Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé a lidičky: Reklamace

Víte, kdy nemůžete reklamovat zakoupené zboží? Představte si, že koupíte nějakou věc, která stojí hodně peněz. A zmocní se vás najednou touha ji přemoci svou představou, že ji můžete rozchodit i bez manuálu. Nakonec co, manuál má malá písmenka, stejně na to nevidíte a ono to nebude tak složité. Jenomže věc poškodíte tak, že ji nemůžete užívat a reklamovat ji nemůžete, protože jste přestoupil postup zacházení a poškodil jste věc nevhodnou manipulací. Můžete ji zahodit. Opravovat ji nemá smysl, vyšlo by to dráž, než si koupit novou ...

Když reklamujete u prodávajícího v obchodě

Ale z druhé strany, pokud se snažíte věc oprávněně reklamovat, dostanete se do pěkně otravné situace. Navštívíte obchod, ve kterém jste věc zakoupili, předložíte poškozené zboží, prodavač se na vás nezúčastněně podívá a řekne: "Paní vedoucí tu není." Pak uplatníte ustanovení § 13, který zní:

Prodávající je povinen spotřebitele řádně informovat o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady výrobků a služeb, včetně podmínek uplatnění rozporu s kupní smlouvou (dále jen "reklamace") spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit, a o provádění záručních oprav.

Pokud jste s výrobkem nedostali reklamační řád, pak ho má vydat. V něm se dozvíte, jaké jsou podmínky reklamace a ihned ji na patřičné místo uplatníte. Pokud jste v obchodě, který není provozovnou podnikatele - výrobce, pak získáte adresu na výrobce a napíšete mu reklamační dopis, ke kterému přiložíte účet, kde a kdy jste výrobek zakoupili a doložíte tím i to, že jste v reklamační lhůtě. Výrobek zabalíte do původního obalu a zanesete na místo nebo ho zašlete. Ale u všech výrobků, jako jsou elektrospotřebiče apod. dostanete záruční listinu, jako záruční listina slouží i paragon s razítkem, kterou obdržíte oři placení, tak si ho schovejte, protože ho budetet při reklamaci potřebovat. Je důkazem o trvající reklamační lhůtě.

Když reklamujete v provozovně

A každý už ví, že přijmout reklamaci věci u zhotovitele - výrobce, může jen vedoucí, který v tomto případě je tím pověřeným pracovníkem, který  musí být celou provozní dobu přítomen. Postupuje se podle zákona o ochraně spotřebitele. A ustanovení § 19 odst, 2 zákona o spotřebiteli doslovně zní

V provozovně musí být po celou provozní dobu přítomen pracovník pověřený vyřizovat reklamace.

Nechuť reklamovat spočívá v tom, že většina lidí se setká s neochotou reklamaci přijmout. To však zákon předvídá opět v ustanovení §19 odst. 1:

§ 19/1 S výjimkou případů, kdy je k provedení opravy určena jiná osoba,je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě podnikání. Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Tato povinnost se vztahuje i na jiné osoby určené k provedení opravy.Tento případ platí pro situaci, kdy zboží reklamujete v provozovně. Neplatí pro případ, kdy ho reklamujete v obchodě a vedoucí obchodu musí kontaktovat výrobce a předat mu vaši reklamaci.

Když reklamujete mimo provozovnu

Tak platí následující ustanovení:

§ 19/4 Při prodeji nebo poskytování služeb mimo ohlášenou provozovnu je prodávající povinen k informacím podle §13 písemnou formou poskytnout zejména název nebo jméno a adresu prodávajícího, kde může spotřebitel i po ukončení takového prodeje nebo poskytování služeb uplatnit reklamaci.

Právo na vrácení peněz nebo výměnu zboží

Setkala jsem se v několika případech, že na základě reklamace nechtějí obchodníci vrátit peníze a spíš se kloní k výměně zboží. V tomto případě uplatňujte svůj požadavek podle obchodního zákoníku, nikolik podle zákona o spotřebiteli. Lze jen doporučit, abyste postupovali písemnou formou a ke všemu dokládali kopie dokladů, které jste si pořídili z níže uvedených originálů a originály uchovávali jak oko v hlavě.

Reklamační doklad

Reklamační doklad musí mít písemnou formu. S reklamačním dokladem totiž vstupujete do reklamačního řízení. A na to se musíte pořádně připravit, protože někteří obchodníci kladou dost tvrdý odpor.

Reklamační doklad by měl obsahovat minimálně níže uvedené údaje. Je nanejvýš vhodné, abyst se na reklamací pořádně připravili a hlavně si nastudovali zákonné postupy. Ne všichni je ovládají a skutečně máte velkou naději, že uspějete.

Dokumenty k reklamačnímu dokladu:

  • identifikaci reklamujícího a prodávajícího (případně servisní organizace),
  • popis reklamovaného výrobku (uvedení data prodeje ),
  • konkretizaci rozporu s kupní smlouvou, případně popis reklamovaných vad
  • požadavek spotřebitele na způsob vyřízení reklamace (vrácení peněz, výměna)
  • podpisy reklamujícího i prodávajícího či přijímající servisní organizace + razítko
  • požadavek na předání prodejního dokladu je neoprávněný, ale je potřeba umožnit prodejci na tento doklad nahlédnout z důvodu ověření správnosti údajů

Pokud nejste spokojeni s vyřízením reklamace, nebo jste odmítnuti, pak se obraťte na Českou obchodní inspekci se žádostí o řešení. Řízení u České obchodní inspekce dle následujícho odkazu: http://www.coi.cz/cs/

Autor: Irena Aghová | středa 1.2.2012 21:57 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!