Církev: Aféry s pohlavním zneužíváním dětí a mladistvých

22. 04. 2013 23:11:34
Jistě, že lidé, kteří posuzují činnost církve římskokatolické z pozice občana, který není jejím členem a ani není obeznámen s jejím fungováním, se může zamýšlet nad její působností a klást si mnoho otázek. A myslím, si, že takové otázky by neměly zůstávat bez odpovědí. Třeba také proto, že takové „ticho po pěšině“ může způsobovat napětí mezi věřícími katolíky a lidmi, kteří se hlásí k jiné konfesi nebo se k žádné nehlásí, a buď ničemu nevěří, nebo si vytvořili svůj zdroj vlastní víry a chtějí ho svobodně prožívat, aniž by jim do toho zasahovali různí církevní hodnostáři. Ať věřící či nevěřící, jsme občasné našeho státu a málokomu z nás je jeho budoucnost lhostejná. Třeba kvůli dětem, kteří si zaslouží, aby přišly do mírumilovného a srozumitelného světa a mohli si vybírat svůj způsob života, víry i osobnostního zaměření. A proto je třeba mluvit i o věcech, které nejsou zrovna příjemné ...

Čemu v současnosti čelí římsko-katolická církev

Dá se říci, že americká iniciativa, vzešlá z neziskové organizace SNAP se zaměřila pouze na zneužívání dětí a mladistvých římskokatolickou církví. Ale jiné iniciativy, které se zneužíváním dětí všeobecně zabývají, tuto problematiku již pojímají institucionálně, to znamená, že jde o případy, kdy děti byly zneužívání institucemi, tedy školami, různými zařízeními pro děti i církvemi.

Co je SNAP?

SNAP zkratka pro organizaci nazvanou Síť obětí katolických kněží (SNAP), která řídí kampaně proti představitelům římskokatolické církve. Je nezávislou a neziskovou organizací o 12.000 členech, pocházejících z celého světa, založená ve Spojených státech, konkrétně v Chicagu, založená v roce 1988. Poskytuje podporu americkým obětem zneužívání a tato podpora také spočívá v tom, že se oběti mohou sejít s členy organizace kdekoliv na území Spojených států. Společnost disponuje mnoha prostředky, které slouží k pomoci vzdělávat veřejnost s cílem zajistit, že budoucí generace dětí bude v bezpečí.

Kardinál Duka versus SNAP

Organizace pro oběti zneužívání kněžími (SNAP) ze Spojených států na adresu pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky vyzvala, aby se nezúčastnil konkláve, protože nebrání oběti zneužívání. K tomu však tato organizace nemá žádné pravomoce. Šéf této organizace, David Clohessy, přiznal na slyšení u soudu ve státě Missouri již před rokem, že tato organizace (SNAP) vědomě předkládala médiím nepravdivé údaje a že je navíc tvořena osobami, které nejsou oprávněny k práci s oběťmi pohlavního zneužívání. SNAP je tedy sdružením, jehož prohlášení jsou nedůvěryhodná, a jeho členové postrádají patřičnou odbornost pro posuzování této problematiky. Jediná dovednost tohoto sdružení spočívá v bohatých kontaktech s různými sdělovacími prostředky a agenturami na celém světě. Ke kritice pražského arcibiskupa vydalo tiskové středisko ČBK prohlášení, že kardinál Duka při své nedávné cestě do USA „upozorňoval na skutečnost, že v případě zneužívání jde o problém celé společnosti, jejíž je církev součástí. Jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně.“ Vatikánský tiskový mluvčí k této věci pak řekl, že zmíněné americké sdružení „je už delší dobu známé. Není však jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve.“

