Vánoce: Češi a Němci porovnávají zvyky a slavení Vánoc

24. 12. 2012 11:26:21
Vánoce v české zemi jsou církevní svátky, ale také lidové. Směs pověr a rituálů s radostným očekáváním narození Spasitele, krajové zvyklosti a jejich přejímání z generace na generaci, způsob přípravy vánoční stravy a trávení dalších svátečních dnů přežily doby, které nebyly pro český národ, z historického pohledu, šťastné, spíš je možné je považovat za tragické. A zejména bych to tvrdila o období I. a II. světové války, o čtyřicetileté době totality a i dnes, kdy zažíváme života na houpačce. A já osobně si vážím toho, že český národ si udržel tyto zvyky jako projev své svébytnosti a kontinuity, učí novou generaci, aby se obdarovávala a přinášela zase ty vánoční radosti dál.

Za sv. Františkem z Assisi i za dávnými symboly a vzpomínkami na utrpení

Vánočka nesmí na stole chybět! I když si v ničem, co se týče výživnosti, nezadá s německou štolou, ale zvyk je zvyk. U náš doma se peče i vánočka i štola. Ale to nestačí. Drobné cukroví, na které má každý svůj recepis, perníčky pěkně zdobené a vůně františků. Ach ano, i na tebe, milý a pokorný Františku z Assisi, vzpomínáme, protože ty jsi postavil první jesličky v daleké zemi na své pouti do Svaté země, když ses vracel a chtěl jsi vidět město Betlém. A s prostými obyvateli jsi se v tichosti a modlitbě sklonil před místem, kde ležel náš Spasitel v hluboké pokoře, ohříván dechem oslíka a volečka. A proto na kamna patří hořící františek, který omamně zavoní v českých domácnostech. Stejně jako vůně stromečku a ozdoby, jejichž tvary a zdobení bývaly pýchou českého sklářského řemesla. Vánoční kapr zase připomíná znamení ryby, vzpomínka na Ježíše a rybáře. A ten bramborový salát? Asi to pochází z dob, kdy lidé více, pro svou bídu a nedostatek mouky, jedli brambory.

Symboly života a smrti

Kdysi jsem dostala od mého otce nádhernou knihu s názvem "Slunovrat", kterou každému, kdo se zajímá o pohanské doby, doporučuji, protože je to jedna z mála knih, která velmi krásně líčí život Slovanů. A lidé, kteří nejsou nakloněni církvi, argumentují: "Pch, tady se slavil Slunovrat dávno a dávno před tím, než nějaký Vatikán vznikl." A tak český národ, který se zase jen tak po něčem moc nepídí v tomto ohledu, zná také Erbena a své obrozenecké klasiky, takže je v tom slavení i trocha vzpomínek z pohanských dob. Vylévání olova do studené vody a hledání symbolu budoucnosti, plovoucí svíčky, které měly věštit, s kým se ještě setkáme a s kým se rozloučíme, je sice povážlivým zvykem, ale svědčí o něčem, co tato době nepřipouští, tabuizuje a nechce o ni mluvit, natož to řešit: úzkost z konce života, nejistota, možná i vzpomínka na morové rány a nemoci, které ve středověku nemilosrdně kosily lidi.

Vánoční hudba v Čechách

V Čechách je málo gotických chrámů, oproti Německu a Rakousku. Za to tu máme baroko. Zatímco gotické stavby se podobají lidem, kteří vzpínají svou duši a i hlas k nebeským výšinám, baroko se podobá člověku lépe - bizarností, touhou po kráse a blahobytu, jistotě a síle myšlenky, i pohledu k budoucnosti v očích a ve výrazu tváře andělů, který je udivený, jakoby ústa zkameněla ve chvíli, kdy chtěli říci slovo. A to vše, co je českému národu vlastní, je obsaženo v jímavé, krásné hudbě našich českých skladatelů, kteří vzdali hold Narození. Ale opět se tu promítá i lidová píseň, která nezapomíná na minulost, na bohatost české historie do dávných dob.

Snít o vánocích a žít s vánocemi

Jednou jsem slyšela takovou poznámku, že české vánoce se vymykají všem slavením v jiných zemích. Je to pravda. V jejich způsobu slavení se neztrácejí vzpomínky na historické vzestupy a pády, na bohatství i bědnost, ale neopomíjí ani vzpomínky na lidi, kteří jim dávali vlastní charakter: ať to byli lidoví umělci, skláři, tvůrci receptů, chudí i bohatí, kteří se sešli, aby oslavili Narození Pána a Spasitele i to, co cítí v srdci, totiž úctu ke svým předkům a tradicím. A tak, naučila jsem se péci štolu i vánočku. To abych vyhověla rodině, ale v hloubi duše cítím vůni dřeva, linoucí se z kamen, vůni babiččina cukroví i kapra, i kytici jmelí nad hlavami všech, kteří usednou k vánočnímu stolu. Chodívala jsem na večerní procházky s dědečkem, v takovém tom tichém večeru, zatímco babička balila dárky a ukládala je pod stromečkem. A k tomu zněly vánoce ...

Česká mše vánoční

http://www.youtube.com/watch?v=ZJ34ZWSodvE

Autor: Irena Aghová | pondělí 24.12.2012 11:26 | karma článku: 24.41 | přečteno: 1520x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 353 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 292 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...