Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí léčení: Není to snadné ... - Díl první - Příprava galenik

Počasí je nyní chladné a hrozí nám záněty horních i dolních cest dýchacích, trávicího traktu a probouzí se i zanedbané záněty kloubů. bolesti hlavy a svalů a organismus je oslabený z nedostatku sluneční energie a i vitamínů, jejich význam jsme nějak opomněli. Není divu, přátelé, když se více zabýváme svými problémy hmotného charakteru a méně již to, co je nejbližší - a to je zdraví. Budeme se nyní bavit o léčivých přípravcích a naučíme se, jak si je správně připravovat, aby byly účinné. Jejich velkou předností je, že nejsou drahé a vždy dostupné. Dají se využít jak v kosmetice, tak i při léčení neduhů, které nás zužují a způsobují, že náš vzhled odpovídá zdravotnímu stavu, v kterém se aktuálně nacházíme. Jejich velkou předností je, že pochází z přírody, nedostatkem je, že potřebujeme čas, abychom je připravili k použití.  Článek je určený těm, kteří nemají s domácí léčbou neduhů příliš mnoho zkušeností, ale jistě, že ti zkušení mohou k němu napsat komentáře, které si jistě mnoho lidí rádo přečte. Chtěla bych podotknout, že léčení bylinami může provádět jen zkušený odborník, ale zde se spíš jedná o jednoduchou přípravu bylinných prostředků, které se používají při akutních a ne příliš vážných potížích. Chtěla bych upozornit alergiky a lidi chronicky nemocné, že musí používání bylinných prostředků opravdu zvážit a raději se obrátit na lékaře než na bylinkáře.

Léčivé přípravky, nebo-li galenika

Nálev (čaj, spářka, zápar)

To je  nejrozšířenější forma použití bylin. Receptem doporučené množství nařezané byliny nebo bylinné směsi zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme stát asi 15 minut. Pak přecedíme. Někdy (prsní čaje) můžeme osladit medem. Med přidáváme do čaje teprve až zchladne na teplotu Nálev se používá pro měkké části rostliny a také pro rostliny se silicí (varem by vyprchala). Není-li určeno v receptu jinak, na 100 ml vody (šálek) dáváme 1 čajovou lžičku jemně nasekané rostliny nebo směsi, na 250 ml vody (hrnek) dáváme 1 polévkovou lžíci. Celková denní dávka nálevu je většinou 500-750 ml (2-3 hrnky), nikdy víc.

Nálev z osladiče

Například osladič má široké použití, ale není nyní v kurzu. Osladič usnadňuje odhleňování, stimuluje tvorbu žluče, působí mírně projímavě a je účinný proti střevním parazitům. Užívá se při kašli, bronchitidě, chrapotu, zánětu průdušek a proti hlístům, někdy i při nemocech žlučníku či při zácpě. Nálev se připraví tak, že 1 polévková lžíce drogy se přelije 1/4 l vroucí vody a luhuje se 15 minut.

Odvary

Určené množství drogy zalijeme studenou vodou a vodu přivedeme k varu. Vaříme 3-10 minut, necháme stát 15 minut a přecedíme. Formou odvaru se nejčastěji připravují tvrdé části rostlin, jako kůra, kořen, ale občas se dělá i z nati, listů nebo květů. Některé odvary se vaří podstatně déle, např. ze dřeva.

Macerát (výluh za studena, studený výluh)

Drogu zalijeme studenou, převařenou vodou a necháme stát při pokojové teplotě 8-10 hodin. Takto se připravují rostliny slizovité (lněné semínko) a rostliny, jejichž obsahové látky se teplem rozkládají (jmelí). Macerát se může přihřát na tělesnou teplotu.

Čerstvé šťávy a sirupy

Získávají se odšťavněním v odšťavovači nebo rozemletím a vylisováním. Šťávy z částí rostlin, které obsahují málo vody se podávají v dávce 20-50ml, 1-2x denně, šťávy z dužnatých částí 100-600 ml. Dávkování u šťáv je proměnlivé v závislosti na účinku rostliny, ze které jsou připraveny. Dají se v ledničce uchovat 2-3 dny, lépe je však připravovat vždy čerstvé a sirupy.