David Clohessy, ředitel SNAP vypovídá

David Clohessy byl 2. ledna 2013 sesazen, a to na základě obvinění, že SNAP v tiskové zprávě podalo neúplné informace. Dne 6. 3. 2013 vypověděl, že tato organizace vydala nepravdivé informace a že si není jistý, zda SNAP zaměstnává licencované poradce. Bývalý ředitel skupiny také přiznal, že nemá "žádné formální vzdělání nebo odborné přípravy, pokud jde krizové poradenství." A když uvedl, že "drtivá většina našich zaměstnanců času tráví poradenstvím obětem," on také říkal, že byl nejistý, zda nějaké SNAP zaměstnanci jsou licencovaní poradci. Dále také přiznal, že nemá žádné formální vzdělání pro výkon funkce, kterou zastává v centru a také nedokázal říci, zda centrum přijalo kdy radu od profesionální osoby, která je držitelem licence a neuměl definovat „syndrom traumatu znásilnění“ anebo „potlačené paměti.“ Přiznal, že část činnosti, kterou se SNAP zabývá, je propagovat žaloby proti kněžím. Zatímco sama organizace, jak tvrdí, se zabývá předcházením budoucího zneužívání dětí kněžími, kritici organizace tvrdí, že nejvíce peněz se vynakládá na útoky na katolickou církev. V příštích měsících se dozvíme další informace.

Vlna obvinění

Rok 2002

Kauza kardinála Bernarda Francois Law

V roce 2002 odstartovala v USA a posléze v jiných částech světa proticírkevní kampaň. Aféry kněží, obviňovaných ze sexuálního zneužívání dětí, otřásají katolickou církví a zpochybňují její pověst i autoritu. To bezesporu, i když samozřejmě, děti je nutné chránit před nepříznivými podmínkami, z nichž právě pohlavní zneužívání je vážné a je nutné se tím zabývat. Sám papež Benedikt XVI. čelil nařčení z toho, že v minulosti kryl kněze, který v Americe zneužíval neslyšící chlapce.

Několik poznámek k jeho osobě: Narodil se 4. 11. 1931. Byl jedním z nejvýznamnějších amerických kardinálů římsko - katolické církve. Nyní vykonává funkci emeritního biskupa v Bostonu, je členem římské kurie, emeritní arcikněz v basilice di Papale Santa Maria Maggiore (na tuto funkci rezignoval o vlastní vůli 2011) a titulární kardinál-kněz z Santa Susanna, což je americký katolický kostel v Římě.

Kariéra

Na Harvardu studoval středověkou historii předtím absolvoval v roce 1953. On byl vysvěcen v roce 1961 po studiích na semináři svatého Josefa v Louisianě a Papežské akademii Josephinum v Columbusu ve státě Ohio. Jako mladý kněz v Natchez, byl aktivní v hnutí za občanská práva. V roce 1968, on byl poslán do Washingtonu, DC, aby sloužil ve funkci výkonného ředitele Národního výboru konference katolických biskupů. V roce 1973 byl jmenován biskupem diecéze Springfield-Cape Girardeau v Missouri, a v roce 1984 byl jmenován osmým biskupem v Bostonu za Humberta Medeirose, který zemřel o čtyři měsíce dříve. Následující rok ho papež Jan Pavel II ho jmenoval kardinálem.

Kardinál a list Boston Globe

V roce 2002 zaujal bostonský arcibiskup kardinál Bernard Francois Law chybný postoj ke zneužívání dětí a mladistvých ve své diecézi a list Boston Globe začal zveřejňovat případy zneužívání dětí a dospívajících církví. Po té proběhla Spojenými státy a celým katolickým světem (zejména v Irsku, Holandsku, Anglii, ale i v mimoevropských zemích) celá vlna obvinění kněží z pohlavního zneužívání. Důvodem těchto afér byla skutečnost prezentovaná veřejností, že se dosud řešily nahlášené případy diskrétně a málo radikálně, v některých případech nedostatečně. Tato kampaň se stala jednou z nejvýraznějších způsobů boje proti sexuálnímu zneužívání dětí a zároveň se ve své době stala jednou z nejvýraznějších forem skutečné i v mnohých ohledech nespravedlivé diskreditace římskokatolické církve i tématem vnitro církevního boje. Dne13. prosince 2002odstoupil jako arcibiskup v Bostonu a toto odstoupení bylo reakcí na skandál sexuálního zneužívání římskou katolickou církví. Tomu měly nasvědčovat církevní dokumenty, které naznačovaly, že církev kryla pohlavní zneužívání, kterého se dopustili kněží jeho arcidiecéze.

