s rozdělením majetku vypořádat a k rozvodu pak přistoupit již s hotovou věcí. Tento článek není právním poradenstvím, je pouize informativní a je třeba takové případy řešit případ od případu, protože vždy je situace jiná, má svá specifika, které se musí posuzovat vzhledem k aktuální situaci. Text spíš slouží k tomu, aby si případní čtenáři uvědomili problematiku a pokud mají podobné problémy, měli by se sejít s právníkem, který je specializován na tento obor a sami svou situaci zvážili.

Jistě, že v žádném případě není jednoduché vstupovat do manželského vztahu s podnikatelem, který vlastní firmu nebo jiné majetky, které nabyl před uzavřením druhého manželství. Moje rozhodnutí vůbec o takové problematice psát vyplývá z toho, že mnoho lidí si neuvědomuje, že majetkovou situaci musí řešit a také projednat s odborníkem. Většina lidí považuje urovnání si právních vztahů před vznikem manželství za něco trapného, něco, co může budoucí vztah narušit anebo se obává ztráty iluzí o budoucím životě, který tak krásně začal láskou. Ale ekonomické a právní poměry jsou nerozlučně spjaty se vznikem manželství, které je též právní skutečností, z které vyplývají práva a povinnosti, které jsou vynutitelné. A když pak nastanou okamžiky, když si lidé uvědomují, že nemají mezi sebou ujasněné ekonomické a vlastnické vztahy, pak je většinou pozdě a také většinou lidé přestanou racionálně přemýšlet a dochází k nepříznivým situacím. Zvláště v době, kdy existují nejistoty a člověk se dostává do věku, kdy mu může hrozit nějaký z vážnějších problémů, nemá vyřešeny své poměry, které se mohou vyhrotit se zánikem manželství rozvodem či úmrtím partnera, existuje-li více dědiců apod., je třeba takovou záležitost projednat s partnerem a navštívit právníka i notáře, aby tuto vážnou záležitost pomohl řešit. Pokud mají manželé hned na počátku svého manželství jasno ve věcech majetku a zabezpečení budoucnosti jednoho i druhého v případě zániku manželství, pak se jim ve vztahu lépe dýchá. V minulém příběhu jsem popsala příběh lidí, kteří takové věci neřešili. Jistě, že jsem vzbudila trochu provokativním líčení postav, i pohoršení, ale ne všichni lidé jsou rozumní, úpřimní ve vztahu a uvědomují si, že musí myslet i na budoucnost, ne jen na přítomnost. Podle mého názoru by se neměl nikdo podivovat a urážet, když si manželé vedou mezi sebou i vážné rozhovory o majetku a stvrzují si své dohody i notářským zápisem. Nikdo nikdy neví, co se může všechno stát a je to jen projevem úpřimného citu a zodpovědnosti jednoho k druhému.

Jeden podnikatel může mít pouze jeden podnik

Především je nutno zdůraznit, že podnik, který je pojímán jako věc hromadná, je jedinou věcí, která je tvořena jednotlivými součástmi, komponenty, tedy, aby bylo správně rozuměno, věcí, která má v rámci podnikatelské činnosti podnikatele smysl jako celek a jako ekonomický organismus naplňující podnikatelský plán konkrétního podnikatele. Je možné bez problémů přijmout názor, že jeden podnikatel může mít pouze jeden podnik bez ohledu na to, kolik podnikatelských činností na základě živnostenských či jiných oprávnění provozuje, a zda jsou části podniku místně odděleny či z jiného důvodu situovány mimo administrativní či provozní centrum.

Podnik jako jedna věc hromadná je jediným objektem právních vztahů

Podnik jako jedna věc hromadná je jediným objektem právních vztahů. Podnik je možné na základě projevu vůle při splnění zákonných podmínek rozdělit smlouvou o převodu části podniku (ust. § 487 ObchZ), nicméně do doby rozdělení podniku se jedná o jednu věc a jeden podnik bez ohledu na různost činností, které provádějí jednotlivé složky podniku.

Náleží podnik do SJM? Pozor na datum vzniku manželství!

Odpověď na otázku, kdy podnik také náleží do společného jmění manželů K otázce a kdy ne dává ustanovení § 143 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění. Zákonné určení rozsahu SJM dopadá i na podnik, a to v případě, že manželství vzniklo po 01. 08. 1998 v souvislosti s novelou občanského zákoníku zákonem č. 91/1998 Sb., (novelizován zákonem č. 281/2009 s účinností od 1. ledna 2011), zákon o rodině. V době před účinností této novely v rámci institutu bezpodílového spoluvlastnictví manželů (§ 143 OZ ve znění do 01. 08. 1998) platil jiný právní režim!

A důvod?

Výkonem povolání ve smyslu znění § 143 ObčZ před novelou dle zák. č. 91/1998 Sb., byl třeba rozumět také výkon povolání osobou samostatně výdělečně činnou (mimo závislou činnost k jiné osobě), tj. i (výkon) podnikání jen jednoho z manželů (fyzické osoby) ve smyslu § 2 odst. 1 ObchZ. S ohledem na odlišné znění právní úpravy majetkového společenství manželů před a po 01.08. 1998 lze konstatovat, že v případě, že některý z manželů začal podnikat v trvajícím manželství (jehož rozsah nebyl modifikován) před 01.08. 1998 a podnikatelská činnost sloužila výkonu jeho povolání, nestal se podnik předmětem BSM (a současně ani SJM). Nyní tedy, po 01.08. 1998, tento závěr neplatí.

