Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje domácí kuchyně - 3. Z tradiční české a německé kuchyně

Zimní jídla jusou oblíbená a jistě si z dnesní nabídky vyberete nějaký recept, kterým potěšíte rodinu.

Bramborák se švestkami

Určitě, Vám starším, nepřináším žádnou novinku, protože ten recept je velmi starý. Vždyť jeho ingredience naúpopvídají, že k tomuto pokrmu byly použity suroviny, které byly běžně k dosažení, ale řeknu Vám, že je to vynikající jídlo, které může zachutnat i dětem. A to bude dobře, protože je to syté a zdravé jídlo.

Co potřebujeme?

Ingredience:

6 větších syrových brambor

mléko

2 vejce

1 lžíce cukru

5 lžic hladké mouky

špetka soli

čerstvé nebo sušené švestky

Postup přípravy:

Brambory, pokud možno stejně velké,  nastrouháme a to tak, že čtyři najemno a  2 nahrubo. Alespoň babička vždycky brambory tak vybírala. Pak přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák.To znamená ne husté a ne řídké.

A teď to nejdůležitější! Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč (babička používala vepřové sádlo), poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova. Nakrájíme na větší kusy a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Štrúdl

Musím přiznat, že mi dalo hodně času, než jsem vyrobila opravdu dobrý štrúdl. Ona je jiná věc se motat kolem babičky, když ho pekla  jiná věc si to zkusit sama. Ale na každou ženu přijde chvíle, kdy musí ukázat, jak se v kuchyni otáčí, ať se to líbí nebo ne. Marná věc, vaření je umění a také dobře a správně uvařené jídlo jen přispívá ke zdraví rodiny. Taky jsem nevěřila! A hodina pravdy udeřila. Měla jsem co dohánět! Vraťme se od vzpomínek do reálného času, kdy už štrúdl umím a tak Vám napíši recept, který se mi zdá nejlepší.

Tradiční tažený štrúdl

Ingredience:

500 g hladké mouky

40 g cukru moučka

80 g rozpuštěného másla

špetka soli

teplá voda na zadělání těsta

Nastrouhaná jablka zbavená slupek a jádřinců i pecek, opražená strouhanka nebo pomleté ořechy (jimi zvyšujete kalorickou hodnotu), rozinky, skořice, tuk na vymazání plechu a potření štrúdlu

Postup přípravy:

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody. Vody tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné. Zaděláme těsto, které velmi dobře propracujeme. Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, přikryjeme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny,

Mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo, ale nebojte se použít i sádlo  a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme do tenka.

Naplníme, jak jsme zvyklí - já dávám někdy rozšlehaný tvaroh, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.

Koblihy a vdolky

Koblihy a vdolky byly vždy oblíbené jídlo. Však si pamatuji, že maso se jedlo v sobotu a  neděli a přes týden, když se lidé věnovali práci v hospodářství nebo svým živnostem, nebyl čas a složité a časově náročné vyvařování, jak si to představovala naše milá paní Rettigová. Prvním takovým receptem, který je jistě zajímavý i pro moderní kuchyni, jsou :

Masopustní koblihy

Ingredience:

400 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

špetka soli

8 žloutků

3 lžíce moučkového cukru

100 g másla

0,3 l mléka

kostka droždí (42 g)

3 lžíce rumu

marmeláda na náplň

sádlo (nebo olej) na smažení

Poznámka : Nejvíce se smažilo na sádle. Tyto koblihy smažené na sádle jsou velmi chutné. Ale samozřejmě, že i smažené na oleji neztratí nic a svém konečném výsledku. Co se týče mouky – je správné mouku před použitím prosít.

Příprava kvásku :

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí a necháme v teple

vzejít kvásek.

Mísení kvásku s moukou:

Pak mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky.

Propracování těsta:

Těsto důkladně propracujeme v míse vařečkou. Čím lépe je těsno propracováno, tím také lépe nakyne. Takto propracované těsto přikryjeme utěrkou, lehce poprášíme hladkou moukou a necháme asi hodinu kynout.

Příprava koblih:

Pak těsto na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka. Na jedno kolečko doprostřed dáme marmeládu. Zkoušela jsem i borůvkovou. Ale doporučuje se meruňková i jahodová. Druhým prázdným kolečkem pak překryjeme, kraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.

Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku. Je důležité, by v něm koblihy plavaly.  aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

Kynutý bramborák

Myslím, že tento recept je známý v oblastech, kde lidé k vaření hodně používají brambory. Je to výborné syté jídlo.

Ingredience:

500 g syrových brambor

250 g vařených brambor

250 g polohrubé mouky

30 g droždí

1 vejce

6 stroužků česneku

mléko podle potřeby

1 lžíce nasekané majoránky

olej na smažení

mletý pepř a sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.

Borůvkové lívanečky

Ty miluji. Jsou velmi dobré a mají je rády mlsavé děti. A budete překvapeny, že se jimi zavděčíte i mužům. Je to dobrý moučník ke kávě ve svátečních chvílích.

Ingredience:

1/4 l mléka

1 vejce

1 lžíce pískového cukru

15 g droždí

1 špetka soli

150 g polohrubé mouky

tvaroh

borůvky

maliny a jahody na ozdobení

tuk na smažení

Postup:

Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

Koblihy jako od babičky

Babička si napsala tento recept pod jedním názvem – koblihy. Považovala je za obyčejné. Ale já si vzpomínám, že byly výborné, i když jsou na přípravu dost pracné. Když jsem takové těsto zpracovávala, vzpomínám si, jak mně bolela ruka od vařečky. Ale je to nutné ho pěkně vypracovat.

Ingredience

420 g hladké mouky

30 g másla

30 g cukru

6 žloutků

30 g droždí

350 ml vlažné smetany

trochu citrónové kůry

povidla či zavařenina

olej na smažení

mouka na vysypání válu

Postup:

Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citrónovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji.

Smažené rohlíčky

Tyto rohlíčky připravuji, když čekám hosty. Mí přátelé je zbožňují. Jsou takové křupavé a výborné k dobré kávě.

Ingredience:

250 g tvarohu

špetka soli

1/2 balíčku sušeného droždí

50 ml mléka

2 žloutky

50 g másla

250 g hladké mouky

tuk na smažení

Postup:

Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.

Autor: Irena Aghová | úterý 24.1.2012 5:37 | karma článku: 22,17 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...