Zničená kariéra arcibiskupa-kardinála

Kardinál Bernard F. Law z Bostonu měl opustit Řím a odjet na neznámé místo a nejistou budoucností, protože katolíci po celých Spojených státech byli hluboce rozhořčeni krizí, kterou vyvolaly zprávy o zneužívání dětí v Bostonu kněžími. Po té, co přijal rezignaci na arcibiskupa římsko-katolické církve. Tento krok mu přinesl potupný konec a poskvrnil kariéru jednoho z nejvýznamnějších duchovních v Americe. A samozřejmě, že poškodil důvěru mnoha katolických laiků a samotných kněží, kteří nyní stojí tváří v tvář obrovskému skandálu. Papež Jan Pavel II. Nevydal žádný komentář k jeho odstoupení a Vatikán neřekl nic, co by objasnilo důvod jeho odstoupení.

Irsko

2002

V irské diecézi Ferns vyšla zpráva o 271 stranách a je výsledkem 2,5-letého vyšetřování stovky obvinění ze zneužívání, vznesených proti 21 kněžím v diecézi Ferns, osm z nich mezitím zemřelo. Případy sahají do poloviny 60. let. Vyšetřování vedl penzionovaný soudce irského nejvyššího soudu Frank Murphy. "Ze zprávy je jasné, že dlouhá léta nebyly podniknuty účinné kroky pro ochranu zranitelných dětí," uvádí se v prohlášení ministerstva zdravotnictví. "Jménem vlády chci co nejrozhodněji odsoudit opakované selhání a hrubé zanedbání povinnosti těmi, kteří ve fernské diecézi zastávali odpovědné pozice," řekl státní tajemník ministerstva Brian Lenihan. Vyšetřováním bylo zjištěno, že biskup, který vedl venkovskou diecézi na jihovýchodě Irska, 20 let trestal kněží obviněných ze zneužívání tím, že je na čas přeřadil na jiný post nebo na jinou diecézi. Kněží se později vrátili na původní pozice. Zpráva kritizuje rozhodnutí biskupa vysvětit "zjevně nevhodné muže za kněze", i když věděl, nebo měl vědět, že mohou zneužívat dětí. Dokument také konstatuje, že irská policie jen zřídka řádně vyšetřovala obvinění ze zneužívání a před rokem 1988 o takových případech nevedla žádné záznamy.

Aféra a sebevražda fernského biskupa

Bývalý fernský biskup Brendan Comiskey rezignoval v roce 2002 poté, co uznal, že neudělal dost, aby zabránil zneužívání, zejména ze strany reverenda Seana Fortuna, který v roce 1999 spáchal sebevraždu, když proti němu vznesli 66-b Zpráva má 271 stran a je výsledkem 2,5-letého vyšetřování stovky obvinění ze zneužívání, vznesených proti 21 kněžím v diecézi Ferns, osm z nich mezitím zemřelo. Případy sahají do poloviny 60. let. Vyšetřování vedl penzionovaný soudce irského nejvyššího soudu Frank Murphy.

Úpadek irské církve

Dublinský arcibiskup Diarmuid Martin, jehož diecéze čelí jinému vyšetřování, uvedl, že církev akceptuje Murphyho zjištění, které označil za "hrozné". Zjištění zprávy zřejmě vyvolají novou vlnu pobouření veřejnosti v převážně katolickém Irsku, kde v letech propuklo několik podobných skandálů. Katolická církev byla svého času v Irsku velmi vlivná, nyní je na úpadku: po bezprecedentním hospodářském vzestupu a po odhalení sexuálních prohřešků církevních hodnostářů totiž obyvatelé země získaly sebedůvěru. Vpřed třemi lety církev souhlasila s vyplacením 128 milionů eur odškodného obětem zneužívání v dětských domovech provozovaných církevními řády.