Mateřídouškový sirup

Například mateřídouškový sirup: Můžete si ho koupit v lékárně. Používá se k uvolnění hlenů - mírnější kašel - dusivý kašel - nachlazení - chrapot - akutní bronchitida - infekce horních cest dýchacích - suchý dráždivý kašel k dostání ve dvou velikostech: 0,33 l nebo 0,7 l

Citrusové šťávy při infekčních onemocněních

Říká se, že nejhorší případy infekčních onemocnění, které způsobují i bolesti v krku, lze vyléčit pomocí dvou roztoků. První z nich si připravíme tak, že do čtvrtiny šálku čerstvě vymačkané citrónové šťávy přimícháme špetku obyčejné kuchyňské soli. Tuto směs je nutné asi minutu kloktat, a pak se vyplivuje. Ze začátku poctíte pálení, ale pak si hrdlo zvykne a bolest krůček po krůčku ustoupí.

Propolis na bolesti v krku

Další možnost  je proplach krku propolisovou tinkturou. Musíte si však zavést dávkovač hluboko do krku, což je pro někoho těžké. Propolis totiž na místě, kam jsme ho zavedli, ztuhne a vytvoří na sliznici jakýsi ochranný obal. Budete sice snadněji polykat, i když do následujícího dne se nedoporučuje cokoliv pít.

Limetová šťáva a nebo slepičí polévka při chřipkovém onemocnění

Limetová šťáva pomůže rozehnat svalové bolesti a křeče, které provázejí těžké případy chřipky. Je však třeba každé tři nebo čtyři hodiny pít půl šálku roztoku teplé vody se dvěma lžícemi limety na lačno. Mnohem lepší alternativou je slepičí polévka z kousku podušené slepice, česneku, cibule, celeru, rajčete, petrželky a čtyř celých oloupaných a na čtvrtky nakrájených limet. Vaří se asi hodinu a půl na mírném ohni jen v takovém množství vody, aby všechny ingredience byly ponořeny. Šťávu ze čtyř limet také lze vymačkat a přidat do polévky asi patnáct minut před odstavením z plotny.

Tinktura

Tinktura anebo lihový výtažek je další lékovou formou, kterou se upravují léčivé rostliny. Pro léčebné účely se připravuje většinou z koncentrovaného čistého lihu (60-70%). Na jeden hmotnostní díl nasekané nebo nařezané sušené drogy dáváme 5 hmotnostních dílů lihu. Upozorňuji, že v případě lihu neplatí 100 ml = 100 g jako u vody a většiny běžných tekutin, které se takto odměřovat dají, protože líh je na váhu lehčí než voda. Líh proto musíme vážit, 400 g 60-65% lihu je na objem zhruba půl litru. V případě čerstvých bylin připravujeme tinkturu z jednoho hmotnostního dílu rostlin na čtyři hmotnostní díly lihu. U prudce působících rostlin (jedovatých) se obvykle dává hmotnostní podíl 1:10. Denní dávkování je 20-25 kapek.

Sirup z cibule na kašel

V ½ litru vody rozmícháme 3 polévkové lžíce cukru a uvedeme do varu. Necháme vychladnout a přidáme cibuli. Třikrát až pětkrát denně užíváme 1 až 2 polévkové lžíce jako mírnící prostředek proti nachlazení.

Použitá literatura :

Johannes Gottfried Mayer, Berhard Uehleke, páter Kilian Saum: Bylinky z klášterní lékárny, str. 44

Sirup z puškvorce

To se vezme 30 g utlučeného puškvorce, nalije se na něho ocet, pak se nádoba přikryje a nechá se stát tři dny a tři noci.  Pak se to svaří, procedí , přidá se med a opět zavaří, až se vyvaří všechen ocet. To se podává (30 gr) s odvarem puškvorcového kořene. Ženy dříve tento lék užívaly při menstruačních problémech a nebo při žilních problémech. Také se tento přípravek dává do léčivé koupele. Puškvorec lékařský, který má silné povzbuzující účinky, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje činnost jater, žlučníku, žaludku a sleziny, podporuje vylučování toxických látek z těla, vhodný je i při nadýmání a průjmech. Ale pozor, patří mezi halucinogeny.

