Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svátky: Proč často lidé neslaví velikonoce?

V tisku se někteří diví, že velikonoce se neslaví se stejnou aktivitou jako vánoce. Lidé je chápou většinou jako svátky jara a nikoliv jako náboženský svátek. Odrazuje je snad krutost a zrada a následné utrpení Ježíše Nazaretského? Neumí se vyrovnat s následným vyvýšením Syna Božího na kříži, pohřeb a zmrtvýchvstání, s kterým se nedokáží vyrovnat rozumem a dokonce ani vírou? Ano, velikonoce připomínají velmi smutný příběh smrti nevinného člověka a všechny okolnosti, které k němu vedly. Dříve i já jsem se nedokázala k příběhu přiblížit, aniž bych necítila hrůzu a ošklivost celého příběhu uprostřed jara, když všechno kvete, voní a příroda se ohlašuje slavnostně ptačím zpěvem ...

Ale je v tom, přátelé, něco víc…

Je v tom něco víc, než vzpomínka na dávné události v daleké Judeji, kterou by mnoho lidí raději vypudilo z mysli. Jde o zcela lidské věci, které se týkají každého člověka, třeba zrovna v jakékoliv roli tehdejších účastníků. Nepěkný obraz zrady, zbabělosti, chamtivosti, politikaření z jedné strany a hrdinství, mužnosti, statečnosti, osamělosti a utrpení ze strany druhé. Dva političtí partneři, kteří se spojí, aby zničili člověka, který jim stojí v cestě. Římané a Židé, každý jinak orientovaný a významný, ale v předtuše zkázy, ke které skutečně postupně došlo, obětovali nevinného člověka s vyhlídkou, že zastaví běh předpokládaných budoucích událostí. Řekla bych, látka k hlubokému zamyšlení i našem světě, který je však méně opotřebovaný, než tehdejší civilizace, avšak ne bezpečnější.

Zélóti chtěli porazit Římany a osvobodit Izrael

Již dávno před tím, než politický a společenský neklid pohřbil v troskách Jeruzaléma historii národa židovského, v Judeji bublala vzpoura. Zélóti chtěli zachránit národ, i když se říkalo, že pro židovský národ neexistuje spása. Hledali vůdce, který by vyburcoval národ k ozbrojenému boji, vydat se po královské cestě vítězství, zničit ve své zemi nepravosti. Zatímco Ježíš hovořil o Božím království, a tu řeč nikdo správně nepochopil, zélóti chtěli dospět k pozemskému království, v němž by vládl pevnou rukou davidovský král. Ježíš si byl dobře vědom této skutečnosti, je mnoho polemik o tom, zda tušil nebo netušil svůj krutý konec, ale v každém případě si nečinil žádné nároky na pozemský trůn. Jeho poslání stálo daleko výš - a toho, se svou statečností, cílevědomostí, čistotou a dokonalostí jeho charakteru, dosáhl. I když někteří hovoří o krachu jeho poslání a zbytečně položené oběti.

"Užitečný hlupák"?

V těch událostech obklopovalo Ježíše mnoho zájmů. Všechny zájmy směřovaly buď k využití, nebo likvidaci Ježíše. Ale v té chvíli se podařilo právě to druhé. Neměl totiž lidské slabosti a sklony jako všichni okolo, jinak by svou misi nikdy nemohl provést. I když věděl a znal pohnutky lidí, dokázal rozpoznat, co hýbe myslí lidí. Konečně, tento fakt se již ukázal v Horském kázání, které bylo poslední výzvou, aby lidé prohlédli a zjistili, co je pravou hodnotou jejich lidství, co je cílem jejich života a co mohou za to očekávat. A na svých slovech trval. Řekl již vše. Ale přitom lidé dobře chápali jeho sílu, která vyvěrala ze slov a činů, jeho moc. Na čí zájmovou stranu přejde jeho moc, síla, charisma a vůle? Neměl se nijak k tomu, aby to projevil a vjel do Jeruzaléma na oslátku (na kterém ještě nikdo neseděl), aby se dal oslavit a vydal se na svou konečnou pouť na této zemi.

Oslavou velikonočních svátků nejen myslíme na jeho utrpení, ale také na konečné vítězství nad smrtí. Málo na skutečně poučné, a pro každého člověka burcující události, které se tehdy seběhly a které víceméně se opakují v určitém ohledu stále dokola. Lidé se příliš od těch dob nezměnili, ale mají příběh, kterým mohou měřit své skutky, pochopit pravost věcí, pochopit naopak důsledky zla, zbabělosti, zrady a lhostejnosti či dobře skrývané krutosti, která čeká na svůj čas, kdy se projeví…

Možná, že někde ve skrytu duše uslyšíte tichý hlas: "Pokoj Vám." Tak totiž po svém zmrtvýchvstání oslovil Ježíš své učedníky, když se dohadovali o tom, zda mohl ze svého hrobu vstát a zda ho opravdu mohl někdo potkat a vidět. Je to jedno z největších pozdravení, nejhlubších a nejkrásnějších. Obsahuje i požehnání a slib, že je na tomto světě někdo, kdo k tomu pokoji přispívá, když mu lidé porozumí, kromě toho, že mu prostě uvěří.

 

Autor: Irena Aghová | neděle 8.4.2012 11:41 | karma článku: 16,82 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...