Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Rath: Posvátná půda, po které kráčí spravedlnost

Všechny články, popisující okolnosti obvinění a zatčení poslance MUDr. Ratha, včetně všech úvah o jeho pobytu v litoměřické vazební věznici ovšem nenahradí rozsudek soudu. Každý má právo na obhájce a na spravedlivý soud. Každý má právo se hájit podle zákonů této země. Myslím, že ať jsou okolnosti jakékoliv, úcta k těmto výsostným právům by měla být zachována a lidé by je měli ctít. Nikdo neví dne ani hodiny, kdy bude právě tato svá občanská práva vzývat ...   

Vysoká hra s pověstí naší země 

Sama podstata toho, co se stalo, jen přitěžuje už v tak dost neurotické a těžké situaci v naší společnosti. Asi by mnohý člověk povzdechnul - to se nemělo stát! Hladina veřejného mínění je rozčeřená a lidé to těžce nesou. Žádný uvážlivý člověk nemůže mít radost z toho, že člen zastupitelského orgánu je obviněn z korupce a jiných činů, protože to vrhá špatné světlo na naši zemi a jistě to také neulehčí nikomu, kdo podle zákonů hospodaří s veřejnými prostředky nebo s prostředky Evropské unie. Zvláště, když takové obvinění se týká vysoce postavených lidí. Jistě, že korupce a zlodějina ve veřejné správě versus podnikatelské subjekty při zadávání veřejných zakázek, je zhoubná nemoc, kterou je třeba léčit. Je však prevence v našich zákonech dostatečná? Jsou dodržovány všechny postupy při finanční kontrole a jiných kontrolách, které mají bránit podvodům a chybám v procesu veřejných soutěží? Od roku 1995, kdy vešel první zákon o zadávání veřejných zakázek  do účinnosti až do dnešního dne, kdy byl novelizován zákon č. 137/2006 Sb. zákonem č. 55/2012 Sb. se událo hodně ostud, které pro mnoho lidí špatně skončilo anebo jich ještě pár špatně skončí. Machinace s veřejnými prostředky je lákadlo, kterému bohužel neodolá ani člověk, který to nemá zapotřebí. Člověk žijící v nadstandardu, který je veřejným činitelem a pro kterého by peníze de facto už neměly hrát žádnou velkou roli. Dokonce ani kumulace mnoha rozhodujících funkcí pro jednoho člověka je v demokracii sporná. Pokud v každé té funkci je oprávněn rozhodovat o velkých částkách veřejných a Evropských prostředků. Víte, na to je i vysoké IQ krátké, pokud se člověk začne zaměřovat na vytváření mamonu a neuvažuje, že všechno má svůj konec. Lidé prostě z mnoha peněz a moci blbnou, což je historicky dokázáno.  


Spory a hádky ve Sněmovně

Ten, kdo občas sleduje jednání ve Sněmovně, je znechucen. Osobní, často ostré útoky jsou zbytečné. Sněmovna je místo, kde vystupují volbami zvolení lidé ve věcech zájmů země a občanů, a tak by to mělo být i nadále. Bavit se můžeme v divadle či na jiných místech. Ale většina lidí by si přála, aby tak, jako oni, i tito volení lidé svou prací povznášeli naši zemi a ne ji zadupávali třeba k radosti těch, kteří nás neuznávají. I když ve Sněmovnách jiných zemí se také občas strhne vřava. Ale rozhodně to není příklad. Naše země není v nejlepší pozici. Doktor Rath často ve Sněmovně hřímal a urážel druhé. Mají právo mít na něho zlost i radost, že se ho "zbavili". Ale nezbaví se odpovědnosti za stav, který se tímto projevil v celé kráse a rozhodně nás nezdobí v očích evropské veřejnosti. To je větší starost, než je právě jeho případ, který zanedlouho zapadne do zapomnění. Jsou to inteligentní lidé, tato země je potřebuje a měli by udělat konečně pořádek. Jinak bude země a s ní i lidé upadat a takový stav se v jedné generaci rozhodně nenapraví.   


Osud dr. Ratha je na vážkách

I když se mu prokáže vina ve všech bodech obžaloby a bude nakonec odsouzen za prokázané trestné činy, což bude spravedlivé, není třeba ho veřejně tupit, posmívat se mu a vtipkovat. Jistě si každý člověk dovede představit jeho pocity, jeho pozici a utrpení, které může trvat i dlouhé roky. To je snad dostatečný  trest nyní, když ještě není odsouzen a čeká ho dlouhá doba policejního vyšetřování, dokazování a čekání na soud. S ohledem na jeho blízké není třeba plnit stránky jeho kauzou, o které nic nevíme, jen z tisku. Myslím, že spravedlivý soud bude dostatečnou satisfakcí za činy, které mu budou prokázány a za které bude odsouzen. Za jak dlouho, nikdo neví ...

Nedávno jsem třikrát slyšela od různých lidí, že pomýšlí na odchod z naší země, protože jsou otrávení z toho ovzduší. Je to smutné poslouchání. Neumím si představit, že bych už nikdy nespatřila naši krásnou zemi, neslyšela český jazyk a žila mezi cizími lidmi. Myslíte, že přijde doba, kdy tu bude zase hezky pro všechny?

Autor: Irena Aghová | pátek 18.5.2012 21:34 | karma článku: 20,92 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...