Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvas světa: Přichází nová doba?

Se znepokojením sledujeme kvas světa a někteří lidé se obávají, co z toho vzejde. Je mnoho názorových proudů, které chtějí zvrátit staré pořádky, v kterých se těžko vyznáme, pokud po nich nepátráme. Ale jistě si jsou všichni vědomi, že bezbřehou svobodu nelze na zemi nastolit proto, že každý člověk má svobodnou vůli a musí mít prostor pro její uplatnění. Svoboda nemůže být diktátem, ale dobrovolným přistoupením k jednomu aktu. Vzdát se svých hranic a posunout mysl o kousek dál ...

Otevřený svět

Svět se otevřel a začal proudit nový vzduch. Nějakou dobu jsem sledovala působení tzv. subkultur, které jsou inspirovány historií nebo moderními technologiemi. Nebudu je hodnotit ani zamítat. Lidé se oblékají do roztodivných oděvů a tak demonstrují svou jedinečnost, stejně tak, jako tetováním. Tetováním se od sebe odlišují v některých částech zemí, aby znalí pochopili, z jakého kmene či rodu pocházejí. Tetování je symbolika, která sama na sebe ukazuje: "Tu jsem, tím vyznačuji svou osobnost a jedinečnost". Svět se otevřel různým názorům. Libertiáni touží zbořit hranice, které tvoří právní systémy, systémy ochrany duševních práv, chtějí, aby každý člověk o sobě rozhodoval svobodně, bez rozchodníků a značek, které jsou v podobě donucujících předpisů.

Svoboda a její autonomie

Jednou jsem napsala, že pastí člověka je svobodná vůle. A každý ji uplatňuje jiným způsobem, buď ve svůj prospěch anebo ve svůj neprospěch. V neprospěch tehdy, kdy poruší hranice uplatňování svobodné vůle jiného jedince nebo skupiny. Každý člověk je jiný a každý je také jinak nastaven. Jsou lidé, kteří váží a měří každý svůj čin a krok, jsou také ti, kteří rozepnou křídla a letí, bez zábran, do prostoru, aby zbořili všechno, co překáží jejich pojmu svobody a jejich představě o svobodě. Je však otázka, zda jsou skutečně svobodni sami. Například nosit zbraň je obecně omezující. Člověk má u sebe věc, která ohrožuje i jeho samotného, natož ostatní. Nemoc je omezující. Jednak pro toho, kdo trpí, a jednak pro ostatní, kteří jsou s ním ve styku a musí s tou nemocí počítat a přizpůsobit se jí. Spáchání přestupku je omezující - jednak pro pachatele a jednak pro jeho okolí, protože nejen že přestoupí svobodný prostor jednotlivce nebo skupiny, ale také přestoupí své hranice svobody. Stejně tak, jako trestný čin. Svoboda jednoho je respektem vůči svobodě jiných lidí.

Instituce jsou projevem existence státu

Jistě, že bychom si všichni přáli, kdyby instiuce státu fungovaly v zájmu svobody občanů. Ale současně musí fungovat pro všechny, tedy i pro ty, kteří svobody nepotřebují a setrvávají v tom, co považují za sebe bezpečné, jisté a nezlomné. Proto, každý průnik do svého autonomního prostoru mohou považovat za porušení své svobody jinými, kteří mají jiné představy. A tak se obrací na státní instituce ke své ochraně, k ochraně své osobnosti, svého majetku, svého života i zdraví, svobodného vyznávání víry, tím nutně nemyslím náboženské. Proto je tolik třeba diskutovat! A hlavně, jeden druhému naslouchat, ne se překřikovat a ubližovat. Svobodu nelze nikomu vnutit, aniž je omezována i svoboda toho, kdo tak činí. Protože svobodný člověk je tehdy, když neomezuje svobodu druhého. Jinak se dostává do konfliktu. A tyto konflikty, které přesahují hranice zákonů či etiky mohou zužovat hranice svobody jednotlivců, a to docela vážným způsobem - k omezení všech.

Zdá se, že tento konflikt, postavený na poznání a idejích různých myslitelů a autorů filozofických a sociologických publikací, proskakuje světem. Co však chybí k prosazení myšlenek, které jsou jejich obsahem? Zkušenost, příznivé zavedení do praxe, jejich ozkoušení a dohoda o posunu v životě společnosti. A proto diskuse, zda v naší zemi je skutečná svoboda, je důležitá, ale zatím konfliktní. Podle mého názoru, nejde vývoj prostě překročit. Lidé potřebují vhled, který zatím nemají. Brání jim v tom uvědomění o vlastní svobodné vůli, která neomezuje svobodnou vůli druhého. A proto si lidé nemohou být rovni, proto nemohou se zavazovat pouhým čestným slovem, ale musí se zavazovat způsobem, který závazek druhého, pokud ho poruší, vynutí příslušná státní instituce. A přesto, svoboda je krásný sen, který alespoň částečně lidé po věky realizují. Ale za cenu obětí a smrtonosných střetů. Zatím to historie tak potvrdila. Dá se to změnit? To by mohla ukázat diskuse. Prosím, diskutujte k věci!

Autor: Irena Aghová | neděle 12.2.2012 11:46 | karma článku: 16,69 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...