Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Češi si umí vládnout, jen neví, koho volit

Pan kolega Ábelovský napsal článek, že si Češi neumí vládnout. Kdyby to byla pravda, tak by jsme tu asi dávno nebyli. Nebudu připomínat historické chvíle, kdy to bylo o vlas anebo kdy jsme ztratili všechno včetně vlády a území. Za Protektorátu. A budu v tomto vždy oponovat ...

Pamětní deska na Kounicových kolejích a o dialogu

Občas, když jsem v Brně, chodím se psem na procházku po Mučednické ulici, směrem ke Kounicovým kolejím. A na nich je tabule se jmény lidí, kteří za války v těch kolejích zahynuli. Samá známá jména, výkvět české elity. A pak jdete po městě a sem tam narazíte na pamětní desku, v Praze je jich více, kde je jméno někoho, kdo padl při květnových událostech. To jsou lidé, kteří něco ze sebe předali, vytvořili nějaké dílo anebo obětovali svůj život. Pro nic za nic to rozhodně nebylo, ale z víry, z touhy i hrdosti. Škoda, že všichni tak horují pro I. republiku a nepřečtou si koncepce, které rozvíjeli čeští vědci v nejrůznějších oblastech, například ve filozofii. Byla to zajímavá doba různých uměleckých a filozofických směrů, která se nám ztratila pod nohama, a po roce 1948 už bylo jasno, kam směřujeme, i když dnešní mladá generace o marxismu, myslím o čistém marxismu nemá ani ponětí, a pokud se mu snaží nějak fandit, pak rozhodně ne ze znalosti věci. Jinak by ten dialog v politice vypadal jinak, pokud se dá o dialogu mluvit. A tak je to i s těmi církevními záležitostmi, u kterých se projevuje hluboká neznalost ve všech směrech a dialog s církví je předem ztracený. Když se tu o něčem mluví, pak by to mělo být ze znalosti věci, nikoliv o úředníkování a problémech, které leží někdo v hluboko ve špatně nastavených koncepcích. Ale od toho máme své představitele, u kterých předpokládáme, že mají všechno v malíčku. No, asi tam bude problém, že se mnozí nestačili řádně zprofesionalizovat a možná tak trochu i v tom egu. A to tu občas zařádí!

Ale lidé přesně vědí, co chtějí ...

Jak lze vypozorovat, lidé, kteří působí v nejrůznějších oborech a jsou zkušení a patřičně, v nejlepším slova smyslu, mazaní. Dokáží nejen přednést svůj názor, ale také často vybruslit ze zoufalých situací. Mluvím o těch, kteří to nedělají na hraně zákona nebo daleko za jeho hranicemi. A já si troufám tvrdit, že nás lid jedná moudře a chytře, pamětlivý dob, kdy si musel utáhnout opasek a uživit rodinu a kdy mohl žít tzv. na velké noze (takových období bylo málo a stejně dlouho netrvaly). A proto také lid hledí spíš na udržení toho standardu, než na duchovno, filozofii, všelijaké směry politické i umělecké, protože stále musí něčemu čelit. Řekněte, který národ by vydržel tolik politických zvratů za poměrně krátkou historickou dobu a ještě si pískal. Třeba je ta píšťalka někdy utlučená z obyčejného vrbového proutku. Přitom si nemyslím, že tu vládne povrchnost, nezájem, apatie a slabošství. Spíš cit pro meze, v jakých se můžeme pohybovat, abychom si podrželi, co máme, a pokud si to podržíme, abychom šli dál, za slušnějším životem a podmínkami slučitelných s civilizovaným způsobem života. A já myslím, že to tu šlape, protože internet jen bzučí otázkami, odpověďmi, otevřenými dopisy a jinými projevy nespokojenosti nebo návrhy, jak by mohlo být líp. 

Pak to vidím na jinou otázkou ...

nikoliv že Češi si nedovedou vládnout, ale kdo dovede Čechům vládnout. Po tom, jak je tu každá vláda po krátké době na svržení, je to přímo kardinální otázka! Čechy nikdy nepodceňovat! Vládu chápou ne jako ovládající, ale jako sloužící skupinu lidí. A jak nasadí ohlávku, už se kope ze všech stran. Nebylo to marné, když se Nečasově vládě říkalo, že musí udržet sociální dialog. Marně! Kdepak, vždy tu platilo - ty pán já pán, a tak je tu prostě teď "vzrůšo". Konečně, i vysocí vládní úředníci jsou "našinci", i když pořád zkoumají, kde se to dělá lépe, a pak nasadí podmínky, které pro Čechy vůbec nepasují. Po té škole, kterou jsme v poslední dvou a čtvrt letech zažili, už všichni, kdo to chtějí vědět, ví, o čem je v Česku politika. I lidé, kteří v ní nepůsobí, ti to vědí nejlíp. Podle své "šrajtofle." A pak se teprve půjde na to duchovno, filozofii a vynálezy a vědu. Protože "každý dělník je hoden mzdy své" a nikdo tu nebude dlouho dělat za pár "šupů" za práci, kde jinde mají třikrát tolik. A tom bude další lidový monolog nebo při dobré konstelaci - dialog ...    

 

Autor: Irena Aghová | pátek 2.11.2012 23:19 | karma článku: 27,55 | přečteno: 2815x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...