Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trestní oznámení by nemělo předcházet urovnání problému

Jak by každý člověk mohl očekávat a právem, svoboda slova a projevu by měla být využívána ke kultivovanému sdělení originálních myšlenek, které nemusí být však v souladu s obecným úsudkem o věci, o kterou se jedná, aniž by byl člověk stíhán a pronásledován. A to z důvodu, že podle trestního práva může být obsah takového sdělení jednou ze skutkových podstat trestního jednání, chování a konání. A tam i v současné době patří veškeré ideologie, které nejsou v souladu s ústavou a právním řádem. Je to věc křehká, velmi delikátní, demokracie má široce rozepjatá křídla a přesto musí unést všechno, co ještě lze posuzovat jako projev svobody vůle, slova, projevu a svědomí. Dalším problémem jsou soukromoprávní vztahy, regulované občanským zákoníkem, kde také často padají trestní oznámení, i když se tyto záležitosti, pokud nejsou součástí trestného činu, se řeší přestupkovým řízením a nebo řízením občanskoprávním.

Mezilidské vztahy, móda podávání trestního oznámení

Zejména občanský zákoník reguluje mezilidské vztahy, tedy vztahy, které jsou zákonem upraveny při jednání fyzických osob. Jednání, které není občanským zákoníkem (soukromým právem) upraveno, stojí mimo občanský zákoník a může se něho vztahovat jiná právní norma, která ho upravuje ve svých ustanoveních a to může být trestní právo, přestupkové právo, které patří do veřejnoprávní oblasti. Mezi takové případy patří spor mezi sousedy, jejichž důsledky již přesahují soukromoprávní oblast a přecházejí do trestněprávní oblasti. Jestliže se sousedé dohadují o tom, že mu větve ovocného stromu stíní záhony se zeleninou, k jejímuž úspěšnému pěstování je potřeba sluneční energie a nemohou se dohodnout o řešení, ale soused pěstující zeleninu podlije strom svého souseda naftou nebo jiným prostředkem a strom zničí, došlo i ke kontaminaci půdy, bude to řešit příslušný orgán, tedy příslušný útvar obce, do jejíž kompetence patří příslušné katastrální území, v němž leží dotčený pozemek. Příslušný a kompetentní orgán uloží za dekontaminaci půdy, úhradu škody a další sankce, které jsou dotčenými zákony předepsány. Jenomže, to předpokládá úřadování, dokazování, jednání podle správního řádu a to, jak si může každý myslet, nestojí za tu námahu, takže postižený podá stručné trestní oznámeni, i když skutková podstata není v souladu s trestním zákoníkem a výkladem podstaty skutku, který je však v každém případě protiprávní.

Exkurz do trestního práva

Mezi nejčastější problémy, které mohou působit na společnost jsou v současné době trestné činy narušující soužítí lidí a trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných.

Trestné činy narušující soužití lidí

Do této oblasti patří:

Násilí pro skupině obyvatelů a proti jednotlivci (§ 352), nebezpečné vyhrožování (§ 353), nebezpečené pronásledování (§ 354), hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob (§ 355), podněcování k nenávisti vlči skupině osob nebo k omezování jejich práv (§ 356). Tenká zeď mezi spácháním trestného činu a svobodným projevem názoru je věcí prošetření všech okolností vůči trestnímu oznámení, které podá postižená strana. Jak vidíte, tak trestní zákon neřeší mezidliské vztahy zahrádkářů a sousedů v domě ve smyslu narušení jejich soužití, protože takové problémy se řeší občanským zákoníkem a eventuelně přestupkovým právem.

Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných

Mezi zajímavé skutkové podstaty patří: šíření poplašné zprávy (§ 357), výtržnictví (§ 358), hanobení lidských ostatků (§ 359), opilství (§ 360), násilí proti orgánu veřejné moci (§ 323), vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci (§ 324), násilí proti úřední osobě (§ 325), vyhrožování s cílem působit na úřední osobu (§ 326).

Škoda na věcech a majetku

Náhrada škody je regulována občanským zákoníkem a je třeba na její uplatnění podat žalobu na náhradu škody. Je to také poměrně složitý proces a mnoho poškozených raději mávne rukou, než by se podrobil zdlouhavým řízením o náhradě škody a prokazování. Tak prostě podá do luftu trestní oznámení a ono se s tím něco udělá. A zatímco Policie ČR potažmo Státní zastupitelství úřaduje jako o život, aby pak ve výsledku odkázalo oznamovatele na občanské soudní řízení, poškozený už většinou nevyužije podání žaloby v občanskoprávním řízení.

Adhézní řízení

Pokud škoda vznikla současně s trestným činem má ji poškozený uplatnit v tzv. adhézním řízení. Je tedy součástí trestního řízení. Účastníkem adhezního řízení je pouze poškozený, který má proti obžalovanému nárok na náhradu škody. O náhradě škody však soud rozhoduje nikoliv podle trestního zákoníku, ale zpravidla podle občanského zákoníku, případně zákoníku práce (tedy podle jiného hmotného práva než je právo trestní). To připomínám proto, že poškozený hodně často zapomíná spojit svůj nárok na náhradu škody s trestním řízením.

Podání trestního oznámení

Trestní oznámení je o skutečnostech, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin. Oznamovatel ho může podávat touto formou:  písemně, ústně do protokolu, elektronicky, telegraficky, telefaxem nebo dálnopisem. Oznámení je povinen převzít každý útvar Policie ČR a může požádat o vydání potvrzení o převzetí trestního oznámení a žádat, aby byl do 1 měsíce od oznámení vyrozuměn o učiněných opatřeních. Oznamovatel by měl doložit, na jakém základě činí závěr o podezření ze spáchání trestného činu (např. listinné nebo věcné důkazy, specifikace výše škody, rozsah zranění). Ten, komu bylo trestným činem ublíženo na zdraví, způsobena majetková škoda, morální nebo jiná škoda (poškozený), má také právo nahlížet do spisu, činit si z něj výpisky a poznámky a pořizovat si na své náklady kopie spisu a jejich částí. Trestní oznámení je povinen přijímat i státní zástupce.

Závěr

Můj závěr je, že by mělo být zamezeno, aby trestní oznámení bylo zneužíváno jednak k vyřizování si vzájemných účtů, a jednak z důvodu, že se tak šetří prostředky k podávání žaloby v občanskoprávním řízení prostřednictvím občanského soudního řádu. Adresáti trestního oznámení, tedy Policie ČR, jsou zavalováni často zbytečnou administrativou a tím se jim zužuje prostor k jiné, daleko potřebnější práci. A já mám obavy, že i po účinnosti nového občanského zákoníku nebudou plně využívány všechny možnosti k urovnávání sporů v občanskoprávních vztazích, které jsou často nadbytečně směřovány do trestního řízení.

Autor: Irena Aghová | pondělí 26.12.2011 15:01 | karma článku: 24,47 | přečteno: 1872x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...