Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já a Ty: Amnestii i uvězněným citům!

Četla jsem dnes některé názory o amnestii prezidenta republiky a o potřebnosti amnestie v našem právním řádu. Někteří mohou namítat, že do našeho právního řádu nepatří, protože je to přežitek z dob feudalismu, jiní zase jsou zděšení z toho, že dlouhodobě rozjeté kauzy jsou tím pádem zrušené a hledí se na ně, jakoby nevznikly a někteří mají strach z návratu lidí z vězení. To jsou všechno témata na diskusi, s takovými myšlenkami pracují jiní, a nejsou záměrem mého zamyšlení ...

Takže o čem: o lásce, přátelství, solidaritě a štěstí. Někomu se může zdát, že jde o vyprázdněné pojmy, které nemají žádný důvod, abychom o nich přemýšleli, naplňovali je a realizovali ve svých životech. Jenže je nahrazujeme jinými obsahy, než které ve skutečnosti mají. Každý tento pojem, kterým nazýváme vnitřní vztah k lidem, ke zvířatům, ke světu, k umění a i k Bohu, má však přebohatou škálu k dosažení blaženosti.

V roce 2013 bude náš národ hloupnout

Je ohrožen náš osobní růst?

Jedna psychotronička pravila, že v roce 2013 bude náš národ hloupnout. Zdůvodňuje to tím, že se začnou vytvářet klany díky tomu, že se rodinní příslušníci začnou sestěhovávat. Vlivem takových tezí, které se sem tam někde proplíží do medií, někteří zpozorní a vyděsí se: co když je to pravda? Co když mi moji staří rodiče, děti, vnoučata, ubírají energii k učení, k práci, k mému osobnímu růstu?

Nemám čas, nestíhám…

Nenávist nebo lhostejnost k něčemu či někomu a pohrdání a čímkoliv a s kýmkoliv se také nazývá kritikou, odporem k nějakým myšlenkám, tezím, způsobům života, a už samo o sobě nám brání, k naší velké škodě, abychom si nejdříve zjistili, o čem kdo hovoří a proč. Neumíme naslouchat, neumíme se ponořit do blahodárného rozjímání a přemýšlení, neumíme přijímat - jen odmítat něco, co je momentálně na překážku našim záměrům s výmluvou - nestíhám, nemám čas, je to blbost, to nepotřebuju, na co mi to bude, mám jiné problémy anebo to není můj problém! To že tím ubližujeme sobě a druhým, kteří jsou spjati s naším životem, to nás tak nebere, ať se každý vyrovná sám se sebou (že jo?).

… cynismus namísto snahy druhým porozumět…

Neznamená to, že když někomu nebo něčemu nerozumím, že je někdo hlupák, nebo ta věc, které nerozumím, je k ničemu. Chladnokrevné a účelové jednání v zájmu (přecházející až v cynismus, násilí i na nejbližších)"osobního růstu" způsobuje mnoho neštěstí nejen bezprostředně těm, kteří jsou nám blízcí, ale pomalu a jistě prostupují společnost, a tak se vytvářejí společenská měřítka na to, co je láska, co je soucit, co je přátelství a solidarita a zaměňují se účelovými a sobecky pojatými obsahy, které vyhovují tzv. "naší době". Kolik lidí například je schopno dočíst při plném soustředění jednu stránku do konce a současně porozumí textu? Kolik lidí koresponduje se svými známými a přáteli dopisy, místo, aby si poslali několikaslovné SMS či e-maily, které se naklepou na klávesnici a hotovo? Místo, aby napsali vlastní rukou dopis, který je vlastně darem citů a myšlenek, které k druhému směřujeme ze srdce a z duše (máme vůbec nějakou duši?). A tak spousta věcí, nad kterými bychom se mohli zamyslet, zůstává nevyřčena, nenaplněna, nepromyšlena a někde uvězněna, v hloubi jakéhosi prostoru, v kterém už není skoro místo, protože je zaházen jiným harampádím, které jsme odhodili, nevypotřebovali, na půl zapomněli nebo na půl promysleli.

… je třeba se učit, vstřebávat myšlenky a umět promýšlet…

Myslím si, že problémy s dětmi i dospělými jedinci na školách souvisejí hlavně s tím, že každý učení pojímá jako bleskokurz (i na základě toho, že tak je studium a učení vedeno). Sotva se něco dozvím, hrr s tím ven a prodat to. Nedomyšlené teze, odbyté eseje, ale i přednášky, byť jsou dlouhé, ničí náš rozum, který se rozvíjí pomalejším tempem. Čteme-li dobrou knihu (tedy tu, která je napsána poctivě a od začátku až do konce sleduje autorův záměr s promýšlenou látkou včetně bohatého poznámkového aparátu), můžeme o ní přemýšlet a některé věci i prohnat naším nitrem a rozumem, který se rád chopí své role. Texty, které jsou halabala napsané, nevyvolávají ani touhu ve studiu pokračovat dál, nemotivují člověka k přemýšlení, jen si něco převezme, co někde, v jiném kontextu zopakuje a třeba i dostane honorář. Co na tom? Úkol je splněn, hotovo. Účelovost nahrazuje poctivost, plnohodnotnost a nosnost myšlenek, a o tom, co je účelné rozhodujeme my na základě svého roztříštěného vnitřního života, neboť jsme vnitřně rozhozeni do všech koutů vnitřního a vnějšího světa. Neodsuzuji nikoho, kdo se na takovou cestu dal, vážím si každého, kdo se nenechal svést a ve své práci, studiu a myšlenkách je stále poctivý, odpovědný k druhým a slušný k autorům, z kterých vychází. Na druhé straně, poctivost, odpovědnost ke studiu, se nemusí vyplatit v prostředí, které se rozhodlo k prostému účelu (vezmi si papír, že jsi absolvoval a jdi do světa na zkušenou). Jak ovšem může člověk pak přemýšlet o svých citech, vztazích, když jsou vypouštěny jen napůl úst, jakoby si někdo nechtěl nic zadat s tématem, které zpracovává nebo je pro něho důležité? Takže, do důsledku, pojmy trvají, ale jejich obsahy se přesouvají ve prospěch krátkodobého účelu, aby je člověk mohl snadno uchopit a hned použít také k nějakému jinému účelu.   

Závěr:

Neházela bych všechny lidi do jednoho pytle, protože zdání klame. Sobectví, cynismus, účelové jednání, nedostatek projevu pozitivních emocí, útěk k jiným tématům života (za účelem se zbavit povinnosti řešit ty, které řešit nutně mám a musím), vyhledávání důvodů a přizvukovačů s dobrým jménem. Zadržené emoce kdesi v nitru způsobují smutek, stres a i konečně depresi. I když můžeme žít v nadbytku, i když jsme jinak úspěšní, nic nám nechybí, budoucnost je otevřená, ale otázka, jak je to se mnou v ohledech lásky, soucítění, přátelství a pocitech štěstí, vedoucí až k blaženosti, zůstává nezodpovězena. Proč? Protože se zároveň ptáme: a jaký to má účel, smysl a co to vlastně je?   

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 3.1.2013 11:02 | karma článku: 24,00 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!