2005

Případ Seana Fortuneho

Seán Fortune († 13. březen 1999) byl římskokatolický kněz, obviněný a souzen za pohlavní zneužívání chlapců. Narodil se v obci New Ross v hrabství Wexford v Irsku . Už v diecézním semináři se ukázalo, že zneužívá děti, přesto byl vysvěcen za kněze. Fortune zneužíval děti jako kněz ve vsi Poulfour v hrabství Wexford, v Belfastu av Dundalku . V březnu 1999 spáchal sebevraždu v New Ross . V té době byl obviněn z pohlavního zneužívání v šedesáti šesti případech, zneužil devětadvacet chlapců. Několik dní před sebevraždou byl propuštěn z vazby. V březnu 2002 vysílala stanice BBC dokumentární program "Žaloba proti papeži" o podrobnostech případu a o nečinnosti diecéze, což vedlo k odstoupení biskupa Brendana Comiskeyho. Biskup popisoval Seána Fortuna jako člověka, se kterým se nedalo vycházet. Z vyšetřování vyplynulo, že dvě z obětí Seána Fortuna spáchali sebevraždu.

Rok 2009

Papež Benedikt XVII. čelí skandálům

Asi největší aférou během jeho pontifikátu bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů, jichž se kněží v Irsku dopouštěli několik desítek let; záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa. V létě 2011 Vatikán povolal svého velvyslance v Irsku ke konzultacím poté, co tamní parlament kritizoval Vatikán za snahu o sabotáž v případech zneužívání dětí kněžími i koncem 90. let.

Rok 2010

Aféry pedofilních kněží otřásají dále celou římskokatolickou církví. Vyšlo totiž najevo, že kněží v USA, Austrálii, Irsku, Německu, Itálii, Nizozemsku, Velké Británii, Rakousku, Švýcarsku a mimo jiné také Belgii zneužívali v minulých desetiletích tisíce dětí. Sám papež čelí nařčení z toho, že v minulosti kryl kněze, který v Americe zneužíval neslyšící chlapce. Papežovu čtyřdenní návštěvu Velké Británie provázejí protesty lidí, kteří požadují, aby církev zveřejnila jména pedofilních kněží.

Papež Benedikt XVI. se omlouvá v Londýně (18.9.2010)

Podle televize SkyNews papež Benedikt XVI. v Londýně prohlásil, že je "nevýslovnými" činy kněží "zahanben", informuje televize SkyNews. "Vyjadřuji svůj hluboký zármutek obětem těchto nevýslovných zločinů. "Rovněž připouštím hanbu a ponížení, které jsme všichni utrpěli kvůli těmto hříchům," dodal. Jde o dosud nejhlubší omluvu hlavy katolické církve za činy kněží.

2011

Úsilí přimět papeže a vatikánské činitele k odpovědnosti za sexuální zneužívání děti kněžími katolické církve nastala 13. září 2011, kdy SNAP předložila mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru v Haagu 84 stránkovou zprávu a 20 tisíc stran dokumentace, obvinění, že papež a činitelé z Vatikánu tolerovali a umožňovali systematické utajování znásilňování a pedofilie, páchané katolickými kněžími po celém světě.

2013

26. února 2013

Skandál sexuálního zneužívání na katolických školách hýbe americkými státy Pensylvánie a Ohio. Na 50 mužů se přihlásilo jako dávné oběti amerického františkánského mnicha Stephena Bakera, který v lednu reagoval sebevraždou na tvrzení, že v 11 případech zneužíval chlapce. Kromě prvních 11 případů předcházejících františkánově smrti nyní dalších 50 mužů Bakera viní, že je zneužíval na katolických školách. Údajně k tomu docházelo za jeho pedagogického působení v období 1982-2007. Některé školy, kde Baker učil, vyzývají své bývalé frekventanty, aby se k případu vyjádřili. Dvaašedesátiletý Baker se koncem ledna bodnul do srdce v klášteře v Pennsylvánii a zanechal po sobě krátký omluvný dopis.

Kardinál zapletený do skandálu volí papeže

Kauza se odehrává v době, kdy se tisíce lidí bouří proti tomu, aby se americký kardinál Roger Mahony, zapletený do jiného pedofilního skandálu, podílel na volbě nové hlavy římskokatolické církveKardinál Mahony, proti němuž nyní mnozí věřící v USA protestují, kryl jiný pedofilní případ, za který podle soudního rozhodnutí z roku 2007 byla církev nucena vyplatit odškodnění výši 660 milionů dolarů (přes 12,7 miliardy korun) lidem, které sexuálně zneužili duchovní římskokatolické církve v Los Angeles. Mahony se navzdory odmítavé petici, kterou podepsalo deset tisíc lidí, chystá odjet do Vatikánu volit nového papeže. Za krytí pedofilní aféry byl kardinál zbaven možnosti vykonávat v církvi některé obřady či zastávat funkce.

