Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zaměstnanost: Když ona je s těmi lidmi taková práce ...

Růst nezaměstnanosti je velká hrozba pro pokles životní úrovně lidí. Lidé si myslí, že když jsou ve vatě, že se jim nemůže nic vážného stát a že se jich chudoba a neštěstí druhých netýká. Opak je pravdou. Pokles úrovně se ukáže ve všech aspektech a na dlouhou dobu.

Jednou jsem se podivila nad tvrzením pana Františka Matějky, že by zrušil zákoník práce a občanský zákoník. Je to sice hodně fantaskní tvrzení, ale znovu jsem se k jeho článku vrátila po tom, co jsem měla rozhovor s jedním podnikatelem na téma: zaměstnanci. A řekl mi, že je se zaměstnanci hrozná práce. Že zákony vyžadují spoustu odpovědností a povinností, a na to nemá čas. Nemůže si dovolit zaměstnávat jednu sílu, která by se pouze starala o vyplňování papírů a běhání po úřadech, aby povinnosti firmy naplnila. Na to nemá peníze. A není žádný boháč, aby jimi mohl plýtvat. Prý si kdysi vzal pár absolventů, které vychoval a snaží se je ve firmě udržet. Už jen to, aby zajistil lidem práci, je věc značně nesnadná.

Nemotorné předpisy a důsledky - lidi jsou něco navíc

Samozřejmě, že na trhu se pohybuje mnoho lidí, kteří mají za sebou slušné vzdělání i potřebnou praxi k dosažení vysokého platu, ale stojí ve frontě na práci. Je to velmi tíživá věc jak pro ně samotné, tak i pro celou společnost, protože nese na sobě úděl státní podpory. A všichni nadávají. A někdy se o nezaměstnaných zmiňují velmi neuctivě. Dokonce, svého času pan ministr sociálních věcí a práce nabízel možnost rekvalifikace a následného podnikání, to je jen plácnutí do vzduchu. Každý trochu uvažující člověk ví, že s podnikáním to není nic jednoduchého, jen bude úbytek pobíračů dávek a je jedno, zda se takový člověk uživí nebo ne. Ale jinak, všechno zůstává při starém. Zákoník práce lavíruje mezi povinnostmi zaměstnance a zaměstnavatele. Ukládá oběma stranám spoustu povinností a práv, ale s těmito právy souvisejí i jiné předpisy, které se mohou použít ve prospěch nebo neprospěch druhé strany. Ať děláte s pracovním právem cokoliv, vždycky to na něco narazí. A já souhlasím s panem ministrem, že trh by měl být flexibilní, ovšem ne za jakési zásady, která rozhodně naráží na náš právní systém, který umožňuje, aby zaměstnavatel zacházel se zaměstnancem podle svých potřeb. Hovořím o tom, že lze někoho najmout na práci, a pak se ho zbavit, jedno za jak dlouhou dobu. Ale když takto najatý člověk ztratí příjem, pak zase se všechno vrací do stejného kolotoče.

A co s právem?

Nevím přesně, kolik máme nyní platných předpisů. A také nevím, zda to někdo vůbec přesně ví. A každým rokem přibývají, i díky Evropské unii, nové a nové závazné požadavky, které platí pro všechny. Pro mnoho lidí džungle, kterou považují za naprosto zbytečnou, pokud ji jedinec není schopen obsáhnout pro své jednoduché potřeby. Změny způsobují, že se nic neustálí, ačkoliv realizace každé změny stojí velké peníze, aby člověk uspěl na trhu. Možná, že by pomohlo se zamyslet, zda v tržním hospodářství by nyní nestačilo pracovní právo opřít o pár zásad, které by se dále řídily občanským zákoníkem ve vztazích mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem? Náš zákoník práce je obsáhlý a předpisy spojené se zaměstnaností, jsou také velmi obsáhlé a složité, takže mnoha lidem už ani není jasné, zda vůbec v ruce drží platnou pracovní smlouvu či výpověď.

Tuto úvahu jsem napsala k zamyšlení. Protože jeden člověk takový problém není schopen řešit, a ani navrhnout řešení. V situaci, v jaké se ocitáme by však každá další změna přinesla nesmírné problémy. Mohlo by to záviset na rozumu, potřebách a lidech, kteří se zamyslí nad obecnými potřebami a poměry, aniž by své výsledky úvah zase cpali do zákonů? Mám pocit, že je to vše ještě jinde, než bezpečně uloženo pod paragrafy.

 

Autor: Irena Aghová | pátek 24.2.2012 20:44 | karma článku: 19,40 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...