Stát: Kam kráčíš, Česko?

13. 07. 2013 12:04:34
Včera se dostavil poslanec, expremiér Petr Nečas spolu se svým advokátem Lžičařem na vrchní státní zastupitelství, jehož šéfem jen pan Ištván, a to i na základě svého vlastního přání, k podání vlastních informací v kauze NagyGate (jak pravil, tuto možnost si "vykřičel", a tak ji dostal). S průběhem rozhovoru však nebyl ani trochu spokojen. Po té se vyjádřil k médiím, že až na místě zjistil, že nejde o vysvětlení (pojem vysvětlení známe z policejního zákona), ale že byl vyslýchán jako svědek (svědek v tomto případě má postavení podle zákona), a my nevíme, jakou zákonnou formu měl vlastně celý rozhovor mezi vrchním státním zástupcem a panem poslancem a expremiérem, panem Petrem Nečasem. A vůbec, zřejmě celé setkání se státním zástupcem, proběhlo dost divoce, alespoň, jak se dozvídáme z médií. Zdá se, že vzhledem k postavení a činnosti Státního zastupitelství, tedy zřízeného podle zákona, poslanec a expremiér Petr Nečas dal průchod svým pocitům i docela pochopitelné lidské úzkosti, ale možná, že si stále dost dobře neuvědomuje, jak vážná situace se odvíjí nejen pro něho, ale i pro všechny občany, kteří to sledují též z úzkostí. Jako autorka tohoto článku se snažím sledovat celou záležitost objektivně a s chladnou hlavou. Nejde zde přeci o to, kdo je kdo a jakou má politickou příslušnost, ale jde tu samotnou stabilitu státu, zvláště, když v hledáčku státních žalobců jsou nejvyšší úředníci, zastupující moc výkonnou, a tak, veškeré osobní výlevy a pocity stranou. Z druhého úhlu pohledu, pokud odhlédneme od jejich úředního postavení, jsou to občané České republiky a jsou jako takoví, při rovnosti občanů před zákony, vázáni zákony, právy a povinnostmi a platí pro ně stejně, jako pro všechny občany, že neznalost zákona neomlouvá (občanský zákoník). A podle mého úsudku, jejich chování, způsob jednání a konání, zvláště, když se medializuje, a navíc v této pohnuté době, by mělo být dobrým příkladem pro ostatní, protože jakékoliv pokusy o dehonestování úředníků státního zastupitelství, zvláště z úst lidí, kteří zastupují moc výkonnou (ministři a jejich úředníci), má devastující dopad na občany a jejich úctu a důvěru ke státním orgánům a zákonům. A myslím, že tuto úroveň bychom si měli úzkostlivě hlídat, jako občané, byť v různém postavení vůči státu. V našem právním řádu (ať máme na něho názor všelijaký) je mnoho prostředků, jak se bránit, odvolávat, dovolávat zákonným způsobem. Zákonnost, nebo-li legalita, je jedním z pilířů demokratického a právního státu. Jistě si každý dokáže představit, co znamená podlomení zákonitosti a jaký zpětný dopad hrozí samotným základům našeho státního zřízení.

