Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělávání: Nástupem do školy dětství nekončí

Rodiče oddalují nástup dětí do první třídy, protože jim tak prodlužují, podle svého mínění dětství. Můj názor je, že se v dětech může vzbudit myšlenka, že škola je o něco důležitého okrádá, místo, aby přijali kladně příležitost se vzdělávat jako další zajímavý krok do života. Sice rodičům přibudou starosti, protože se školáčkem to není rozhodně jednoduché. Zvládnou současné rodiny takový závazek?  

Jednogenerační reforma?

Položila jsem si otázku. Na kolik generací byly reformy, které vzešly ze současné vlády, rozprostřeny? Chybí mi v ní vzdělávací reforma současných prvňáčků a dětí, navštěvující základní školy, chybí mi v nich budování předškolních zařízení, na které dosáhnou finančně mladí lidé apod. Chybí mi prorodinná politika, která by počítala s tím, že každá generace zplodí další generaci a v nastavených podmínkách se bude muset o ni starat nejen finančně, ale také výchovou a poskytováním takových podmínek, jak jsou konečně rodiče k dětem zákonem zavázáni. Do těchto podmínek je zahrnuto i vzdělávání dětí, o němž hovoří zákon o školství. A nevidím ani budoucnost růžově. Děti, vyrůstající v harmonickém prostředí, kterým je poskytováno přiměřené předškolní vzdělávání budou výjimkou.           


Dítě a svět

Od generace k další generaci se mění podmínky pro život lidí a mít dítě není žádnou samozřejmostí, ale velkým darem. V dnešní době jsou mladí lidé, kteří dlouhodobě studují, chtějí i úspěšně pracovat a vybudovat si životní standard, na pochybách, zda budou mít ještě dost času, energie a finančních prostředků, vychovávat děti. To je dobrá otázka. Dnešní mladá generace si myslí, že ta předchozí to měla lehčí, že nemusela platit hypotéky na bydlení a jiné, pro život nutné věci  a nenakládalo se na ni tolik povinností stran zaměstnavatelů, jak je tomu nyní. Současná generace, která se narodila už po roce 1989 nebo ke konci osmdesátých let, však již vzešla často z rozvrácených rodin a má zkušenost s konflikty a nedostatkem času ze strany rodiny, má zkušenosti se spoluúčastí babiček na jejich výchově v dětství, a také s počátky nově pojatého školství. Proto jejich chápání světa je jiné, než bylo v naší generaci. Je pravda, že prodlužováním odchodu do důchodu se vytrácí možnost, že se bude někdo blízký o děti pečlivě starat v období, kdy se obyčejně dělá potřebná kariéra. Jistě, že prognózy věku odchodu do důchodu, které se nemusí však naplnit, mění také obvyklé plánování rodičovství a současná generace má často první dítě až po třicátém roku věku. Tedy v době, když už mají pevné zaměstnání a mají co dělat, aby si ho udrželi. A čas letí. Od první chvíle narození dítěte do zahájení školní docházky je poměrně krátká doba na to, aby bylo dítě do školy připraveno, správně mluvilo, osvojilo si základní dovednosti a umělo komunikovat se světem, chápalo, že musí plnit povinnosti, které na něho škola bude nakládat. Tedy je otázka, zda současný život, který si téměř nikdo nemůže nastavit podle svých možností a předpokladů, ale je mu nastavován politickými a ekonomickými trendy, počítá s tím, že z nynějších dětí vzejde další generace, která má své jasné potřeby a musí dostát nastaveným parametrům a požadavkům k zahájení školní docházky.      


Prodlužování dětství: realita rodin a realita školy

Plnění určitých povinností a být v kolektivu dětí, soupeřit s ostatními o dobré známky a převzít dobré návyky k vlastní práci a seberealizaci je pro dítě ve věku šesti let dobro, pokud mu zdravotní stav a stupeň duševní vyspělosti dovolí chodit do školy. Nepamatuji se, že by v dřívějších dobách, až na malé výjimky, rodiče váhali s nástupem dítěte do školy, když čas dozrál. Kupovali s dětmi školní pomůcky a snažili se je povzbuzovat, aby neměly z nového prostředí strach, protože od té chvíle se odstartuje dlouhá doba vzdělávání, studování a usilování, což k životu patří a vede osobnost k opravdové dospělosti, navazování vztahů s ostatními lidmi, budování pocitu povinnosti k úkolům a vztahům s dospělými lidmi, kteří jsou prvním stupněm k jejich budoucím nadřízeným v zaměstnání. Děti už v tomto věku mají tolik dovedností, díky počítačové technice, přístupem k informacím, že jsou daleko vyspělejší, než byly děti v jejich věku v minulých generacích. Je lépe, když se konfrontují se svými vrstevníky a učiteli i jinými lidmi, kteří je vzdělávacím procesu doprovázejí, než když přebývají doma, kde mají pohodlí, nikdo na ně nenaléhá s plněním povinností a mohou si užívat volného času, jak se jim zlíbí. A čím déle setrvávají v takovém "bezpečném" prostředí, tím hůře si zvykají na určitý režim a vzdorují mu. Tím rodičům nastávají další starosti, jak dítě přimět ke kázni a sebekázni vzhledem ke svému prostředí, protože školství by mělo být připraveno právě na to, že děti vzešly ze všem dobře známých poměrů v současných rodinách a měly by v prvních letech docházky dozrávat. Školám se nepředávají již hotové osobnosti, které zasednou do lavic a budou se poslušně zúčastňovat vyučování a na slovo poslouchat. A čím je dítě starší, tím je s ním větší práce a problémy ve škole se přenášejí do rodin a naopak. Má to vůbec smysl? Rodiče mají obavy, že jejich dítě neobstojí ... a v tomto světě, jak je nastaven, je strach o budoucnost dětí z pohledu úspěšného nastartování života, oprávněný. 

Nástupem do školy dětství nekončí, ale začíná proces dospělosti.

Autor: Irena Aghová | pondělí 26.11.2012 10:23 | karma článku: 19,02 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...