Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K 23. výročí : Posilování národního vědomí a zdroje neklidu

Dnes je 17. listopadu 2012. Den, na který bychom neměli zapomenout, i když od té doby se jeho význam několik přehodnotil, prodiskutoval, podcenil a přecenil. Mezi 17.listopadem 1989 a 17. listopadem 2012 vyrostla jedna generace do dospělosti, která přivádí nyní další generaci. Tu nosí v šátcích na prsou, nebo ji vozí v kočárcích či táhne za sebou, řvoucí a ječící, za ruku, či nosí na zádech, vozí v dětských sedačkách v pěkných autech. Nebo také tato generace studuje doma či v zahraničí, pracuje a žije podle svého rozumu a možností. Mezi 17. listopadem 1989 a 17. listopadem 2012 se naše země proměnila, ale ne k nepoznání. Zůstaly tu ještě některé památníky minulosti, hmotné i nehmotné, co přežívá v současných generacích.     

Národního vědomí - nebo lépe řečeno  - uvědomění?

Národní vědomí - to je pojem, který jsme slýchávali před revolucí, a bylo posilováno neustálým vysíláním filmů o českých osobnostech, kteří svým uměním i hrdinstvím přispěli do podkladnice české kultury (myslím tím pojem kultury v nejširším slova smyslu). Nová generace se o nich učí ve škole anebo se může leccos dozvědět od svých předků doma, ale pro ni je to minulost, o které se sice učí, ale zajímavější je pro ni přítomnost a budoucnost, cesta k prosperitě, a tím i k vybudování životního standardu. Nemyslím si, že národní vědomí je jen posilování k příslušnosti k jednomu národu, jak je to definováno ve slovnících. Pokusím se tu definici rozšířit - na vědomém vztahu k určitému národu, zcela dobrovolném, přijetí kultury, přesvědčením o jeho přínosu pro vlastní tvoření osobních hodnot, spojený se znalostí minulosti, posilovaný aktivním vztahem k přítomnosti a určitou vizí do budoucnosti, která umožňuje přivést a vychovat další generaci bez obav, že bude žít v úpadku, v sociálních i politických otřesech a těžce se protloukat světem. Neustálé změny v legislativě také mění každodenní život lidí a jejich představu o úspěšnosti v podnikání a vedení domácností. Nikdo nemůže říci, s dobrým vědomím, že takový způsob života, jaký je mu predestinován ministrem Kalouskem, na kterého mají lidé zlost, ustojí na další roky. Takže nejde, při tvorbě národního vědomí o národní ikony, ale o živý, každodenní život, v kterém chceme něco kupovat, prodávat, podnikat, vychovávat děti a starat se o starší generaci. Ale, ve smyslu hodnot, které vnímáme jako sobě vlastní, nikoliv vyplývající ze Směrnic EU.   


Nastavený cíl se míjí často s realitou jeho plnění: jsme členy EU 

A tím, že se zvedla šedá a těžká železná opona, nová generace po roce 1989, která jistě nemá tak komplikovaný vztah k dějinám a tím pádem i k přítomnosti, jako jsme měli my. Vyrostla pro konkurenční společnost, tedy - kdo z koho. A tak to bude i s politiky, kteří dnes spravují náš stát (nesprávně: vládnou naší zemi). Čím víc jsou od sebe věkově, nikoliv jen ideově, vzdáleni, tím méně si rozumí v základních věcech, ovšem pro občany klíčových, tím rozličnější prostředky ke své činnosti používají, a tím je horší i vnější efekt, na který lidé vidí a říkají tomu - permanentní vládní krize. 


... Co se má změnit?

No, přeci financování chodu státu, životní standard a sociální podmínky občanů všeho věku. Jak? Na to má odpovědět každá politická strana, která odpovídá za chod země (nikoliv jen vládne a ovládá). Jistě, že lidé se dnes bouří proti změnám, které se jim nelíbí. A je to jednoduché zdůvodnění, proč se jim nelíbí. Jistě, že za dvacettři let mohlo být dávno provedeno ono klíčové rozhodování o  fungování sociálního systému, zdravotnického systému, způsobu vzdělávání a podmínkách práce, jakož i fungování pracovního trhu.  Ne proto, že by lidé o změny nestáli,  ale protože cítí, že jsou opět omezováni ve svých právech a oprávněných zájmech, tentokrát nikoliv ideologicky, ale možnostmi k získávání prostředků k budování svého přiměřeného životního standardu (měřítko přiměřenosti vidí každý jinak) a svou budoucnost vidí nejasně, ne-li mlhavě, a velmi se zlobí.


