Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika: Karolina Peake versus Nečas

Nejvíce lidem škodí, když nemají úctu ke druhým, když nemají úctu k lidem, kteří jsou v rozhodujících postech a nesou na svých bedrech veřejnou věc. Musíme se smířit s tím, že nemáme osobnosti, které bychom mohli glorifikovat, ale máme v čele naší země osobnosti, které jsme si zvolili. Problém lidí kteří dlouho setrvavájí v politice je, že si zvykají na virtuální prostředí a magické harlekýnské prostředí, kdy neplatí takové morální zásady, které platí pro každého jednotlivce, protože zatímco politika je účelová záležitost, která pro každého politika má trvat po jeho volební období, ze života člověka nelze jen tak vystoupit, někam přestoupit, ale obě pozice člověka jsou vážné a odpovědné. A jedna druhou doprovází, doplňuje je v ní konfrontací. V každém případě, nejvíce je pro mne znepokojivé, že za dost krátkou dobu upadá vážnost a úcta k ústavním orgánům a výsledkům jejich práce. Na mne to působí jako koňský handl. A pevně věřím, že to čas napraví a že se vrátíme do normálního vztahu ke státu, jeho orgánům a činnostem. Politické strany nebo občanská uskupení?

Budování státu

Samozřejmě, že z výsledků voleb v roce 2010 vzešlo něco, co nikdo nepředvídal. Bojovníci s dinosaury, bojovníci proti korupci. Dalo se očekávat, a právem, že dlouho nepěstovaná zahrada najde svého zahradníka. Stala se z ní džungle! Politické uskupení VV v sobě zahrnovalo osobnosti, které očividně mají s poznáním politiky velké problémy. A utkalo se s matadory, kteří ve významných postech sedí už dlouho a mají samozřejmě znalosti a velké zkušenosti. A to není jen tak! Jemné pletichy, které politiku od nepaměti doprovázejí, se staly zjevnými a současně programovými. Staly se prostředkem politického boje mezi mladou politickou generací a politickými veterány. Je to však vnitřní věcí toho uskupení, které by nemělo zasahovat do fungování a budování státu. Premiér by měl ručit za toho, koho doporučuje prezidentovi k jmenování členem vlády, ale stalo se něco zvláštního! Boj proti korupci byl programem vlády a s určitým přesahem tak sledoval činnosti, které se na všech úrovních vedení státu odehrávají. Někdy možná trochu zastínil jiné funkce, protože to byla a je priorita. Samozřejmě, že si nikdo korupci nepřeje, samozřejmě, že společnost ji odmítá, protože ji chápe jako smrtonosnou pro demokracii a dosahování výsledků.


… nesuď, nebo budeš souzen

Jenže, v krátkém čase se začaly řešit kauzy, které zahýbaly ministerskými posty. A tím i z vrcholných organizací státní správy. Lidé, kteří denně sledovali tento nevídaný obraz státu, začali ztrácet důvěru v instituce, zvláště když vláda stále průběžně sledovala plnění dalších bodů svého programu, doprovázená ale protikorupčními zásahy, takže lidé měli sílící dojem, že zatímco jim klesá životní úroveň, jiným stoupá a to neprávem, protože jsou potencionální korupčníci. A tak, do toho mlýna se postupně dostávali všichni, kteří měli reálnou moc. Jména, která se zdála neprůstřelná, se ocitala tváří v tvář vyšetřovatelům a uvízla v síti trestního stíhání. Tak, samozřejmě, že to mnozí lidé, kteří bojují ode dne ke dni, vítají. Když Karolina Peake byla jmenována na post ministra obrany po Alexandru Vondrovi, samozřejmě, že měla na zřeteli, že kromě výkonu své funkce ministra, bude také dál bojovovat proti korupci, což byla náplň její činnosti jako místopředsedkyně vlády.


.... ta nešťastná kumulace funkcí

Kdyby ji premiér zbavil funkce místopředsedkyně a ona pouze vykonávala post ministra obrany, možná, že všechno bylo zase jinak. A i když po té, co byl uvězněn poslanec a hejtman Rath, se diskutovalo o tom, jak je škodlivé kumulovat funkce, nyní opět nastoupil na místo ministra obrany člen vlády s kumulovanou funkcí. Kladu si otázku, zda náplně obou funkcí jsou spolu v souladu nebo nejsou, ale každopádně, tam asi padla kosa na kámen. Zatímco funkce místopředsedkyně vlády působí vůči všem, funkce ministra obrany se soustředí zejména na problematiku obrany státu. Jsou to dvě různé oblasti, jedna kontrolní a jedna kontrolovaná v jedné osobě. To už samo o sobě není možné. S tím se musí utlouci každý vlastními silami. Ono je těžké přijmout jakousi tezi, že každý je potencionální korupčník. A každý úkon s veřejnými prostředky je podezřelý? Ne, není. Ale do toho si musí vznést jasno lidé, kteří takovou problematiku sledují. 


… nyní tisk píše: Kalousek a Nečas je za vodou   

Takže výsledek: z úsilí vlády vzešla podněkud rozplizlá reforma, kterou málokdo chápe, hlavní body programu vlády se naplnily za odporu lidu a nyní tisk píše: Kalousek a Nečas je za vodou. Poslední debakl s ministerstvem dopravy ukazuje, že Kalousek s Nečasem možná jsou za vodou, ale rozhodně ne státní instituce a občané. Čekají totiž, co bude dál. Lidé mají regule, aby mohli v nových podmínkách fungovat v nově nastavených podmínkách, nyní je jasné, jaká výše DPH bude platit a vývoj vedoucí k odluce státu od církve bude také pokračovat. V tomto rámci se nyní budeme pohybovat. A budování státu? Možná, že každý člověk může k tomu přispět: svou touhou i potřebou žít konečně v klidu a pokoji. Ne všechno můžeme očekávat od institucí a politických stran. Je čas ke vzniku občanských uskupení s jasným a nosným programem.   

 

Autor: Irena Aghová | sobota 22.12.2012 15:22 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Prodej domu 120 m2, Bílina
Prodej domu 120 m2, Bílina

Teplická, Bílina - Teplické Předměstí, okres Teplice
2 890 000 Kč