Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika: Pilířovky, člověk Nečas a lidé kolem Nečase

Z celého toho mumraje, který se strhl včera v Praze, a bude jistě pokračovat, jsem sledovala pana Nečase. Ne jako politika, předsedu ODS, ale člověka Nečase. Jsem proto, aby spravedlnost, po které volají lidé, a to právem, zazářila a vrátila naši společnost do mezí, kam patří, tedy do "předkmotrovské" doby. Četla jsem jednu úvahu, že pan Nečas historicky nedopadne dobře. Proto se pokusím, ve svém článku, o individuální názor, který rozhodně nemůže nic ovlivnit, ale já věřím, že než někoho společenské mínění hodí na smetiště dějin, je třeba o něm také přemýšlet, ne jen na něho ukázat prstem. I když musím opravdu říci, že mne ODS hluboce zklamala a že nemám ani nyní důvod se stavět na tu či onu stranu. Dokonce si myslím, že to, co se v posledních dnech stalo, je obludné a nějak mi do Česka nepasuje. Uvidíme, co bude dál. A nyní - pokus o vhled ...      

Pilířovky ...

Jistě jste to slovo slyšeli z úst některých šéfů, kteří se za nejbližší spolupracovnice vybírají ženy, které nemusí být ani příliš vzdělané, chytré, ale dokáží pečovat o pohodlí a rovnováhu svých šéfů, umí pracovně zabrat ve prospěch jeho osoby a ještě ke všemu mu naslouchají. A tím více jsou užitečné, že vytvářejí jakousi iluzi ochrany a bezpečí, tedy mateřskou náruč. Pan Petr Nečas, jak jistě můžeme vypozorovat, je člověk spíš tichý, docela klidně vypadající, ale vášně žijí v jeho nitru (tím ovšem nemyslím sexuální vášně, ale zaujetí pro sebe samého). Na první pohled si řekneme: toho člověka se nic nedotkne. Ale dotkne. Nemám vlastně důvod mu připisovat nějaké vlastnosti, protože je neprojevuje. A já znám dobře lidi z jeho kraje. Jsou si podobní v tom, jak se projevují, jak se chovají a jak konají. řekla bych, že vidím muže v nějaké roli (napadá mne příměr s cínovým vojáčkem), který ji neopouští ani ve chvíli, kdy mu už pod nohama taje podstavec.

... jaký je Petr Nečas člověk?

Muži typu Petra Nečase mají určitě určitou sílu, ale většinou mnoho slabostí, které nedokáží ovládnout a pro které právě potřebují blízkou osobu, která ty slabosti dobře chápe a umí s nimi pracovat. Ono je docela těžké s podobnými typy mužů vycházet a nemyslím si, že by pan Petr Nečas vyhledával nějakou společnost nebo dokonce pořádal večírky. Působí na mne dojmem plachého člověka, ale někde v něm je uložen křemen. Určitě je to pořádný člověk, a jak se říká, pro rodinu. Vždyť si založil docela velkou rodinu na české poměry. A jeho paní na mne působí příznivým dojmem dámy, která si určitě něco v životě vystála, když se její manžel stal politikem a musela mu přizpůsobit svůj život. Jenomže - manželky takových mužů většinou pilířovky nejsou. Jistě nechtěla prožívat život jako na ruském kole a nechtěla do toho zatahovat děti. Je to rozumné, zvláště když je pozice takovým mužů nejistá a každá rozumná matka v takovém případě chce izolovat děti, které mají právo na individuální život a úsudek, od světa, který je nesrovnatelný s tím normálně prožívaným. Nevěřím, že se Petr Nečas zapletl s paní Nagyovou intimně, a v tom bych mu věřila, když to tvrdí. On s ní prožíval svět, který byl jeho realitou, a ona mu umožňovala v něm fungovat. A proto jeho vystoupení, že se nedopustil - on osobně něčeho nečestného - je jeho osobní výpovědí, nikoliv výpovědí politika, který určitě nese politickou odpovědnost za politický stav, který od nástupu jeho vlády nemůžeme považovat za příznivý. V jeho vládě se vystřídalo už třináct ministrů od roku 2010. O paní Nagyové toho moc nevíme, spíš tyto historky známe z tisku a úsudku lidí. Pan Nečas se za ní staví a věří ji. Přeji mu, aby se v důvěře nezklamal. Kdo ví, zda to, co jiní považují u něho za slabost, není jeho silnou stránkou? Všechno ukáže čas ... 

Lidé kolem Petra Nečase

Občas mi připadá, že je "sám voják v poli". Lidé se k němu příliš nemají, protože je zřejmě zaráží jeho neslaná, nemastná povaha, jak ji navenek projevuje. Ale abychom se nemýlili, když na jeho bedra sneseme všechny viny a chyby, které zužují náš veřejný život. Nikdy se neohrazoval - kdo co zavinil a nezavinil.Myslím, že konflikty s panem exprezidentem Klausem byly způsobeny jednak tím, že Petr Nečas není člověk, který jen tak ustoupí ze svých pozic, pokud je o něčem přesvědčený, že je to správné, více objektivně než subjektivně, zatímco pan exprezident Klaus vyjadřoval často své subjektivní pocity. Pan Miroslav Kalousek je emotivní povaha, která kolem sebe neustále šíří neklid, což také není určitě v tom jejich světě snadné regulovat, leč pan Petr Nečas je šéf vlády a i když pan Kalousek je z jiného politického spektra, musí podléhat jeho rozhodnutím. Jenomže na tyto lidi nedoléhá pouze problém naší země, ale jsou také pod tlakem většího celku, tedy politického světa, do kterého víceméně vidím jen ze subjektivního úsudku, když si ho chceme všímat blíže. A proto neznáme detaily, jen občas k nám něco pronikne přes média. Nyní,  když se vyrýsovaly osobnosti, které jsou spojovány s organizovaným zločinem, si najednou uvědomujeme, že to není dílo jen této vlády, ale i těch předchozích, které těmto lidem dali prostor - lobbisté, kteří mají fungovat v parlamentním životě jako zprostředkovatelé mezi jejich nositeli a veřejnou autoritou s pravomocemi a cílem je tyto zájmy prosadit a zakotvit je v podobě právní normy. Mezi lobbisty patří například i odbory. Někde se stala chyba. A mnozí lidé předvídají pád vlády, dokonce se uvažuje i o tom, že prezident sestaví úřednickou vládu, která by tu měla vládnout do voleb. Opozice tlačí na Nečase, aby odstoupil, a ten to nemíní udělat. Uvidíme, co vzejde z vyšetřování a jaký to vezme obrat. Mezi obviněnými je i pilířovka, paní Nagyová, což je pro Petra Nečase velká rána. Ale snaží se z toho dostat se ctí, vnitřně i navenek.

Většinou já osobně neodsuzuji nikoho předem, dokud není důkaz, že je skutečně vinen, i když je obviněn. Také nepovažuji za užitečné, aby v takové situaci vláda padla, protože to nikdy nic dobrého pro zemi nepřinese. Pád vlády může přinést Nečasovo rozhodnutí, nikoliv tlak, ale svobodné a uvážlivé rozhodnutí o odstoupení. Uvidíme, co přinesou další dny. A jak se Nečas projeví, jako člověk, jako politik a jako ten, který na sobě nese velkou politickou odpovědnost.      

            

 

Autor: Irena Aghová | pátek 14.6.2013 9:28 | karma článku: 22,49 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...