Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: O čem to tu vlastně je? Život je krásný

Já mám pochybnosti, že se mi podaří odhalit, o co v České republice, naší zemi, vlasti, v našem domově, jde. Ale, musím uznat, že tak pestrý trh myšlenek, nápadů, návrhů jak co zlepšit nebo zničit, hnutí mysli, vylévání vášní, do toho trochu poezie, která nikoho nezabije, ale hlavně ... žádná idea. Nemám se čeho chytit. Co mám vlastně chtít, po čem mám toužit, na co si mám dávat pozor a co se odemne očekává? Peníze, čest, život nebo práce či umění? Kdo je vlastně tady ten špatný, na koho se mám zlobit a ten dobrý, za koho se mám prát? Jaké symboly nám tu vládnou a co od nich můžeme očekávat? A kdo je nejlepší člověk?

Už aby začalo jaro

řekla mi má přítelkyně s povzdechem. Zeptala jsem se jí, co je špatného na lednu. Je zajímavý, obloha modrá, sice trochu mrzne, ale v létě zase všichni nadávají, že je horko, ono se to pak zprůměruje a stojí to za kočku celý rok, že jo? Vůbec si nejsem jistá, pravila, co si mám myslet o tom všem: a rukou udělala oblouk kolem sebe a pokrčila rameny. Zapálila si cigaretu a zahleděla na zeď, na které visela jakási tapisérie neurčitého tvaru, trochu měla zašlé barvy, a přesto se dalo rozeznat, že jde o Prahu v noci. Vyfoukla kouř a zavrtěla hlavou: "To je hrozný obraz. Všechno je hrozný. Můj šéf je lump, manžel nejen to, že je lump, ale taky mi s ničím nepomůže, děti si dělají co chtějí a nedají si říci, babička s dědou pořád koukají na televizi a říkají: tohle nebylo možný ani za Gotwalda a mně se chce z toho brečet. Ale přesto - víš, přesto nemám ani jeden důvod k tomu být nešťastná. Ale až začne jaro, tak vyrazím na chalupu a dám to tam do pořádku, koupím si houpací pohovku, vezmu si knížku a na všechny se vykašlu. A jestli mne ještě jednou šéf vytočí, tak si nechám spočítat důchod a vykašlu se na celý svět." Energicky zhasla cigaretu o dno skleněného popelníku, který pamatuje zašlé časy a mávla na servírku: ještě jedno kafe a minerálku.

Dívala jsem se z okna

a venku začal poletovat sníh. Kolem oken chodili sem tam lidé v barevných bundách, maminky tlačily kočárky před sebou nebo za sebou vleky děti, které se snažily zachytit čehokoliv, jen aby mohly chvíli stát u výkladní skříně a koukat na ty divy, muži s ustaranými výrazy v tváři či lehkomyslným úsměvem a auta, tramvaje, nad tím vším bdí naši svatí a koukají ze svých podstavců s úžasem, div se z nich neskulí na ulici. Máme tu nový styl života: nikdo si není ničím jist, ani tím, čím je. A to je ono - zatímco má vláda stále na kahánku a lidé se hrozně zlobí na ministra Drábka, ještě letos víc než kdy jindy, uvnitř se to koncentruje a zároveň rozchází na tom, co chceme a nechceme. Pan Knížák chce demonstrovat proti lidu, lid proti vládě a Akademická obec se hádá s panem prezidentem a ministrem školství. Politici se hádají mezi sebou, všechno je roztahané a rozemleté a nikdo neví, za jaký konec to vzít, aby se ujasnilo, kam vede cesta a jakým směrem.

... pak jdu na Václavák

Jdu kolem sochy Svatého Václava a tam mne vždycky píchne u srdce vzpomínka na dědečka, který kdysi dávno v zimě mne držel za ruku a vyprávěl mi o knížeti české země. Od té doby se toho kolem jeho sochy semlelo spoustu, říkám si a zastavím se, podívám se nahoru, do jeho tváře. Najednou mi připadne taková myšlenka: kolik generací se tu vystřídalo, pod tou sochou a vylilo své city, svůj smutek, radost, naději, lásku i úzkost z budoucnosti nebo vztek na minulost. Kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha, Kriste elejson. A Bůh mu řekne s povzdechem - ty tu jsi zase, kníže Václave? Tak co zase máš za problém s tím svým národem, co zase provedl, na co si zase stěžuje? Já ti, pane Bože vlastně nevím, co ti mám odpovědět. Chybějí mu ideály. Ale kde je vzít, když už všechny, co měli, jsou vypotřebovány?

A slunce zalilo Václavské náměstí, zavoněla Vltava a začalo zvonit na poledne. Ó, ty pražské zvony, které jste bily na poplach i pro lidskou slávu i pro slávu Boží i císařů a králů, kteří mířily na jeden trůn, kolem něhož se shromažďovali mocní i bezmocní. Dýchá to tu věky i přítomností. Nejlepší by bylo to tu konečně uklidit a začít žít normální život. Otevřít koncertní síně, obléci se do svátečních šatů či do plesových rób a začít s noblesou, bez podpásovek, nadávek, nepřátelství a neustálého víření nespokojenosti a zlosti na všechno, na co se jen člověk podívá. Problémy, které pociťujeme, nás přesahují, ale jsou opravdu tak obrovské? Třeba stačí udělat obyčejný pořádek a u všeho, co kdo dělá, myslet na výsledek. Asi by to opravdu pomohlo. Pořádek holt musí být a od toho se všechno další odvíjí jako přirozený důsledek.

 

Autor: Irena Aghová | středa 25.1.2012 23:10 | karma článku: 16,46 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...