Románek, který nás možná přijde draho

Jak se zdá z dnes uveřejněného rozhovoru s poslancem a expremiérem, panem Petrem Nečasem, jeho vztah k paní Nagyové, která je v současné době ve vyšetřovací vazbě spolu s dalšími, má vyšší hodnotu, než jeho povinnosti, které zastává vůči státu a počítá s ním i do budoucna, byť se může stát, že bude obviněn, vzat do vazby, obžalován a souzen. Což znamená, že jeho občanský status se hroutí, stejně jako jeho státnický, na samé dno. A není to fatální jen pro jeho osobu, jeho rodinu, rodiče a celé jeho osobní okolí, ale také pro veřejnost, stát. Za 22 let, které prožil ve veřejném životě, měl vysoké pravomoce, od roku 2010, kdy vstoupil do své vrcholné kariéry předsedy vlády, ovlivňoval i postavení našeho státu v mezinárodním společenství a vůči EU, ovlivnil i život společnosti a každého občana svým vedením vlády k diskutabilním reformám, na které byly vynaloženy velké veřejné prostředky, i za cenu úpadku životního standardu mnoha lidí, si zřejmě neuvědomuje, že nemůže nadřazovat své osobní vazby nad zájmy státu. Také arogantní přístup k vyšetřování státních zástupců může jen zhoršit jeho současnou situaci, protože dnes je jen těžko odhadnout, co vlastně se všechno událo za doby, kdy byl na vrcholu a jaké škody byly způsobeny. Zřejmě se odhodlal válčit se státním zastupitelstvím za každou cenu a zachránit alespoň to poslední, co mu zbývá - láska k paní Nagyové, neutuchající a pevná jak helvétská víra. Z pohledu lidského bych mu přála, aby paní Nagyová měla k němu stejný vztah i v době, kdy bude procházet těžkou zkouškou. I navzdory tomu, že ho právě ta láska srazila do hlubin, které ještě nikdy nepoznal. A mnoho lidí, spjatých s vládou v různých funkcích a postavení má strach. Vyšetřování se teprve rozjíždí. Státní zástupce zvolil metodu utajených svědků...

... selhala Parlamentní kontrola?

Parlamentní kontrola je vykonávána Zákonodárným orgánem, je oprávněn v souvislosti se svou zákonodárnou činností kontrolovat veřejnou správu v nejobecnějším slova smyslu. V konkrétních vztazích pak zákonodárnému orgánu přísluší kontrolovat činnost vlády, jakož i činnost jejich jednotlivých členů. Nám občanům není známo, zda v tomto případě byl pan poslanec a expremiér osloven, protože jistě, že se jeho úzké vztahy s paní Nagyovou a i činnost kanceláře, v které vykonávala funkci vrchní ředitelky, byl dotazován, zvláště když o jejím chování si štěbetali vrabci na střeše, protože se v Česku nic neutají, i kdyby protagonisté tajili cokoliv. Ale i to, jak se zdá, bude předmětem vyšetřování.

Překlenovací vláda a nové volby

Na naší politické scéně je nyní zmatek. Zemanova překlenovací vláda se chopila svých úkolů a zdá se, že bude ostřelována ze všech stran. ČSSD v čele s panem Sobotkou lavíruje a celá česká společnost čeká, co bude dál. Nyní její další osud je v rukou prezidenta a Rusnokovy vlády a lze jen doufat, že si valná většina uvědomuje, v jaké situaci se nachází a na co se musí připravit. Protože dopady budou na každého z nás. Lidé však dávají, podle všech průzkumů, Rusnokově vládě důvěru, zřejmě proto, že nechtějí čekat do roku 2014 na nové volby a po té, co paní Miroslava Němcová se pohrdavě postavila k Rusnokově vládě, aniž si zřejmě uvědomila, jak velký průšvih se stal, berou jako krajní možnost, že by vedla vládu do příštích voleb.

... není tu mnoho lidí schopných moci

Myslím, že zažíváme nejhorší období od roku 1989. Skoro se dá říci, že opět visíme na vlásku. Zatímco náš životní čas nemilosrdně ubíhá, každý den si děláme starosti, co bude dál, hrozí drahota, selhání důležitých funkcí státu, někteří to chápou jako žabomyší válku. Kdo to vlastně způsobil? Pravice? Vláda, sám Nečas? Nebo dokonce Ištván? Či prezident Zeman? Tato úvaha, pokud bude hodně hluboká a vedena napříč společností, pokud bude upřímná, se bude zaobírat nejen tím, jak byl zanedbáván dlouho právní řád, který nebyl pak schopen udržet dění v zemi, ale také etikou vládnutí a všeobecnou kompetencí lidí, kteří ovládali moc ve státě na základě svobodných voleb. Otázka, zda zachovat parlamentní republiku nebo vstoupit do období prezidentské republiky, je opravdu nyní na místě. Ale položme si ji, až skončí vyšetřování a doufejme, že to nebude dlouho trvat. Překlenovací vláda nemůže natrvalo ovlivnit poměry v zemi, do kterých jsme se nyní dostali.

