Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přímá volba prezidenta: A máte vůbec kandidáta, Češi?

Přímá volba prezidenta České republiky, podle mého názoru, přinese nová dramata na naši politickou scénu a já se na to vůbec netěším. Je historickým faktem, přátelé, že se neshodneme na ničem a nebozí kandidáti budou mít horké chvíle. Zatím jsem ani nezaznamenala jasnou představu, co by měl státu i občanům přinést, ale za to jsem zaznamenala, že bude moci být trestně stíhán. Ach jo, aby to nedopadlo jako se Zimním králem Fridrichem, který se dal ukecat českými stavy ...

Je jasné, že je málo osobností, které by měly takový osobní rozměr a současně i vliv, aby reprezentovali Českou republiku a lidé jim naslouchali na celém světě. Chybí nám ideje, za kterými bychom šli jako společnost a chybí nám i jasný politický směr. Kdybychom totiž měli směr a ideje, pak by se nám mohl vhodný kandidát vykrystalizovat, protože v naší zemi žije hodně osobností, které mají nám i světu co sdělit. Žádný člověk není ideální a bez chyb, které bychom mu nemohli vyčítat. Ale v této tvořivé a temperamentní společnosti je prezidentské křeslo skutečně horké. Když sledujete zprávy, tak co člověk, to názor. A určitě i kandidát, který by byl třeba vhodný, může odmítnout, protože je to úkol nesnadný, velmi nesnadný.

Americký způsob postavení prezidenta nemusí být vždycky vhodný

Píše se o tom, že taková osobnost, jako byl pan Havel, se těžko najde. Ale tak můžeme hovořit i o Václavu Klausovi, který, jak se zdá, byl a je hlasem rozumu a k přímé volbě se také nestaví pozitivně. Nevím, kdo si od toho co slibuje. Možná, že by byla vhodné posílit prezidentskou pravomoc, ale s tím nebude mnoho lidí souhlasit. Pokud však bude prezidentská pravomoc slabá, a pan prezident Klaus na to upozorňuje, pak může mít hlas poradní a nikdo ho nebude poslouchat. Ale nebude sjednocující silou pro společnost, což může prohloubit neustálé pulsující politické krize, které mají ničivý dopad na celou společnost. Takové osobnosti, jako byl  Kennedy, Nixon, Johnson, Reagan a Clinton nemáme a rozhodně ani tak kvalitní lidi, kteří by v roli poradců dokázali prezidenta podržet. A politici, vlastní vinou a medializací v naší zemi, ztrácejí stále svou pozici v očích veřejnosti. A to je velká škoda, protože je tím známe spíše z toho negativního obrazu, který těžko změníme, když se tak málo na veřejnosti projevují. A navíc, český prezident nemá takovou moc, jako americký, jehož slovu naslouchá nejen lid země.

Přímo volený prozident by měl představovat jasný program své politiky

S bombardováním korupce si už nevystačíme. To je oblast, kterou se nám podařilo rozmělnit, že už ho málokdo vnímá jako něco nosného. Ani v reformách vláda příliš neuspěla, lidu se zdá, že jsou šité horkou jehlou a nesouhlasí s nimi. Spíš se čekají komplikace, zvláště v sociální oblasti, která je citlivým bodem, a také, jak se zdá, zdrojem nedůvěry široké veřejnosti. Dokonce nás čekají nové protesty lékařů, navzdory reformě, které opět zneklidní společenskou půdu. Co to znamená? Že není prostor pro ideje, pro které by mohl být český prezident volen přímou volbou, ale je tu velký prostor pro urovnávání půdy pro dobudování státu, který by měl sebejistě vystupovat i v době rozkolísané eurozóny. On by si každý mohl říci. Nejdřív si, Češi, ukliďte před vlastním prahem a pak se pleťte do druhých států a společností. Ale všichni cítíme, že český prezident, byť by měl být volen přímou volbou, to znamená lidem, by měl mít důvěru, oblibu a program, který společnost považuje za nosný pro sebe i vzhledem ke své perspektivě, i pro sebeprosazení se v mezinárodním společenství.

Lidé ztrácejí o politiku zájem

Neúspěch přímé volby by mohl spočívat také ve všeobecném znechucení politikou. A to začalo v době, kdy nově zvolené strany začaly mít velké nesnáze se dohodnout a také realizovat své záměry. Dnes jsme svědky, že státní dluh významně nepoklesl ani dnes již kritizovaným hromadným propouštěním, ani jinými opatřeními a to že dnes objevuje v tisku, kolik miliónů se bude vyplácet úředníkům na ministerstvech, zatímco díky reformám bude  hodně lidí zápasit s každou korunou, je nehorázné. Nebylo by lepší myslet na státní dluh a umořovat ho? A lidí se zmocňuje vztek a nedůvěra, protože se cítí být poníženi klesající životní úrovní, který jim, podle všeho příští rok hrozí. Takže, pokud se sněmovna rozhodla, že přímou volbu prosadí, pak by se měla zeptat lidu, zda se do ní zapojí s vehemencí, která je k tomu, aby byl vhodný kandidát zvolen, naprosto nepostradatelná. A lid, který je naštvaný, se podívá, kolik mu zbývá do další výplaty, řekne - a kolik vlastně to bude stát? Kde na to stát vezme? Odkud budou čerpány ty peníze na přímou volbu? No, z veřejných prostředků především. A lid se zachmuří.

Myslím, že se dostáváme stále víc do propletenců, které změní významně náš ústavní systém a bude vyžadovat i změnu dalších zákonů. Nehledě na to, že hrozí, že budou i starostové a hejtmani voleni přímou volbou, což skutečně oslabí jejich postavení. Je třeba zvážit, zda pro Českou republiku, v té situaci, v jaké je, a ta není nic moc, je vhodné takový systém i pro budoucnost budovat. Společnost by se mohla ještě více a nebezpečněji rozdělit.

 

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 21.12.2011 2:35 | karma článku: 20,63 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...