Koupele jsou fajn, ale jen pro zdravé lidi

Koupel z kůry dubové

Připravíme 2 polévkové lžíce drobně řezané dubové kůry přelijeme 1 litrem vody a ½ hodiny povaříme, necháme zchladnout a v odvaru koupeme postižená místa. Koupel bereme pouze 2 za sebou. Hrozí poškození jater.

Léčení koupelovými kůrami

Koupele se užívají formou koupelových kúr, v jedné sérii bývá zařazeno 7-20 koupelí, většinou okolo 10 koupelí. Pokud je počet větší, doporučuje se po 10 koupelích 2-3 denní přestávka. Po 3-6 dnech každodenních koupelí se obvykle dostavuje tzv. koupelová reakce, která je předzvěstí předpokládaného účinku. Někdy se doporučuje brát koupele 2-3x týdně, celkem 12-16 koupelí, pak jeden až dva týdny přestávka a na doléčení 4-6 koupelí. Koupele, kromě celkových, mohou být i částečné (nejčastěji ruce, nohy a sedací koupele). Částečné koupele mohou být teplejší, trvají většinou 15 minut. Počet bývá stejný jako u celkových, vody a bylin se dává méně. Do koupelí se mohou přidávat kyselé látky, které osvěžují nebo alkalické látky, které zlepšují stav pokožky i podkožních tkání. Použití se doporučuje dobře zvážit.

Inhalace

Rostlinnou drogu dáme do malého množství vody a uvedeme do varu. Páry přímo vdechujeme, přes hlavu přehodíme větší utěrku nebo ručník z bavlny. Délka se doporučuje 10-20 minut, procedura 1x denně. Má rychlé působení a není zrovna nejpříjemnější. Další formou je inhalace v menší místnosti, kde jsou ve vázách aromatické byliny. Doporučuje se 30 minut, ale např. kopretina řimbaba by neměla být takto užívána (maximální doba je 3 minuty).

MASTI a léčivé oleje

Příprava mastí

Připravuje se několika způsoby. Nejpoužívanějšími masťový základ je nesolené vepřové sádlo.

Jednoduchý recept na domácí přípravu masti

Nádobu s půl kg vepřového sádla dáme do vodní lázně. Až se sádlo roztaví přidáme hrst nebo dvě sušených nebo čerstvých rostlin. Zahříváme na vodní lázni několik minut na malém plameni (teplota by neměla přesáhnout 50 st. C). Necháme trochu vychladnout a ještě tekuté přecedíme. Hotovou mast nalijeme do kelímků, necháme pomalu ztuhnout, pečlivě uzavřeme a skladujeme v chladnu. Takto můžeme připravit např. měsíčkovou, topolovou nebo řebříčkovou mast.

Jiný způsob výroby domácí masti

Roztavíme na vodní lázni vepřové sádlo a přidáme prášek z byliny nebo tinkturu, dobře rozmícháme a přefiltrujeme. Do masti můžeme přidat i včelí vosk nebo pryskyřici z jehličnatých stromů. Hotovou mast nalijeme do kelímků, necháme pomalu ztuhnout, pečlivě uzavřeme a skladujeme v chladnu.

Složitější postup na přípravu masti

Nádobu s půl kg vepřového sádla dáme do vodní lázně. Až se sádlo roztaví přidáme hrst sušených nebo čerstvých rostlin, odstavíme a necháme ztuhnout. Uložíme do ledničky. Za dva nebo tři dny celý postup opakujeme a potřetí ještě jednou za další dva nebo tři dny. Takže celkem třikrát, v masti máme nyní tři hrsti bylin. Třetí den již nedáváme mast do ledničky, ale přecedíme přes gázu, roztavíme 25 g včelího vosku a do ještě tekuté masti vmícháme. Mast ještě můžeme aromatizovat několika kapkami levandulového oleje nebo levandulové silice. Hotovou mast nalijeme do kelímků, necháme pomalu ztuhnout, pečlivě uzavřeme a skladujeme v chladnu.

