Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj bližní: Část 2. Bože, neprosím tě ani o chudobu ani o bohatství

V knize Přísloví je psáno:"Bože, neprosím tě ani o chudobu ani o bohatství. Prosím tě o to, co k životu potřebuji". Jak se bojíme žádat o takové věci! Bojíme se proto, že nevíme, vlivem tlaku svého prostředí, které ovládá politika a filozofie trhu i svým způsobem pojem moderní kultury, co skutečně potřebujeme. Neví to ani náš bližní, který má představy o svých potřebách v souladu s tím, co předpokládá určitá společenská vrstva, ke které chce patřit, aby mohl ovládat prostředky ve vyšší míře, než ostatní, ktří na ně nedosahují a "měl se líp".

Už staří Řekové hovořili o přiměřenosti ...

je těžké však pochopit, u koho co znamená přiměřenost ve smyslu filozofickém, tedy dosahování štěstí a ve smyslu pragmatickém a sebezáchovném, tedy nastavení vlastního standardu a vlastních představ o jeho výši i prostředků k dosahování. Ano, hovoří k nám věky, hovoří k nám přes prisma lidského poznání a moudrosti, poznání dosahování štěstí a blaženosti, tedy cílů. který v naší moderní společnosti vymizel a byl nahrazen hmotným zájmem. Já bych to, podle svého soudu, neodsuzovala. Samozřejmě, že extrémní chamtivost a bezohledně volené prostředky k dosahování bohatství poškozuje nesmírně mravně i hmotně společnost. Postihuje ji v sociálním ohledu a nastavuje mocenské parametry, které rozdělují politicky i lidsky celek. Jsou lidé, kteří nemají potřebu se interesovat do prostředí " kde to žije", protože nechtějí dát v šanc vlastní čest, důstojnost a vnitřní klid dosahování zájmů svého okolí a nemají potřebu riskovat důsledky příliš velkých vzletů a tvrdých pádů, které fatálně postihnou jejich život až dokonce. Tedy spíš o přiměřenosti uvažují ve smyslu svého způsobu života.

Horší je, když se sejdou dva lidé ...

s různými představami o životním standardu. Jeden, navyklý skromnosti a přiměřenosti a druhý navyklý nadměrnému životnímu standardu. Předpokládajme, že mají životní moudrost, a pak "zprůměrují" své potřeby tak, aby sloužili svému štěstí a životní pohodě bez vyhlídky na problémy a nebo moudrost nemají a ten, kdo dosud žil skromně a přiměřeně, přivykne  bohatsví a touží po stále vyšším a vyšším standardu, zatímco ten druhý již poznal jistou míru účelnosti hmotných prostředků a rozhoduje se lépe, co potřebuje a co nepotřebuje ke štěstí a "bezstarostnému" životu v tom smyslu, že ho nezaskočí žádné vnější nastalé okolnosti. Kdo z nich více mrhá penězi? Odpovím si sama na tuto otázku - ten první. A kdo z nich je blíže k chudobě? Znovu si odpovím - ten první.

Rodiny rozdělují peníze, falešné představy o potřebě a nesoulad v potřebách

Kdyby nebylo mého poznání, co z běžných a kdysi veselých a spokojených lidí udělaly představy o potřebě peněz a co udělala závist jednoho k druhému, nepsala bych tuto úvahu. Ještě za totality se seznámili dva na inzerát. Poměrně vyhraněné osobnosti, oba vzdělaní lidé. V manželství se jim narodil syn, velmi nadaný, a tak se se oba snažili, aby se mu dostalo slušného vzdělání po všech stránkách, protože rozumně uvážili, že i když dítě má na určitý obor nadání, je třeba mu otevřít svět a poskytnout mu poznání i v jiných věcech života pro získání moudrosti. Po roce 1989 se změnily vlastnické poměry, došlo k restitucím a rodinný majetek, který vlastnila rodina muže, se velmi rozmnožil. V restituci dostali zpět velkou vilu, do které se nastěhovali z třípokojového panelového bytu. Zatímco muž byl tzv. "chudý v duchu", tedy nějak s ním nabytý majetek neotřásl, s jeho paní to udělalo hotové divy. A tak, po vzoru všech "bohatých a úspěšných", jejichž poměry a životopisy četla v příslušně laděných časopisech, zcela změnila své postoje. Bylo zajímavé, co to udělalo z jejich synem! Ten mezitím studoval v Americe svůj zajímavý obor a na studia si vydělával prací. Publikováním a vyučováním. Neměl žádnou potřebu žít nad poměry, protože byl zcela ponořen do své vědy a žil skromně proto, že neměl čas se starat o "zbytečné věci", jak pravil. Sféry, v kterých žila tato trojice, se rozdělily a začaly konflikty. Rodičům se nelíbilo, že člověk jeho formátu chodí oblečený jako "vandrák" a zbytečně provokuje, protože je přeci důležité dávat na jevo, co jsem, co mám a co si můžu dovolit! Do rodiny přišla nespokojenost, odlišné představy a nakonec i hádky, které vyvrcholily tím, že se syn oženil do "chudé rodiny". Ještě něco však přišlo - pýcha, která většinou zkalí rozum. A do těch sporů a neutěšených poměrů jednoho večera přišla zlá nemoc. Muž si nahmatal bulku na krku a vyvinula se z toho těžká forma rakoviny ústní dutiny. Vztahy byly tak narušené, že úzkost z nemoci, jejich následků a prognózy nevyléčitelnosti zvyšovalo i osamocení, do kterého se každý z nich dostal. Do roka zemřel. Syn odmítnul dědictví a veškerý majetek přišel jeho matce. Nedávno jsem ji potkala a chvíli jsme spolu hovořily. Svěřila mi, že se ji podařilo navázat ze synem kontakty, ale jinak je osamělá a zatrpklá žena, která hledá útěchu a nenachází ji.

Jistě, že takových případů je víc, ale také je mnoho případů, kdy se lidé cítí šťastni, když naplní své potřeby a moudře s nimi žijí, protože neztratili vztah k obyčejnému způsobu života. Citát z knihy přísloví tedy znamená? Nedostatek je stejně pro život nepříznivý jako nadbytek. Je však otázka, co každý z nás považuje za nedostatek a co za nadbytek. V tom si každý musí poradit sám a nahlédnout do svého nitra, připustit si, že nikdo tu není věčně a že život máme pro mnoho jiných věcí, než je utrpení, bolest, nemoci a těžké ztráty. Má být šťastný v mezích, které si konečně i určujeme sami ...

 

Autor: Irena Aghová | sobota 21.1.2012 8:57 | karma článku: 26,96 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč