Politika: Levice a pravice v politickém spektru ČR

29. 04. 2012 11:09:45
Lidé kritizují ČSSD, že nemá program, kterým by zaujala voliče, ale že posiluje na svých preferencích jen tehdy, když nesouhlasí s kroky pravice. ČSSD je také kritizována bezzubým postupem a v podstatě také protože že stále omílá ty stejné fráze. V první části článku se zabývám obecně pojmem pravice a levice, v druhé pak se zabývám centrem občanského života, a tím je bezesporu komunální politika.

Co je pravice a co je levice

Označení „levicový“ a „pravicový“ je označení politické. Je spíš chápáno ve smyslu přítel/nepřítel a nese s sebou polemiku. Tedy, co je levice? Levici nelze srozumitelně vymezit bez vymezení pravice jako protikladu, vůči kterému se levice vyhraňuje a tak je tomu i naopak. I kdybychom se se pokusili ustálit obsah pojmů "pravice" a "levice", nepodaří se nám to, protože politická situace je velmi nestálá a obsahy těchto pojmů také nejsou neměnné. A tak se dá říci, že v průběhu 20. století a v letech 21. století mají s historickými postoji, pravice a levice, pouze stejný název.

Co si lidé představují pod pojmem "pravice" a "levice"?

Ano, dá se tvrdit, že tradice, jako přirozená součást vyslovování nároků obou stran spektra, je odrazem toho, co si lidé obvykle pod slovy "pravice" a "levice představují". I tak je obvykle identifikují. Ale po dlouhou dobu, téměř 150 let, na sebe politické rozdělení na levici a pravici strhávalo jiné linie, podle kterých se také rozdělovaly demokratické společnosti. Například: revoluční x reakční, pokrokové x konzervativní, občanská a politická emancipace x autorita, vztah církve a státu, města a vesnice apod.

Být příznivcem politického spektra ...

Jaké politické strany jste stoupencem? Mají vás lidé z protivné části politické strany za hlupáka, nedouka, myslí si o vás, že jste intelektuálně méněcenný? Dívejme se na to neemotivním způsobem. Spíše je nutné poctivě rozlišovat, jak pojmy "pravice" a "levice" chápeme a používejme je konzistentně. Zachovat nestrannost vůči "pravici" a "levici" nemůže spočívat v zásadě v tom, že popřeme svojí intelektuální, politickou i emotivní náklonnost k levici či pravici. Ale spočívá v tom, a to je také můj osobní postoj, poctivě se snažit přiznat i druhé straně její přednosti.

Máme ujasněny naše postoje?

Jak bylo řečeno, netřeba se stavět k politickému spektru emotivně. Ale pozorovat směřování i skutečnou práci osobností, které pracují ať na straně levice či pravice, a hlavně správně chápou realitu, v které se nyní svět pohybuje. Mezi pravicovými i levicovými politiky jsou jistě výrazné osobnosti, které svou činnost berou vážně a nesoustředí se pouze na hmotný prospěch. Myslím, že by se media měla hlouběji vnořit do života politických stran a nesledovala jen chronicky známá jména a oslovovala i ty politiky, kteří stojí v pozadí. Předpokládejme, že v současných politických stranách existuje demokratický duch, takže jistě má každý svůj názor, byť v souladu s programem té které strany. Není třeba mít programovou zášť k politické straně, jejíž představitelé, soustavně medializovaní, se zprofanovali. To není fér vůči členské základně. Lidé, kteří jsou masírováni medii, často pochopitelně nerozeznávají, jak politické strany reagují na stále se měnící situaci v Evropě a ve světě, ale sledují spíš své potřeby a jejich naplňování činností politických subjektů. Proto je třeba si ujasnit, kam chce společnost směřovat a jak si představuje svou budoucnost. Který politický subjekt lépe zajistí, byť časově omezenou stabilitu, která se může vlivem objektivní situace měnit, a jak bude reagovat. Tedy, hlouběji se zamyslet nad fungováním politické sféry směrem ke stabilitě a bezpečnosti státu, směrem k hospodaření veřejnými prostředky, směrem k sociální politice a její úrovně, kterou zejména nyní lidé kritizují. Je třeba také bezesporu přihlížet k práci komunálních politiků a k činnosti krajů a obcí, které svým vlivem mohou výrazně ovlivnit životní úroveň svých občanů. Někde může pravice s podporou levice velmi dobře působit na život v částech naší země, které nemají silné sociální zázemí a zase naopak, s podporou menších politických subjektů se zasadit o zlepšení životního prostředí, úrovně potravin a vody.

Kritizovat čelné politiky není jediný program pro veřejnost

V mediích se stále opakují kritické články vůči některým čelným politikům a lidé, místo, aby přemýšleli, jak ve svém životě a ve své obci, kde žijí, vstoupili do rozpravy se svými zastupiteli a vyjadřovali svou nespokojenost předně k nim, tak se zaobírají otázkami, které stejně nemohou ovlivnit. Málokdy je slyšet, že se lidé zajímají o rozpočet své obce a vkládání investic například do obnovy vodovodů, kanalizací, do kvality pitné vody, do kvality bydlení, místního školství a životního prostředí. Myslím, že největší důraz by měli klást na politické spektrum svých zastupitelů a svým hlasem i námitkami je podporovat nebo kritizovat v jejich činnostech pro obec. Úroveň bydlení, úroveň kvality potravin, úroveň kultury a trávení volného času, jakož i úroveň veřejného zdraví je také součástí komunální politiky a v této situaci je víc než nutné vztahovat, ze strany občanů, tu nejvyšší pozornost. Protože odtud se odvíjí celková úroveň života. Možná, že by ubylo nespokojenosti a lidé by se měli více soustředit na své oprávněné zájmy a práva a vložit svou energii tam kde je jí nejvíce třeba. V tom vidím základ politické i sociální obrody v naší zemi.

Jak si občané zvolí ve své obci své zastupitele, je jejich odpovědnost. Je třeba, při volbě, jak bylo naznačeno v tomto článku, nezvažovat pouze svou politickou orientaci, ale také osobnosti, které jsou schopné zaručit pružnou politiku vůči obci, kterou zastupují.


Poznámka k textu:

Schémata rozdělení pravolevého centra
Politické spektrum

Schéma převzato z :Tématický slovník pjmů pro společenskovědní předměty

Autor: Irena Aghová | neděle 29.4.2012 11:09 | karma článku: 19.11 | přečteno: 7378x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...