Vmíchání tinktury do masti

Mast můžeme také připravit vmícháním tinktury nebo prášku do jiného masťového základu, např. zakoupeného v lékárně.

Náhrada vepřového sádla

Vegetariáni, kteří mají výhrady proti použití sádla mohou připravit stejným způsobem olej, pokud sádlo nahradí olivovým nebo jiným vhodným olejem nebo si mohou připravit vlastní masťový základ ze včelího vosku, lanolínu, oleje anebo zakoupit vhodný masťový základ v lékárně. Speciální masti se připravují podle receptur s použitím ještě dalších substancí, např. olejů, jako sojový olej, včelí vosk, vyčištěný včelí vosk (cera alba), pryskyřice jehličnatých stromů a dalších.

Jiné masťové základy

Masťový základ lze připravit ze včelího vosku, lanolínu, oleje anebo zakoupit vhodný masťový základ v lékárně. (Podle J. A. Zentricha)

Léčivé bylinné masti

Léčivé masti jsou pro trh vyráběny dlouhodobým macerováním těch nejkvalitnějších bylin, přidává se do nich léčivý olej nebo éterické silice, čímž je zajištěn jejich maximální hojivý účinek. Tímto postupem zůstává mastím přirozená barva a vůně podle byliny, která v ní byla louhována. Pro úplné odstranění potíží je vhodné léčbu léčivou mastí kombinovat s pravidelným pitím léčivého bylinného čaje, aby došlo k hojení jak zvenku tak zevnitř.

Mast z kořene kostivalu

Složení: 12 g kostivalu a 100 g eucerinu nebo čerstvě vyškvařeného nesoleného vepřového sádla.

Postup: Ve vodní lázni mírně zahřejeme eucerin nebo, přidáme kousek kořene a sejmeme z lázně. Necháme několik dnů přikryté vyluhovat. Směs opět zahřejeme ve vodné lázni, dokud masťový základ nezkapalní a kousky kořene neklesnou ke dnu. Přes jemný filtr přelijeme do zásobní nádoby.

Mast z měsíčkového květu

Složení: 5 gr měsíčkového květu a 100 g eucerinu. Lanolinu, mandlového oleje nebo sádla.

Postup: Na vodní lázni mírně rozehřejeme eucerin nebo jiný zmíněný tuk, přidám květ a sejmeme z lázně. Necháme několik dnů přikryté vyluhovat, dokud se masťový základ nezbarví oranžově. Směs znovu zahřejeme na vodní lázni, až tuk zkapalní a květy klesnou ke dnu. Před jemný filtr přelijeme do kelímku s víčkem.

Kaštanová mast

V obchodní síti seženete výrobek Kaštanová (jírovcová) mast s olejem z kaštanových květů, s kafrem a mentolem

Kaštan zmírňuje obtíže při omezené pohyblivosti kloubů a páteře včetně revmatismu, při zánětech křečových žil a městnání v žilách, potížích s cévami a ledvinami, příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévní stěny, zlepšuje žilní odtok, a tím se zamezuje tvorbě otoků. Dříve se kůra jírovce používala k léčení malárie a v Turecku používaly tyto krásné hnědé plody proti kašli u koňů. Léčivé účinky mají nejen plody kaštanů, se kterými si hrají hlavně děti, ale také sušené květy. Kaštanová mast je vhodná především pro starší generaci. Obsahuje výluh z drcených kaštanů, olej z kaštanových květů, kafr a mentol, které příznivě působí na hojení, a mast má díky tomu hojivé i protizánětlivé účinky. Kaštanová mast má světlehnědou barvu.

