Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby: Obraz našeho života

Po celou dobu, co sleduji volební klání, se snažím, sama pro sebe, pochopit, jaký je obraz celé společnosti a co vyjadřují ve svých názorech jednotlivci a skupiny. A mám k tomu jeden důvod: zvolený prezident nemůže napravit minulost, může za dobu výkonu svého mandátu plnit svou ústavní roli a vytýčit nějaký směr, který si slibují příznivci a voliči  od jeho vítězství. A přesto jsem měla nutkavý pocit, že oba pánové byli postaveni na pranýř, jakoby byl byli odpovědni za dějiny naší země od dávných dob. A je charakteristické, jaké prostředky byly použity a s jakým výsledkem. Ať to byla rodina paní Therese Schwarzenbergové a ona sama, nebo rodina pana Miloše Zemana. Ať to bylo přizvání generálů, účastníků tragické války, s nimiž se pan Schwarzenberg střetl. Ale myslím, že tyto záležitosti nebyly ani tak na vrub obou kandidátů, jako jejich volebních týmů, i když za směr a prostředky oba odpovídali a měli na to reagovat ve svém klání.     

Neuralgické body

Myslím si, že v naší současné politice je dost příležitostí, jak vybírat žhavá témata a vytvořit plodnou debatu dvou kandidátů na úřad prezidenta. Spíše by bylo přínosnější, kdyby si někdo přečetl, jaké povinnosti má prezident zastávat ve svém úřadě, co si myslí o úrovni naší demokracie a jaká témata zastává k jejímu prohloubení a zavedení jejích aspektů do běžného života občanů. Kdo se zajímá o soukromý život obou kandidátů, může se s úspěchem dočíst podrobnosti v knihách, které byly vydány a jsou na trhu. Vždyť každý z nich žil v určitém dějinném období, a pokud byl politicky činný, pak zasahoval i do života naší země. A jistě, že postupem času by mnoho věcí udělal jinak, možná hůř nebo líp. Takže by otázka mohla znít: Jak se dnes díváte na svůj postoj k tomu nebo onomu. Jenomže oba byli v postavení, které zastávalo jinou roli, než je role prezidenta republiky. A naše země i celá Evropa se mění, takže se i mění názory a podmínky, za kterých nyní bude prezident republiky fungovat, i v názorově rozpolcené zemi v názorově rozpolcené Evropě. Určitě by bylo zajímavé položit oběma kandidátům otázky, jaká budou například zaujímat stanoviska při podpisu zákonů a jak budou reagovat na požadavky EU k implementaci evropských směrnic do národního právního řádu. Jak si představují směřování soudnictví a jak budou reagovat na úroveň činnosti moci výkonné. Jakou tvář naší země budou představovat při svých cestách do zahraničí, jaký mají vztah k Rusku, k USA apod. Jaký mají pohled na lidskoprávní problematiku a co soudí o významu rodiny a o vzdělávacím systému apod. apod. 

Prezident může zlepšit ovzduší v zemi, ale také zhoršit

Kdyby totiž hned zpočátku si i týmy obou kandidátů přesně uvědomili, že prezident České republiky nehraje roli ombudsmana, předsedy vlády, předsedy politické strany či vůdce, jistě by zdařileji kladli otázky, které souvisejí hlavně s budoucností, která je pro nás nejzajímavější  a nikoliv jen s minulostí, v níž se udály některé věci, které nelze odestát a souvisejí nejen s našimi národními dějinami, ale také s národními dějinami zúčastněných států a lidí, kteří v těch dobách museli zaujímat aktuálně postoje a stanoviska, na které nyní pohlížíme s různými pocity, ale bez určitých znalostí prostředí, dění a historických souvislostí. V souladu s nynějším postavením prezidenta by bylo spíš lépe řešit problematiku ministerstva obrany, jeho role v NATO, v EU,  protože prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a jeho strategii v současném světě. Možná, že bych také uvítala, jak bude často prezident vystupovat v Parlamentě, zda bude hovořit k lidu a jaké osobnosti by schválil do vlády. To jsou záležitosti, které se týkají i občanů. A také, koho si představuje mít ve svém poradním týmu.

I když prezident má určitá omezení, jak je nakonec stanoveno v zákoně, ve svojí funkci, přesto se od něho vyžaduje více, než od kladeče věnců, podepisování zákonů a reprezentace vůči zahraničí. Řekla bych, že umění nadhledu a ochranu demokracie a svobody v naší zemi, zklidnění ovzduší v naší společnosti a probuzení vlastenectví.     

 

Autor: Irena Aghová | sobota 26.1.2013 13:04 | karma článku: 22,64 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...