Případ, kdy podniku manžela byla vložena hodnota ze SJM

V rámci vypořádání SJM ohledně podniku, který není součástí SJM, je třeba zohlednit skutečnost, že z podniku během trvání manželství plynuly příjmy pro rodinu, byly reinvestovány prostředky získané podnikáním manžela zpět do podniku a jeho majetková struktura se v průběhu manželství obvykle více či méně změnila.

Pokusme se probrat tuto situaci

Do podniku ve výlučném vlastnictví manžela byla vložena majetková hodnota, která je součástí SJM. Může jít o nemovitost, která byla nabyta za trvání manželství a jako nabyvatelé vystupují oba manželé. Kupní cena této majetkové hodnoty, která je součástí podniku, byla splacena z prostředků podniku a soud rozhoduje o vypořádání SJM.

Krok - ocenění podniku

Pokud neexistuje dohoda manželů o ceně podniku, je potřeba, aby bylo, ocenění provedeno. Není to tak jednoduché, ale lze se opřít o judikaturu Nejvyššího soudu a jeho právní závěry akceptuje i Ústavní soud ČR. To konečně i dokazuje usnesení pod sp. zn. III.ÚS 934/06 ze dne 27.09.2007. A z rozhodnutí Ústavního soudu ČR a konstantní judikatury soudů obecných vyplývá, že "podnikající manžel je povinen nahradit do SJM takovou částku, jež se rovná kladnému rozdílu mezi aktivy a pasivy jeho podnikání ke dni zániku SJM, což je zpravidla i cena jeho podniku“. To ovšem platí jen v případě, pokud nebyl vytvořen i vynaložením oddělených prostředků podnikajícího manžela. Soudy by měly při vypořádání podniku fyzické osoby postupovat v souladu s výše uvedenou konstantní judikaturou. Znalci z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady, ocenění podniku, by měl soud uložit, aby stanovil rozdíl mezi aktivy a pasivy podniku a stanovil tak částku, kterou je podnikající manžel povinen do SJM nahradit.

Pokud podnikající manžel nabyl podnik za trvání manželství

Použije-li se ustanovení § 150 ObčZ v případě podnikajícího manžela, který za trvání manželství nabyl podnik do svého vlastnictví, nelze nevzít v potaz ustanovení § 148a ObčZ ve znění novely provedené zákonem č. 509/1991 Sb. Ten stanovil, že k použití majetku z bezpodílového spoluvlastnictví manželů potřebuje podnikatel při zahájení podnikání souhlas druhého manžela. Ale k dalším právním úkonům souvisejícím s podnikáním již souhlas druhého manžela nepotřebuje. Je třeba zdůraznit, že podle současného znění ust. § 146 ObčZ majetek ve společném jmění manželů nebo jeho část může jeden z manželů použít k podnikání se souhlasem druhého manžela.

Kdy je tedy třeba udělit souhlas

Souhlas je třeba udělit při prvním použití majetku ve společném jmění manželů nebo jeho části. K dalším právním úkonům souvisejícím s podnikáním již souhlas druhého manžela není třeba. Souhlas podle § 146 ObčZ má ten důsledek, že právní úkony podnikajícího manžela při dispozici se společným majetkem nejsou relativně neplatné ve smyslu § 145 odst. 2 a § 40a ObčZ, ovšem sám o sobě nemůže vyloučit oprávnění druhého z manželů společný majetek užívat, které vyplývá z § 145 odst. 1 ObčZ. K závěru, že společný majetek je oprávněn užívat výlučně jen jeden z manželů může vést ale zjištění, že mezi manžely byla v tomto smyslu uzavřena dohoda.

Souhlas s použitím majetku v SJM a jeho právní následky

V případě, že manžel udělí souhlas s použitím majetku v SJM pro účely podnikatelské činnosti druhého manžela, pak do podniku vstupují věci, které jsou součásti SJM a současně i součástí podniku. A to má zásadní vliv pro případ rozvodu manželství a sporného vypořádání SJM. Z toho vyplývá skutečnost, že pokud nepodnikající manžel udělil podnikajícímu manželovi souhlas s použitím věci, která je v SJM, pro účely podnikatelské činnosti, a to bez ohledu na to, zda tento souhlas má písemnou formu nebo ústní formu, je možné soudit, že se věc náležející do SJM stala součástí podniku jako věci hromadné, která je nedílná a nedělitelná. I nemovitost, která je zapsaná v katastru nemovitostí je po zahrnutí této nemovitosti do podniku fyzické osoby v katastru nemovitostí nadále zapsána jako SJM, když tato skutečnost vyplývá z ust. § 5 odst. 2 věta třetí ObchZ. V rámci vypořádání SJM musí soud ocenit podnik, ale je nutné podotknout, že v rámci podniku dochází i k dílčímu ocenění tržní ceny nemovitosti, a to se projeví i v ceně podniku. Logicky vzato, soud by měl soud přikázat majetkovou hodnotu-nemovitost do vlastnictví podnikajícího manžela a podnikajícímu manželovi uložit, aby do SJM nahradil takovou částku, která se rovná pozitivnímu (kladnému) rozdílu mezi aktivy a pasivy jeho podnikání ke dni zániku SJM (22 Cdo 2296/2004).

Když si manželé chtějí rozdělit majetek a nerozvádět se

Pokud si manželé chtějí v podstatě rozdělit majetek, tak je nejlepší způsob, než fiktivním darováním věcí, nechat zúžit společné jmění manželů notářsky sepsanou smlouvou. Důvodem je to, že darování mezi manželi je poměrně problematická záležitost a vzhledem k tomu, že by stále existovalo společné jmění manželů (SJM), tak by v budoucnu mohla nastat dost komplikovaná situace.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 10.11.2011 0:00 | karma článku: 22.68 | přečteno: 2225x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...