Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právo: Předčasný důchod – jeho klady a zápory

Při odchodu do předčasného důchodu pamatujte na to, že předčasný důchod je trvale krácený důchod. Při dosažení důchodového věku se důchod nepřepočítává. V důchodovém věku můžete mít jakýkoliv příjem. Tedy, můžete současně pobírat starobní důchod a mzdu ze zaměstnání a pro pracující starobní důchodce neexistují žádná omezení. U předčasného důchodu je to však jinak. V letošním roce jsou podmínky přísnější než v minulosti. V předčasném důchodu navíc nesmí být až do dosažení důchodového věku výdělečná činnost, ze které se platí sociální pojištění. Jakmile však, jako předčasný důchodce, dosáhnete řádného důchodového věku (záleží na roku narození), tak již jsou možnosti přivýdělku v důchodu neomezené.

Kdy lze pobírat předčasný důchod a pracovat?

Počet předčasných důchodců každoročně stoupá. Předčasný důchod je však výrazně nižší než starobní důchod. Mnozí předčasní důchodci si chtějí po několika měsících přivydělat. Nechtějí však nastoupit zpět do zaměstnání. Výdělečná činnost předčasných důchodců je však omezena. Jako předčasný důchodce nesmíte mít do dosažení důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. Můžete tedy nastoupit do zaměstnání a mít pouze příjem, který účast na nemocenském pojištění nezakládá. Možnosti máte dvě: buď práce malého rozsahu, nebo práce na dohodu o provedení práce.

Zaměstnání malého rozsahu

Pro rok 2012 dochází ke zvýšení hranice zaměstnání malého rozsahu z 2 000 Kč na 2 500 Kč. V praxi tato změna znamená, že si pracující předčasný důchodce může měsíčně přivydělat až do 2 500 Kč a nebude účasten na nemocenském pojištění. Zaměstnání malého rozsahu je upraveno v zákoně o nemocenském pojištění. Předčasní důchodci tak mohou pravidelně pracovat pro svého zaměstnavatele v letošním roce např. na základě dohody o provedení činnosti a mít sjednanou měsíční mzdu 2 499 Kč a nepřijdou o předčasný důchod. V letošním roce lze tedy současně pobírat předčasný důchod a mít příjem ze zaměstnání malého rozsahu měsíčně do částky 2 500 Kč.

Vyšší měsíční příjem již účast na nemocenském pojištění zakládá.

Dohoda o provedení práce

Negativní zprávou pro předčasné důchodce jsou však změny u dohody o provedení práce. Pozitivní změnou je, že pro jednoho zaměstnavatele mohou na základě dohody o provedení práce pracovat až 300 hodin za rok oproti 150 hodinám v roce 2011. Nevýhodou však je skutečnost, že si nesmíte, jako předčasný důchodce,  na základě dohody o provedení práce vydělat více než 10 000 Kč měsíčně. V případě, že máte totiž jako zaměstnanec měsíční příjem z dohody o provedení práce vyšší než 10 000 Kč, tak jste ze zákona nemocensky pojištěn. V tomto případě byste ztratili, jako předčasný důchodce, nárok na předčasný důchod. Na tuto skutečnost je třeba pamatovat při rozvržení odměny. I v letošním roce tedy lze pracovat na základě dohody o provedení práce a současně pobírat předčasný důchod, měsíční započitatelný příjem plynoucí z dohody o provedení práce však nesmí překročit hranici 10 000 Kč.

Nastoupili jste do zaměstnání?

V některých případech se stane, že se, jako předčasný důchodce, necháte do dosažení důchodového věku normálně zaměstnat. V tomto případě je potřeba počítat s tím, že po dobu zaměstnání nevzniká nárok na výplatu předčasného důchodu. Když se, jako předčasný důchodce, rozhodnete nastoupit zpět do zaměstnání, tak musíte tuto skutečnost oznámit spolu se svým zaměstnavatelem ČSSZ. Můžete tak učinit i prostřednictvím místně příslušné OSSZ. Po dobu výkonu zaměstnání bude totiž pozastavena výplata předčasného důchodu. Neoznámení nastoupení do zaměstnání může mít nepříjemné důsledky. Neoprávněný přeplatek na předčasném důchodu bude totiž nutné vrátit, případně se vymůže exekučně. Kontrolou (i dodatečnou) se přitom na nástup do zaměstnání vždy přijde. Po ukončení zaměstnání požádáte na místně příslušné OSSZ o uvolnění důchodu. Následně vám bude zasílán již vypočítaný důchod. Když však odpracujete alespoň 90 dní, tak se vám sníží krácení důchodu a bude vám zasílán vyšší důchod.

 

Autor: Irena Aghová | středa 15.2.2012 4:54 | karma článku: 24,43 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...