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC)

Masivní tlak na římskokatolickou církev je z poslední doby, ze dne 24.2. 2013, kdy v USA proběhla kampaň proti účasti amerického kardinála Rogera Mahonyho na volbě budoucího papeže římskokatolické církve. Petici proti duchovnímu, který byl potrestán za krytí pedofilního skandálu katolických kněží, předali v sobotu signatáři do kostela v Los Angeles, kde Mahony donedávna působil. 22. 4. 2013skupina obětí pedofilních kněží obvinila papeže a několik kardinálů u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) z odpovědnosti za zastírání sexuálního násilí páchaného hlavně v minulosti duchovními na dětech a mladistvých. Kromě papeže Benedikta XVI. jsou hnáni k odpovědnosti vatikánský státní sekretář, tedy fakticky předseda vlády, kardinál Tarcisio Bertone, jeho předchůdce Angelo Sodano a prefekt kongregace pro nauku víry William Levada. Předtím v této funkci sloužil kardinál Joseph Ratzinger, než nastoupil v roce 2005 na papežský stolec po Janu Pavlovi II. a přijal jméno Benedikt XVI.

Současné dny

Světová konference o institucionálním, duchovním a sexuálním zneužívání v Dublinu

SNAP

26.4. až do 28.4.2013 se koná světová konference, na níž se sejdou lidé, kteří zažili násilí, pohlavní zneužívání a sdíleli své zkušenosti. Na konferenci vystoupí lidé se specializací na sexuální zneužívání duchovenstvem, dále se budou probírat otázky institucionální, právní a bude se diskutovat o léčení emocionálních fyzických traumat.

Rok 2013

Papež František

Dne5. 4. 2013 Rádio Vatikán vydalo komuniké Kongregace pro nauku víry, v kterém je vyjádřeno, že kongregace bude pokračovat v linii, kterou začal Benedikt XVI., tedy v rozhodných akcích v případech pohlavního zneužívání podporou opatření na ochranu dětí a pomoci lidem, kteří v minulosti utrpěli takovéto násilí. Současně bude zajištěn spravedlivý proces pro ty, kteří jsou vinni a biskupské konference se zavazují vydáním a prováděním nezbytných směrnic v této oblasti, jakož i zajištění důvěryhodných svědků v těchto případech.

Světský a církevní soud

Církevní právo výslovně nenařizuje, aby kněží sami iniciovali trestní řízení. Podněty ke stíhání přesto z církve přicházejí. Jde prý o otázku morálky. "Někdy církevní představený iniciuje světské trestní stíhání, ať vlastním podnětem, anebo apelací na obviněného, aby se šel sám udat," doplňuje Damián Němec. "Já se domnívám, že požadavek, aby biskup nahlásil policii každý případ, kdy se kněz dostane do podezření, že zneužíval dítě, je nepodložený," citoval The Observer arcibiskupa Tarsicia Bertoneho. Duchovní připouštějí, že církevní soud nemá zdaleka takové pravomoci a možnosti zjišťování jako světské úřady, proto prý většinou vyčká na jejich verdikt a podle něj se rozhoduje. Nejčastějším trestem je exkomunikace.

Přehled těchto událostí je také převzatý ze zahraničního i domácího tisku. Článek slouží k upřesnění situace, ve které se římsko-katolická církev ocitá po jedno desetiletí. Myslím, že je dobré sledovat, jak se všechno vyvine a jaký postoj budou zaujímat nejen církevní osobnosti, ale také věřící a občané jednotlivých zemí. Zdá se, že papež František se vydal na těžkou cestu.

Autor: Irena Aghová | pondělí 22.4.2013 23:11 | karma článku: 23.97 | přečteno: 1481x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.56 | Přečteno: 392 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 296 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 515 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...