Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlastnictví bytů: Společné části domu v novém občanském zákoníku

Pojem „společné části domu“ je jedním z významných pojmů současné právní úpravy vlastnictví bytů. Podobně tomu bude v nové právní úpravě (pod názvem „bytové spoluvlastnictví“) v novém občanském zákoníku. Základní vymezení „společných částí“ bude nově předmětem jednak zákona a prováděcího právního předpisu.  Současně se předpokládá větší prostor při určování společných částí v prohlášení podle konkrétního stavebního, technického a dalšího uspořádání v domě. Dhlavní je, že zásadním způsobem se má změnit (rozšířit) obsahové pojetí společných částí.

Právní úprava spočívá v novém občanském zákoníku datem jeho účinnosti, v zákoně o vlastnictví bytů a prováděcím předpisu, zřejmě dojde o novelizaci datem účonnosti nového občanského zákoníku.

Změny v budoucím právním základu pro vymezení společných částí

Až dosud je právní základ pro určení společných částí domu v prohlášení vlastníka budovy obsažen výlučně v zákoně, tedy v současném zákoně o vlastnictví bytů, v němž jsou demonstrativně stanoveny ty části domu, které jsou vždy považovány za společné všem vlastníkům jednotek.

V budoucí právní úpravě

  • základní (rámcové) vymezení společných částí má být stanoveno v zákoně (tj. v ustanoveních občanského zákoníku o „bytovém spoluvlastnictví“);
  • bližší vymezení má být (na základě zákonného zmocnění) stanoveno v prováděcím právním předpise (zřejmě v nařízení vlády), který stanoví „o kterých částech nemovité věci se má za to, že jsou společné“;
  • uvedené vymezení bude závazné; zákonodárce však současně vychází ze skutečnosti, že společné části různých domů jsou objektivně značně různé a vedle stavebních či technických hledisek existují různorodé situace v uživatelské povaze příslušných částí. Při vymezení hraje roli také subjektivní vůle původce prohlášení (či jiného dokumentu podle zákona, na jehož základě vznikají jednotky). Původní vlastník budovy či účastníci výstavby domu s jednotkami (nebo původci jiného dokumentu podle zákona, na jehož základě vznikají jednotky) budou mít možnost při vymezení společných částí více přihlédnout také ke konkrétní situaci (stavební, technické, uživatelské apod.).

To bude znamenat, že:

  • pro vymezení společných částí v prohlášení (či v obdobném dokumentu) bude závazný nejen zákon, ale také prováděcí právní předpis,
  • současně však původci prohlášení (či obdobného dokumentu) má být poskytnut větší prostor pro reflektování zvláštností a různorodosti stavební, technické a uživatelské povahy příslušných částí nemovitosti a také pro projev subjektivní vůle při vymezování společných částí.

Změny v budoucím pojmu a v obsahovém pojetí společných částí v zákoně

V návrhu nové právní úpravy je stanoveno, že se společnými částmi rozumí nikoliv jen společné části domu, nýbrž také společné části nemovitosti, které jsou tvořené pozemkem, společnými částmi domu, případně dalšími společnými částmi nemovitosti. Přitom musí jít vždy o samostatné věci, které lze zahrnout pod pojem jednotka jako nemovité věci.

Proto oproti současnému zákonnému pojmu „společné části domu“ se v návrhu nové právní úpravy používá širší pojem „společné části “ ale rozumějte tím „společné části nemovitosti“. Nejde pouze o změnu pojmu, nýbrž současně o změnu dosavadního obsahového pojetí, tedy nyní se mají na mysli pouze společné části domu, včetně příslušenství domu (např. drobné stavby) a včetně společných zařízení dom jako je například vybavení společné prádelny.

Pozemek jako součást společné části

Zcela nově pod pojem společné části bude zahrnut především pozemek, na němž je dům postaven spolu se společnými částmi domu na něm postaveného, dále s případnými dalšími společnými částmi, tedy i s vedlejšími stavbami nebo s technickými zařízeními s právní povahou samostatných věcí, které sice slouží k užívání domu, ale jsou umístěny na jiném pozemku mimo dům, apod.

Proč tomu tak je?

Nové pojetí „společných částí nemovitosti“ vychází především z toho, že z právního hlediska nebude stavba samostatnou věcí, nýbrž bude součástí pozemku podle obnoveného občanskoprávního principu „superficies solo cedit“, dále vychází z nového a širšího pojetí věci v právním smyslu a z pojetí jednotky jako věci nemovité.

Části určené pro společné užívání

Další změnou je pružnější pojetí základního kriteria společných částí. Podle ustanovení  ve stávajícím zákoně o vlastnictví bytů jde o části domu „určené pro společné užívání“. V návrhu nové úpravy je uvedeno, že jde o části, „které slouží společně vlastníkům jednotek“. Zde jde rovněž o změnu obsahovou a ta ve svých důsledcích znamená, že určení, které části jsou společné, bude podmiňovat nejen jejich povaha stavební, technická, ale také povaha uživatelská, konkrétní uspořádání v domě a také vůle původce prohlášení nebo obdobného dokumentu nebo účastníků smlouvy o výstavbě. Tím se má umožnit, aby na jedné straně mohla být za společnou část v prohlášení určena i taková část, která z hlediska stavebního či technického řešení nemusí být společná, a na druhé straně, aby ta část, která jinak objektivně splňuje kriterium společné části, mohla být vymezena jako společná jen některým vlastníkům, popřípadě i jako patřící jen k jednotlivým bytům.

Nově pojatý pojem „společné části“

  • vychází sice stejně jako nyní, z pojetí společných částí jako částí společných všem vlastníkům jednotek, avšak
  • bude mít širší obsah zahrnující pozemek, společné části domu, případně další společné části nemovitosti, přičemž
  • určení v prohlášení, které části jsou společné, bude podmiňovat nejen jejich povaha stavební, technická, ale také povaha uživatelská podle situace v konkrétním domě, a dále konkrétní situace a uspořádání v domě, přičemž se může více uplatnit vůle původce prohlášení.

Změny ve vyjmenování částí, které jsou vždy společnými částmi

V současně platném zákoně jsou vyjmenovány části domu, které jsou vždy společnými částmi domu a od nichž se nelze v prohlášení odchýlit (základy, střecha, hlavní a svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkony, terasy, prádelny, kočárkárny, kotelny, komíny, rozvody tepla, vody, kanalizace, plynu, elektřiny, atd.), ale v návrhu nové právní úpravy je vymezení více obecné. Pouze se stanoví, že společnými jsou vždy pozemek, na němž byl dům zřízen, nebo věcné právo, jež vlastníkům jednotek zakládá právo mít na pozemku dům, stavební části podstatné pro zachování domu, včetně jeho hlavních konstrukcí a jeho tvaru i vzhledu, jakož i pro zachování bytu jiného vlastníka jednotky a zařízení sloužící i jinému vlastníku jednotky k užívání bytu. Přitom se výslovně stanoví, že toto vymezení platí i v případě, že se určitá společná část přenechá k výlučnému užívání některému vlastníku jednotky.

Východiskem budoucí právní úpravy společných částí je, že právním předpisem lze stanovit pouze základní kriteria pro určování společných částí a v souladu s nimi stanovit, o kterých částech se vždy má za to, že jsou společné. Současně má být poskytnut prostor  subjektu prohlášení. které je dokumentem pro založení vzniku jednotek, pro vymezení společných částí podle konkrétní situace a uspořádání v domě.

Autor: Irena Aghová | pátek 2.12.2011 17:54 | karma článku: 23,17 | přečteno: 2361x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...