Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejné práce: Drábkova metodika

Myslím, že si s tím Ministerstvo sociálních věcí a práce nedalo velkou práci. A ať se na mne nikdo nezlobí, mnoho z činností, které nabízí, jsou pro člověka, který nikdy takové práce nevykonával, velmi obtížné. Například práce se seniory je nelehká a může přitom vzejít mnoho nedorozumění a konfliktů. Třeba by mne zajímalo, kdyby došlo ke škodám nebo zraněním, jak by se takový problém řešil, když u nezaměstnaného je to práce dočasná a není založena na pracovním poměru. Jistě, že úmysl pana Drábka je prosazován s  tvrdostí a neústupností a jeho metodika bude asi velmi kritizovaná. Ale pro ty, kteří se domnívají, že kritika veřejné služby a veřejných prací se vznáší proto, že se lidem nechce pracovat, opak je pravdou. Lidé chtějí pracovat a očekávají, že stát se bude aktivně podílet na rozvoji pracovního trhu a spolu s odbornými agenturami bude hledat lidem, kteří příjdou o práci, vhodné, opakuji vhodné zaměstnání. A nějak se mi nelíbí, že pojem práce se tu soustřeďuje k činnostem, které ve skutečnosti mají dělat síly k tomu připravené a vyškolené.

Může hrozit konkurence

Naopak může hrozit, že lidé, kteří takové práce, které se nabízejí nezaměstnaným, vykonávají třeba už delší dobu v rámci pracovního poměru, práci ztratí. Například práce se seniory je velmi náročná pro ty, kteří nemají zkušenosti a také si nemyslím, že by si senioři dali vnutit do své společnosti cizího člověka v roli společníků. Mám pořád dojem, že v pojmu senior, každý vidí zchátralého starého člověka, který je osamělý, bezmocný apod. Pokud ovšem tato služba směřuje ke starým lidem, kteří jsou například v domově důchodců, rodina se o ně příliš nezajímá anebo na ně nemá čas, pak s tím opatrně, protože tito lidé už mají své prostředí, své známé, své zvyklosti a je těžké, aby si zvykali na úplně cizího člověka, který odkudsi přijde v rámci výkonu veřejné služby, aby s ním pokecal, zašel do kavárny či hospody apod. Tvrdím, že pro práci se seniory jsou vyškolení lidé, kteří tuto práci dělají roky a umí ji. Také nerozumím tomu, proč by nezaměstnaní měli vykonávat činnosti tohoto charakteru a zadarmo, když jim úřad práce může podobné nabídnout a za peníze.

Zachování pracovních návyků nebo projev vděčnosti?

V podstatě jde o to, aby lidé byli nuceni ráno vstát, jako to činili, když chodili do práce, udělat to, co si zvolí nebo se jim přidělí a zase se vrátit domů, aby měli nárok na příspěvek v nezaměstnanosti, a tak se za něho "odvděčili společnosti", a ten vděk je v tom, že budou dělat zadarmo. Tedy, jak praví tvůrce tohoto projektu, aby si uchovali pracovní návyky a nepopadaly je deprese, že nic nedělají. Ale většina těchto lidí mají své domácnosti, rodinu, jiné příležitosti k práci, kterou vykonávat musí a rozumný člověk, který přijde o práci, ví, že si musí uchovat pracovní návyky a tak si sám vybere, bez dohledu státu, činnost.

Nucené práce nejsou povoleny

Tento projekt je kritizován proto, že se lidé, kteří ho zkoumají, obávají a právem, že se do našeho právního řádu vloudily nucené práce, které by mohly být zneužity a navíc jsou proti ústavnímu pořádku. Pokud někdo bude vykonávat činnosti, kde si může způsobit úraz, onemocní nebo se nakazí chorobou v prostředí, kde se může vyskytovat a na které není zvyklý, pak se zřejmě s žalobou obrátí na soud a strana žalovaná bude stát. A máme tu problém s kompenzací, která bude opravdu drahá.

Projekt není příliš domyšlen

Myslím si, že celý projekt nebyl domyšlen tak, aby nedošlo k problémům, s kterými nikdo zatím nepočítá. Jistě, že práce, do kterých ne nutné zapojit dovednosti a mozek by musely být placeny. Jenže naše společnost nerozeznává práce podřadné a nepodřadné. Takový výraz se v právním řádu neobjevuje. Ale jsou to práce nekvalifikované nebo méně kvalifikované. Vrátím se tedy k pojmu společnice. Je to práce kvalifikovaná nebo méně kvalifikovaná? Podle mého názoru kvalifikovaná, protože vyžaduje dovednosti, které má mít člověk se zkušeností se seniory. Stejně, jako jsou práce úklidové, které jsou jinak zajišťovány soukromými firmami, na které mají kvalifikované lidi, protože úklid ve veřejných prostorách se vykonává na smlouvy o úklidu, v kterých se uplatňuje mimo jiné také proškolení, jak se zachází s chemickými prostředky a dodržování bezpečnosti práce. A pokud vím, tak o takové práce je velký zájem, takže nezaměstnaný bude dělat neblahou konkurenci těm, kteří o tuto práci stojí a jsou za ni placeni. Jsou placeni za to, že ji umí a dělají ji dobře.

 

Nuže, uvidíme, jak to všechno dopadne. V některých obcích to může probíhat dobře, nezaměstnaní se zapojují, jak je slyšet a nestěžují si. Až do chvíle, než se něco přihodí, s čím nikdo nepočítá.

Autor: Irena Aghová | středa 14.12.2011 1:48 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!