Společnost: Konec nucené veřejné služby

1. 12. 2012 3:16:48
Ústavní soud rozhodl, že bezplatná veřejná služba (pro nezaměstnané a žadatele příspěvku v nezaměstnanosti), jak ji prosazoval exministr Drábek, je ponižující a nedůstojná a dokonce se mluví i o tom, že by měla být finančně kompenzována. Nelze jinak, než uvítat takové procitnutí, i když se o tom mluvilo od počátku, kdy takové zákonné ustanovení začalo fungovat, tedy vstoupilo v platnost. Ale pokud by skutečně bylo možné, aby lidé veřejnou službu (samozřejmě placenou) chtěli vykonávat, proč ne? Jen je to otázka organizace.

Kéž by to byla první vlaštovka ve prospěch důstojnosti člověka

Podle mého názoru, většina lidí v této zemi, která si vydělává peníze běžnou prací, o práci stojí a chce ji. A je to v rukou vlády, aby zařadila do rozpočtu prorůstovou politiku a veřejnými nabídkami přilákala investory, kteří nabídnou lidem zaměstnání. Je to v rukou i zaměstnavatelů, aby spravedlivým způsobem vybírali své budoucí zaměstnance, pokud se o práci u nich ucházejí. A pokud není zájem o lidi starší 45 let, a to možná i z důvodu, že mají nárok, pokud jsou kvalifikovaní a mají roky praxe, na vyšší plat, na který třeba firma nemá dostatečné prostředky, pak je nutné hledat další východiska, zvláště, pokud tito lidé živí rodinu a starají se o své staré rodiče. A tato východiska si lidé většinou sami nenajdou, byť jsou kvalifikovaní, protože díky tomu, že je nízká konkurence, se neuplatní v podnikatelské sféře tak, aby měli dostatečné zisky a z nich vlastní příjem. Možnost odchodu do předčasného důchodu s tím, že má jedinec našetřeno, je dost kuriózní požadavek, protože kdo si asi mohl našetřit z průměrného až podprůměrného platu, potřebnou částku, a jistě se najde celá řada lidí, která nemá odpracováno dostatečný počet let, třeba díky tomu, že z vážných důvodů přerušili práci, a ta bude mít problém do doby, než si opravdu na důchod sáhnou. Myslím, že lze situaci pojímat případ od případu a nabízet lidem promyšlená řešení ze strany kompetentních úřadů, kteří se problematikou zaměstnanosti zabývají, nebo zabývat mají. Na jaké úrovni fungují kompetentní úřady, je věcí kontroly a řízení. Ale také možnosti podávat podněty ze strany občanů, které budou přijímány a na které budou lidé dostávat včas odpovědi.

Ale to přeci každý ví ...

Ale problém, který je načrtnut výše, stále trvá. To, že byla nyní zakázána neplacená veřejná služba, která měla být vykonávána před tím, než člověk dostane příspěvek v nezaměstnanosti, není nadějí na získání zaměstnání. Od chvíle, kdy se začalo hovořit o veřejné službě, která se má vykonávat bez nároku na odměnu, aby si tak člověk, který přišel o zaměstnání, zasloužil příspěvek v nezaměstnanosti, dost bídný peníz, oproti platu, který před tím bral a přišel tak o výši svého obvyklého standardu, z kterého žila jeho rodina, padaly různé argumenty proti.

... jak kompenzovat zrušenou veřejnou službu?

Velmi by mne zajímalo, kolik stát ušetřil a kam peníze vložil, do jaké škatulky, jakou sféru posílil. Také by mne zajímalo, protože i když se tato služba zrušila, co bude s těmi nezaměstnanými dál. Protože zákazem výkonu veřejné služby se ještě neřeší problém nezaměstnanosti lidí, kteří původně tuto službu měli vykonávat, aby si sáhli na nárokový příspěvek v nezaměstnanosti. Většinou asi nemají doma plnou kasu peněz a v bance jim určitě účet zhubnul, protože příjem neměli. Měli by tedy za tuto službu dostat náhradu, myslím, že není nevyčíslitelná. Byla by ve výši příspěvku v nezaměstnanosti a vyplacena zpětně. Protože legalizace neplacené práce je shledána nyní jako nedůstojná, příčící se zákonům (to byla od počátku), je tedy zrušena a nárok na příspěvek v nezaměstnanosti stále trvá. A pokud té legislativní motanici dobře rozumím, tak nebyl těmto lidem zrušen, ale oddálen, až si na něho sáhnou podle zákonů, které tuto problematiku řeší, a to je zákon o zaměstnanosti. Pokud se to nebude někomu líbit, a tací se najdou, že by se někdo "obohatil" pár tisícovkami, tak bych asi argumentovala tím, že nejde o jednotlivce, ale o stav celé společnosti a co se děje jednomu, děje se všem. Jde totiž o spravedlnost i dle zákonů.

Autor: Irena Aghová | sobota 1.12.2012 3:16 | karma článku: 24.72 | přečteno: 1093x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...