Koncepce IDnes: Bloggeři a diskutéři

7. 10. 2012 9:00:51
Mně se koncepce IDnes líbí z jednoho, nebo i více důvodů. A o tom tento článek ...

Témata článků

Se zájmem čtu blogy, které se zaměřují na sociální situaci v naší zemi, a sleduji, jak se na ni autor dívá a jak, ze svého pohledu a z pozice své politické orientace, vyjadřuje svůj názor. Jistě, že nepředpokládám, že se tím chce zviditelňovat, aby přilákal pod článek diskutéry a lidi, kteří ho karmují, ale že článek napsal z důvodů, že se mu jeho názor zdá nosný a chce se o něho podělit s ostatními lidmi. Diskutéři sice většinou žádné články nepíší, nejsou většinou bloggery IDnesu, ale umí se k článku vyjádřit, mají názor a autor je může i odměnit tím, že označí jejich diskusní příspěvek jako doporučený. Takový typ diskuse článek obohacuje a zůstává pod ním jako jeho určitá a důležitá součást. Rozmnoží téma o nový postřeh a přidá k němu svou zkušenost. Nevidím logiku v tom, aby někdo, kdo k tématu článku nemá co říci, rozvíjel debaty, které s článkem nesouvisejí, a odrazoval slušné diskutéry, kteří se do takové debaty nechtějí zapojovat, osočuje autora a snižuje jeho vážnost. Pro obě strany, autora i diskutujícího, je jistě zajímavé setkání s lidmi, kteří například žijí v jiné oblasti naší republiky, že se může dozvědět něco více například o situaci v Liberci nebo Aši a může si s diskutérem vyměnit své zkušenosti, názory a náhledy.

Politická orientace autora a diskutéra

Je také jistou zvláštností diskusí pod článkem, že se mohou setkat lidé, kteří mají různou politickou orientaci a baví se na dané téma na základě svých názorů. Není žádný důvod, aby se pod článkem objevovaly urážející poznámky ani mezi diskutujícími anebo autorem a diskutujícím, i když je patrné, že se v názoru neshodnou. Jsou však lidé, kteří sice mají opačný názor než autor a přitom v diskusi vysvětlí, svůj náhled na problém a mohou se pobavit. Pokud jsou lidé rozumní a jde jim o věc, pak jim různá politická orientace nemusí překážet v plodné diskusi.

Věřící a ateisté

Myslím, že mezi těmito názorovými skupinami nemusí vznikat v diskusích řevnivost. Lidé, kteří se na svět dívají prizmatem víry mají také co říci k situaci, která se v naší zemi rozhostila a kterou mnoho lidí nelibě nesou. Obě strany jsou však většinou občané jedné země, mají obdobné zkušenosti a jistě se shodnou na určitých hlediscích k mravnosti, úctě k lidem a úctě k zemi, v které se narodili a v které žijí, i když zázemí jejich názorů a filozofická orientace pocházejí z různých zdrojů. Myslím si, docela důvodně, že daný stav, který není jen u nás v ČR, ale obecně v Evropě, se týká všech, protože žádná z těchto stran není izolována od společnosti, se může výměnou názorů a vůbec hovorem o nich mezi lidmi, výrazně změnit. Je třeba se pokusit ho definovat, vznést své hledisko a mluvit o tom.

V čem jsou blogy a diskuse užitečné

Na rozdíl od profesionálních novinářů, kteří sledují situaci ze své profese a také ji hodnotí ze svého pohledu a svého přesvědčení, nehledě na to, že usilují o čtenost i z komerčních a profesionálních důvodů, v blozích a diskusích hovoří lidé různého vzdělání, různých názorů a životních prožitků a zkušeností. Pokud se článek vydaří a autor dokáže pojmenovat problémy, které lidé prožívají a chápou je jako i vlastní problémy, pak je to na obou stranách užitečné a obohacující. Nepatřím k lidem, kteří mají potřebu peskovat ústavní činitele, kritizovat jejich práci, přát jim to nejhorší, protože je viním za své problémy, ale rozhodně se kriticky mohu postavit vždy, k tomu mi slouží svoboda slova, když vidím na základě nějakého rozhodnutí neblahé dopady na určité skupiny lidí, kteří se nemohou dost dobře bránit. A tím myslím staré lidi, nemocné a tělesně postižené, či matky s dětmi, které jsou živitelkami a své děti se snaží slušně vychovat. Upozornit na ně, protože lidé, kteří například žijí v Praze, nemohou dohlédnout na problémy lidí, kteří žijí například v Ostravě nebo na severu Čech.

Anonymita nebo zveřejnění identity, hostující diskutéři

Pokud se zneužívá anonymity v diskusích a nějaké skupiny lavinovitě a nesmyslně napadají autora, pak je nutné tomu čelit, protože je nesmyslné, aby autor jakéhokoliv článku a blogu nesl kůži na trh pro takové způsoby často nesmyslných diskusí. Proto jich také hodně končí s tvorbou. Myslím, že není těžké založit do diskusí kolonku host s nějakým číslem, jeho identitu redakce bude znát, pokud má důvody k tomu, aby své jméno nezveřejňoval. Třeba proto, že pochází z nějaké oblasti, kde by mu neposloužila publicita nebo z pohledu jeho situace, v které se momentálně nachází. Pokud bude mít autor možnost mazat nevhodné příspěvky, pak není problém, aby se tací lidé v diskusi uplatnili a ti, kteří by chtěli zneužít možnosti jako host se přihlásit, byli smazáni. Diskutéři, kteří chtějí na IDnes působit, chtějí psát diskuse, komentovat názory bloggerů a konfrontovat se s nimi v pohledu na svět a společnosti i životní situace, mohou být bráni jako autoři diskusního příspěvku plným právem a ohodnocováni autorem podle možností, které IDnes poskytuje. Myslím, že každý autor blogu je rád uvidí a pokud má čas, i rád si popovídá a vymění si názory ve vší slušnosti.

Autor: Irena Aghová | neděle 7.10.2012 9:00 | karma článku: 16.69 | přečteno: 985x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 274 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 501 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...