Tak, takhle jsme si to nepředstavovali 

Místo vybudování nových životních podmínek v novém politickém a ekonomickém prostředí, se stále jen přišívají záplaty na starý kabát. A podle mého názoru, o tom to všechno je a na tom to stojí  a padá - veškeré pokusy o reformy. 

 ... Změny v legislativě: jak je provádět v praxi a co hrozí při nesplnění 

Reformní vláda nepřinesla ani tak nové zákony, šité na míru v podmínkách našeho státu, ale pouze další novely. Přinesla jen významné změny v jejich aplikaci a používání podmínek, které jsou zákony uplatňovány. Za předpokladu, že každý má doma počítač anebo poblíž bydliště je přístupný. A tak se můžete napojit na jakýkoliv úřad a komunikovat s ním. Jak pohodlné, jak přehledné! Ale rozumí si s počítačem úplně všichni, kteří jsou závislí na rozhodování klíčových, resortů? Umí bez problémů řešit své tzv. životní situace a vyplňovat formuláře k žádostem? Ví docela přesně, o co mají požádat a jakým způsobem, kdy bude jejich žádost vyřízena a jak se zachovat při zamítnutí žádosti, a tak řídit svůj osobní život, víceméně se odehrávající v intencích právních předpisů, kterým běžný občan těžko porozumí? Pro zajímavost : od 1.1. 2013 bude platit novela stavebního zákona, nový zákon o ochraně zvířat proti týrání (pro zemědělce a lidi, kteří nakládají ze zvířaty), OSVČ budou v roce 2013 platit vyšší minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, ministerstvo práce a sociálních věci připravenu vyhlášku, která s účinností od 1. ledna 2013 stanovuje údaje o průměrné mzdě (prozatím není vyhlášena ve Sbírce listin). Z průměrné mzdy vyplývají rovněž redukční hranice pro výpočet důchodů v roce 2013 a pro účely nemocenského, tedy i náhrady mzdy hrazené zaměstnavatelem v době prvních 21 dnů nemoci. A podnikatelé, pozor! Pan ministr Kalousek něco nastrojil pro vás, i jako pro zaměstnavatele, pokud osoby zaměstnáváte. A tak se náš život mění z roku na rok, těžko odhadnout, co se ještě vyplatí. zda podnikat, či se stát zaměstnancem.

... na závěr: je to v pohodě ...

Takže mnoho lidí si řekne, co vlastně přinesl 17. listopad a jak se nyní lidem žije po třiadvaceti letech po něm. Zda je to porovnatelné - to před a po - a zda jsou možné nějaké radikálnější změny v pojetí státu a způsobu řízení vládních resortů, kteří hluboce mění naše rozhodování ve všech aspektech našeho života. To je dobrá úvaha, ale ještě je lepší se mrknout po té legislativě a seznámit se s ní. Toulky do minulosti jsou dobrým rozjímáním, ale tvrdá realita nám říká, že je třeba počítat hlavně s tou mlhavou a nepředvídatelnou budoucností, a podle svých možností si nastavit podmínky pro - přežití v oparu národního vědomí a na území tohoto státu, který je obklopen stále se přibližujícím světem, "až je ten vzduch k zalknutí", myslí si mnozí. Ale - pro tu novou generaci to není nic těžkého - nemá s čím svůj svět a čas, v kterém žije, porovnávat. Takže - v pohodě, přátelé, čas ukáže, kdo čím byl a zda to, co se nám jeví jako zlo, bylo zlem skutečně. Život jde dál ... co je po něm, to se nebude týkat našeho hmotného těla ... o tom jsou úvahy pro jiný způsob uvažování.  

 

Autor: Irena Aghová | sobota 17.11.2012 11:47 | karma článku: 21,70 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,91 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin

Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.

12.3.2022 v 4:28 | Karma: 16,31 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,55 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Brno ve větru a měsíc v úplňku.

Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.

20.2.2022 v 2:51 | Karma: 15,21 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.

Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..

9.2.2022 v 5:26 | Karma: 14,72 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost