Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: A po Novém roce už budeme vyhlížet jaro

Leden je krásný měsíc ... i když se to nezdá. Je sice chladný, občas i počasí, že by psa nevyhnal, ale na obloze se dějí divy ... vždyť je prvním krůčkem k jaru ... 

Leden je náhodou krásný měsíc

A víte čím? Těmi kouzly, která se dějí na obloze i v přírodě. Jdete po lesoparku, nad vámi se klene obloha ozdobená tolika barvami, že by ji namalovat jen velký umělec. A nejlepší je ta fialová, která přechází do šarlatu. A pak, když ráno vyjde sluníčko, tak se jen tak usměje a už se na zdech domů tvoří podivuhodná stínohra. A pak jdete po lesní či luční nebo polní cestě, třeba se psem, a můžete se dívat kolem sebe, jak na sněhové pokrývce je plno stop zvířátek, které přebíhaly z jednoho háje do druhého. V lednu bývá krásné světlo, takové svěží a čisté jako z neónu. Stejně tak, jak se těším na červen, tak se těším na leden. Kvůli kouzlu přírody a ticha, které sem tam naruší ptáci.


Silvestr byl kolektivní událostí 

Vzpomněla jsem si na každoroční podnikové oslavy! Na stolech nechyběly chlebíčky, jednohubky, cukroví od vánoc, pomazánky z domu, nakrájené rohlíky na kolečka, sýry a domácí klobásky. A víno, nějaká ta kořalka, pivo a pan ředitel, který nejdříve pronesl projev a pak si sedl mezi lid. A zábava mohla začít. Většinou jsem se po projevu vytratila. Ale dnes, když jsou všichni "jen tak pro sebe" a většinou rozhádaní, znechucení a otrávení, se tyto kolektivní radovánky spíš neodehrávají. A člověk si říká - je to dobře nebo není? I když se něco občas organizuje, ale mimo podnik. Dříve lidé, ať to bylo správné nebo nebylo, navazovali na pracovištích přátelství, jeho kvality, trvání a účel, nechť si vyhodnotí sami. Ale určitě, každému z odstupu času tyto vzpomínky vytanou na mysli a začnou porovnávat se závěrem:"Jó, stojí to dnes za houby." V tom kolektivu si připadali platní, motivovalo je to v udržování vzhledu  a oblečení, k přemýšlení o vztahu k lidem. A odchod z práce, ať je z jakékoliv příčiny, nenese mnohý člověk dobře.


… od půlnoci do rána  

A dlouhou dobu ještě ho přepadají vzpomínky na kolegy, na plnění úkolů a na společné večírky, zvláště, když sedí sám u televize a čeká na půlnoc, aby si připil na Nový rok - třeba sám se sebou, pak televizi vypnul a zkoušel usnout. Co bude zítra? Nový rok. Jestlipak si na mne někdo vzpomene? Bože, jak ty roky letí. A co z toho mám! Lidé už oželeli i to, že si na ně nikdo nevzpomene s popřáním  zdraví a štěstí do Nového roku. Na co? Pošta je drahá, každý má tolik starostí, že posílat nějaká přáníčka je jen starost navíc! A tak jde k oknu a dívá se na temnou oblohu. Do svítání je ještě hodně času. Tolik času, aby si postavil na kávu, pustil si potichu nějakou hudbu a vypustil z hlasy to "přemejšlení" o tom co bylo, je a bude.


… začíná leden

A svítá. Víte, že je to nejhezčí čas? Udělat si ráno další kávičku s mlékem, pustit si rádio, osprchnout se, obléci a pokud to počasí dovolí, tak vyrazit si na procházku. Vyčistit si hlavu. I když v tom nitru je ještě něco rozmělněného zahořklého. A tak začal příběh jednoho člověka, který se nejen osprchoval, ale také oholil, poplácal si tváře vodou po holení a vzal s sebou psa na procházku. Vzal to postranními ulicemi, do parku, kde se zrovna v tu chvíli, v tu hodinu, procházela jedna paní, také se psem. A ten pán svého psa pustil z vodítka, aby se proběhl. Zamířil si to zrovna k paničce, která se ho snažila odehnat, protože Lucinka, její pejsek, se bála.

"Pane, odveďte toho psa," křičela a snažila se Lucinku vzít do náruče. Běžel tam, chytil svého psa, vynadal mu a připojil mu vodítko. Když se narovnal, propadl se do pohledu té dámy, která se usmívala. Vůbec se nezlobila. Nevěděl co říci, tak jen zakoktal své jméno a omámil ho její parfém. Pořád se usmívala. Hledal, co by udělal užitečného, aby si tu chvíli podržel, pro sebe. A tak jí pochválil pejska. Šli spou po zledovatělé, škvárou posypané cestě až na konec parku.

"Co kdybychom si dali kávu?" zeptal se a ukázal na kavárničku, naproti, přes silnici. Souhlasila, protože bylo dost chladno a také se ji nechtělo odejít. Povídali si, popíjeli kávu se štamprličkou griotky. Na stole byla vázička s umělým kvítkem.

"Ale vypadá jako opravdová kytka," řekl, když viděl, že se její ruka blíží k váze a konečky jejich prstů se setkaly.  


... tak zítra zase tady, ve dvě ...

to navrhnul on. Usmála se a ruku neodtáhla ...

 

To je pravdivý příběh. I to se může stát, aniž to člověk tuší. A v každém věku, protože nedobře je člověku samotnému. A tak, všem, kteří mají náběh na úzkost, strach ze samoty, když se všichni radují, kterým nepřistála pozvánka na silvestrovskou zábavu z podniku, nebo od přátel přeji, aby si z toho nic nedělali. Určitě čekají další a další překvapení, kterých se nenadáli. I v tom zdánlivě nehostinném, smutném a chladném měsíci lednu. I on má připraveny své dary…

 

 

          

Autor: Irena Aghová | sobota 29.12.2012 23:10 | karma článku: 18,51 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:25

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...