Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávka 2012: Nedůvěra vládě z ulice

Přišlo více lidí, než kdo očekával. Vláda, jak se zdá, má na kahánku a paní Peake se ji snaží křísit. V očích lidí nemá již žádnou váhu. Reformy nemají podporu a lidé se spíš ptají po skulinách, kudy tečou veřejné finance. Už nechtějí nic obětovat. Ani z platů a ani z důchodů. Pokud vláda bude pokračovat, jistě, že budou pokračovat protesty. Dnešní den otevřel cestu k neklidu.

Paní Peake nemusí lidu připomínat, že pokud vláda padne, přijdou jen další problémy. To lidé vědí a jsou si vědomi následků. Ale zřejmě usoudili, že za tuto cenu, aby se zbavili vleklých a neřešitelných vládních krizí, jsou schopni unést to, co nastane. Lidé jsou vydrážděni způsoby, jakými vláda provádí kroky, které už nelze ani nazvat reformními. Vědí, že peníze, které unikají z jejich rozpočtů,  zalepují pochybení, které nezavinili a tak vědí, že vláda důsledně nezmírňovala finanční ztráty (penalizace), které vznikly i neschopností získat dotace z prostředků EU. Zatím nikomu nestálo za to, aby taková pochybení řádně vysvětlil a předvedl, jakou nápravu učinil. Lidé nedovolí,  aby takové zbytečné úniky a ztráty platili ze svých rozpočtů na domácnost a k podpoře rodin. A proto demonstrují. Hrozba Řeckem je nezastraší. Chtějí do čela exekutivy zodpovědné a pečlivé lidi, kteří po dobu svého mandátu budou řádně úřadovat a chovat se slušně k národu. Lidi nezajímá, kdo po jakém korytu touží, ale jakým způsobem, coby odborník, bude řídit svůj svěřený úřad a dohlížet na plnění závazků a postupů, které jsou předepsány pro získání dotací z EU, aby potřebné prostředky nebyly hrazeny ze státní kasy, a pak se jak dlouho čekalo, než EU je proplatí. Asi vznikla představa, že tyto díry se budou zalepovat vysáváním peněz z lidí, a pak až se naplní kasa, peníze poputují do určených míst. A důchodcům se přidá padesát korun na důchod. Ale tohle si lidé s nikým nedomluvili. Po dvou letech vládnutí lidé pociťují skutečné existenční problémy. Horší ovšem je, že pravice, díky tomu, jakým způsobem se projevila a jak zklamala, dlouho Strakovku neuvidí.

Nikoho ty zmatky nebaví

Dva roky jsou lidé v naší zemi obtěžováni problémy vrcholných státních úředníků. Nejhorší je, že proskakují neustále skandály, které lidi dráždí v souladu s tím, že jsou stále masírováni hrozbami zvyšování daní, snižováním důchodů a omezováním státních příspěvků. Nejistota je důvodem rozpadu rodin, lidé upadají do deprese a kolem padesáti let a výše shledávají, že za celoživotní práci nemají dost prostředků, aby udrželi svůj životní standard. Mladí lidé nemohou stále najít práci po absolvování škol a tak veškeré prostředky, které na studium rodiny vynaložily, jsou zmařeny. A přes prisma těch nejistot lidé každý den vidí jen boj o koryta, který je už bezostyšný. Proto chtějí, i za tuto cenu, aby vláda odešla. Prostě odešla, ztratila se lidem z očí.

Je škoda, že se pan prezident k dnešní akci nevyjádřil. Jeho závěry by mohly být zajímavé. Možná, že by leccos i vysvětlil. Konečně, musí cítit odpovědnost za jmenování lidí do čela státu, kteří nejenže nedodrželi slovo, ale rozpoutali řetěz vládních krizí a probudili démona - hněv lidu. A přitom stačilo jen řádně úřadovat do konce mandátu. Není to všechno zbytečné? To už není politika, ale plácání se v chaosu, který způsobila i dlouhodobá lhostejnost veřejnosti k veřejnému zájmu. Nyní je všechno jinak. Od dnešního dne se mnohé změní. Prohraná důvěra lidí je velký debakl. Bůh nás opatruj! Kapitalismus v Čechách se nepovedl. Otázka je, co bude dál. To nikdo nemůže říci. Takových lidí, kteří by byli ochotni napravit marasmus, který se rozhostil ve všech koutek našich životů, mnoho není. Pokud budou volby, pak volme lidi, kteří budou čtyři roky pracovat pro návrat důstojnosti lidí i naší země.

 

Autor: Irena Aghová | sobota 21.4.2012 15:25 | karma článku: 29,14 | přečteno: 3863x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...