Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Duchovnost Čechů v každodenní praxi

Za stěnou všech možných názorů, kde nechybí vulgarita, zlomyslnost, čistá prostota, potměšilost, láskyplnost a nenávist lze najít duchovní výpověď lidí, kteří se počítají mezi ty, kteří "nevěří". Není to pohoršlivé, ani směšné. A ti, kteří stále mluví o "hrozném morálním úpadku", nehledají za tím vším postoje, které docela syrově vypovídají nejen o pocitech lidí, ať jsou vedeny s jakýmkoliv úmyslem. Třeba takovým úmyslem, aby rozohnili diskusi a dali zelenou věčným rýpalům, poštívačům, posměváčkům, zlomyslníkům, zlostníkům. Ale také těm, kteří chovají naději, víru a lásku v důvěře, že se nakonec všechno spraví. Možná, že je hodně lidí, jejichž křivdy nebyly vypořádány, také hodně těch, kteří křivdy způsobili a snaží se je ospravedlnit poukazováním na různé podobnosti, ale všechno už tady bylo a nic není nového pod sluncem. A v těch výpovědích o stavu duše českého lidu se nejen promítá prorocký duch, ale také jakési latentní projevování jsoucna, které nabízí poznání, co je špatně a co je dobře. A český lid, který přestál takové zkoušky, stále přežívá ve svém duchovním prostředí, které se možná může někomu zdát zatuchlé, maloměšťácké, mravně pochybné či malostní. Zatím nedokáži pojmenovat celé to duchovní pozadí, v němž se národ od sametu pohybuje, ale tvoří se něco nového, co nevoní ani kadidlem, ani sírou ...     

Češi jsou moderní společnost

Zaujal mne jeden názor, který vzešel ze Slovenska, že Češi jsou moderní společnost. Proběhlo to v souvislosti s problematikou s postoji k církvím a k "restitucím". Zatímco se téměř celá Evropa už dávno vypořádala s problémy s církevním majetkem, Češi kladou spoustu otázek, hlavně takové, které vedou k úvaze, zda nějaké církve potřebují či nepotřebují, a hned si na ně odpovídají. Sice tu byly pokusy zdůvodnit historicky, že takové duchovní instituce jsou jim na kočku, když v Boha nevěří, a že je nebudou platit ze svých daní a zavzpomínali na historické události, zejména na Bílou horu a Obnovené zřízení zemské, násilnou rekatolizaci a vzdor, který se táhne několik století a vyvrcholilo Masarykovým zvoláním: "Pryč od Říma." Ale co když přeci jenom "nahoře" něco je? Že by zvědavost nebo doufání či obava? Zvláštní je, že úcta ke Svatému Václavu neutichá, že lidé tento krásný hymnus zpívají v různém období a shromažďují se pod jeho sochou na Václaváku (tomu místu říkají "u koně") propadají sentimentalitě, i když svatý Václav byl katolík jako poleno a nikomu se nepodařilo ho vymazat z českého povědomí. A je ještě mnoho dalších osobností, na které lidé v Česku vzpomínají s úctou a není to jen věcí výchovy předků, ani obrozenecké literatury, která přeci jenom dala hlavní směr českému pojímání duchovnosti a sebepojetí. Škoda, že paměť národa opustila mnoho vynikajících osobností, a to i těch prvorepublikových, které skončily za II. světové války tragickým způsobem i se svými ideály sepsané v objemných svazcích a nyní se na ně v knihovnách snáší prach. Určitě by byly dobrou inspirací pro české myšlení i moderní filozofické studie, které si kladou dost zajímavou otázku, co je "být Čechem". Ale na takové přemítání není čas, určitě si myslí lidé a bojují na politické úrovni docela nefilozofický, leč výrazný boj, k němuž existuje jasný projekt - nenechat se "odrbat." Nikým a za žádných okolností…

Názory lidí a média

Je zajímavé číst blogy na téma současné politiky, která osciluje mezi direktivní EU a brblajícím národem, hledajícím "hnidy" za každým činem jakéhokoliv ministra či dokonce prezidenta. Mezi těmi dvěma póly se rýsují představy, jak by se měl vyvíjet náš život do budoucna. Málokterý článek v tisku se obejde bez kritiky, hádek, posměchu a kritiky redaktorského prznění češtiny. A pokud existuje někdo, kdo dělá tzv. svodky z těchto názorů, pak si může představu lidí ve své hlavě snadno uspořádat. V čem lidé spatřují svou národní identitu, jak pojímají své dějiny, koho si nejvíc váží a čemu se posmívají, či co zavrhují a od čeho chtějí mít pokoj. Ti, co stále hází bláto na  povahu národa, jsou ti nechápající. Lidé samozřejmě uznávají své tradice a hlásí se k nim po svém a nebudou číst žádné objemné svazky, které jim neříkají nic o tom, jak se obrodit, co je nebo není uchopitelné pro jejich současný a budoucí život, protože to chtějí "tady a teď" a myslím si , že příští volby budou mít překvapivý výsledek. Jen pošetilec si myslí, že lidé nejsou aktivní, že je nic nezajímá a každý hrabe jen pro sebe. A rozhodně to nebude mít žádný politik lehké, na to může "vzít jed". O to smutněji vypadá například současně vyhlížející kauza MUS. (Je to výsměch nebo hloupost?) Od 1. července nás čeká nové pozdvižení, spuštění Centrální databáze. Již nyní se ukazuje, že budou "zádrhele", mouchy se budou odstraňovat za pochodu, takže třeba někdo nebude  moci dostat občanku nebo řidičák či nějaké povolení, a tak je třeba si koupit nové a výkonné klávesnice, protože nás může čekat obdobný problém, jako Registrem vozidel. A pokud se tak stane, pak lid nenechá na nikom, kdo bude původcem problémů, suchou niť.

Takže, suma sumárum, duchovní život lidí v Čechách se projevuje v každodenní praxi. Není třeba se o něj bát, ale kdo mu může napomoci, aby se ubíral směrem kupředu, je vítán na všech úrovních společenského života a mínění. Pokud lidé v Čechách věří alespoň to, že "tam nahoře je něco", co je třeba vnímat, pak je to Bůh, který se na nás  usmívá a občas si zažertuje, ale jak je vidět, odpouští hříchy a pěstuje českou duši. Jak je vidět, má Čechy rád… jinak by dávno nebyli. A pokud se modlí, pak, jak radil Ježíš, ve skrytu svého příbytku, kde jsou sami, obrácení tváří k tomu, kterého jen tuší, že je. Copak může odmítnout toho, kdo se na něho jen zřídka obrací, ale v tu chvíli v naději, že se jeho tušení potvrdí?    

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.6.2013 5:46 | karma článku: 22,66 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...