Použití kaštanové masti na křečové žíly

Když používáte kaštanovou mast na křečové žíly, tak mast natírejte vždy zdola nahoru směrem k srdci.) - záněty žil - omezená pohyblivost kloubů včetně revmatismu (Klouby masírujte jemnými pohyby několik minut, pravidelně nejlépe ráno a večer) - pružnost a pevnost cév- prokrvení-brnění nohou- studené končetiny- bolesti, křeče-trombóza- kornatění- bolestivá artróza- borelióza (zmírňuje bolesti kloubů) - opruzeniny- zanícená a podrážděná pokožka v oblasti konečníku - zevní hemeroidy- drobné popáleniny- otoky

Bylinný olej

Recept na přípravu  bylinného  oleje podle pátera Ferdy:

Olej se připravuje vyluhováním, nejlépe čerstvých bylin v oleji. Za nejlepší jsou obecně považovány olej arašídový, klíčkový, slunečnicový a olivový. Páter Ferda dával přednost olivovému oleji. Obvykle se na 1 hmotnostní díl drogy (= bylinky) dává 7 hmotnostních dílů oleje. Pak obvykle směs zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, přiklopíme ji víčkem a při pokojové teplotě necháme "dojít" 5-7 dní. Potom ji přefiltrujeme.

Prášek

Dokonale usušené rostliny umeleme na prášek. Takto upravené rostliny neztrácejí účinnost. Podávají se po jídle, na špičku nože, a to kulatého nebo ostrého. Dají se z nich vyrábět náplasti, obklady nebo tablety.

Lektvar

Když se řekne lektvar, většina lidí si toto slovo dosadí do spojení „čarodějnický lektvar“. Slovo balzám zase nejčastěji užíváme ve spojení „hojivý balzám“ nebo „balzám na duši“. Přesto obě slova, lektvar i balzám, označují starou lékovou formu pro bylinný přípravek­.

Obklady

Obklad uděláme příkladmo takto: Dáme 3 čajové lžičky natě kokošky pastuší tobolky přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a pak scedíme. Do zchladlého čaje namočíme lněné plátno, přiložíme na ránu a volně převážeme další látkou. Měníme několikrát denně

Obklad z přesličkové nati

10 gr přesličkové natě přelijeme 1 litrem studené vody, 30 minut vaříme a scedíme. Do zchladlého čaje namočíme lněné plátno, přiložíme na ránu a převážeme další látkou. Měníme třikrát denně.

Obklad z měsíčkového květu

Připravíme si 1 až 2 čajové lžičky měsíčkového květu, přelijeme malým šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme. Do čaje namočíme lněné plátno, ještě teplé přiložíme na ránu a překryjeme suchou látkou. Necháme 15 minut působit.

Tvarohový obklad

250 g čerstvého vychlazeného tvarohu smícháme s trochou octa a natřeme v silné vrstvě na vlhkou látku. Přiložíme tvarohovou stranou na kůži, překryjeme šálou a vlněnu látkou a upevníme. Tvarohový zábal necháme působit několik hodin.

Obklad z pryskyřice borovice

Pryskyřice z borovice se podomácku používala jako náhrada parafinových obkladů při revmatismu.

Náplasti

Bylinné náplasti se připravují z čerstvých pomletých rostlin kašovité konzistence, zahuštěné nejčastěji moukou nebo jílem. Jako zahušťovadlo může být použit i škrob. Příprava ze sušených bylin je následující: rostliny zalijeme malým množstvím horké vody, aby změkly, necháme trochu vychladnout, tekutinu vymačkáme a na náplast použijeme změklé byliny. Tekutinu použijeme jako čaj nebo na obklad. Do speciálních náplastí se přidávají i  bílek, žloutek, med, droždí, mletá křída.

Mazání

Mazání je vlastně řídká mast. K potírání se používá i směsi lihového výtažku (tinktury) a oleje anebo jenom tinktury. Směsi mají většinou speciální receptury.

Tak, pokud o tento článek projevíte zájem, budeme se o domácím léčení bavit každý týden v sobotu, kromě vaření a jiných příjemnostech. Buďte v klidu, nenechte se vyvést z míry a myslete na ty lepší věci. Krásnou sobotu, moji milí čtenáři.

Autor: Irena Aghová | sobota 3.12.2011 11:47 | karma článku: 29,48 | přečteno: 7063x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...