Pár poznámek o Státním zastupitelství (zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství)

Všichni lidé, kteří se zajímají o dění v zemi ví, že Státní zastupitelství není policejní stanice v Horní Dolní a státní zástupci nejsou žádní strážmistři, s kterými se pokouší kdejaký provinilec vymávat. Už proto, že se jedná o orgán pod správou Ministerstva spravedlnosti a má zcela specifické postavení v soustavě soudní moci, která vedle moci zákonodárné a výkonné má mít nezávislé postavení.

Soustava státního zastupitelství

Soustavu státních zastupitelství tvoří v návaznosti na soustavu soudů podle § 6 odst. 1 zákona o státním zastupitelství: - Nejvyšší státní zastupitelství - Vrchní státní zastupitelství - Krajská státní zastupitelství - Okresní státní zastupitelství.

Funkce a poslání státního zastupitelství

Státní zastupitelství je soustava úřadů státu, určených k zastupování státu při ochraně veřejného zájmu ve věcech svěřených zákonem do jejich působnosti. Podle čl. 80 odst. 1 Ústavy České republiky zastupuje státní zastupitelství veřejnou žalobu v trestním řízení, přičemž jeho postavení a působnost stanoví zákon č. 283/1993 Sb. Tento zákon má prováděcí předpis, který vydalo Ministerstvo spravedlnosti a je jím vyhláška č. 23/1994 Sb., o jednacím řádu státního zastupitelství. Vyhláška č. 23/1994 Sb., rovněž stanoví odlišně vymezení příslušnosti vrchních státních zastupitelství v trestním řízení tím, že do jejich působnosti vkládá dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení ve věcech některých závažných úmyslných trestných činů. V Ústavě je státní zastupitelství zařazeno v hlavě třetí, upravující moc výkonnou. Správu státního zastupitelství vykonává Ministerstvo spravedlnosti. Správu státního zastupitelství Ministerstvem spravedlnosti si nelze plést s nadřízenosti Ministerstva spravedlnosti. Ani ministr spravedlnosti není nadřízený ve vztahu k jakémukoliv státnímu zastupitelství nebo státnímu zástupci. Úkolem ministra spravedlnosti je jen vytvářet podmínky státnímu zastupitelství k řádnému výkonu jeho působnosti a dohlížet na řádné plnění úkolů. Jmenování státních zástupců, jejich pracovní poměr, ale zejména také jejich postavení a kárnou odpovědnost upravuje zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů. Vedoucí státní zástupci jsou nadřízeni státním zástupcům působícím u státního zastupitelství, v jehož čele stojí.

Působnost státních zastupitelství u soudů

Jednotlivá státní zastupitelství působí u soudů, u nichž vykonávají svou činnost, proto se jejich sídla a územní obvody působnosti shodují s územními obvody soudů. Každé státní zastupitelství plní své úkoly samostatně a je součástí ucelené soustavy, v jejímž rámci existují jednak vztahy příslušnosti, jednak vztahy dozoru vyšších článků nad výkonem činnosti článků nižších. Příslušnost jednotlivých státních zastupitelství se shoduje s příslušností soudní. Vyšší státní zastupitelství působí jako odvolací orgán v případech, kdy nižší státní zastupitelství vydává rozhodnutí. Konkrétní vztahy existují vždy mezi nejbližšími články státního zastupitelství, nikoli hierarchicky v celé soustavě. Vyšší státní zastupitelství je oprávněno zasahovat do vyřizování věcí, ke kterým je podle zákona příslušné nižší státní zastupitelství, jen takovým způsobem a v takovém rozsahu, jak je stanoveno v zákoně. Co se týče vztahového uspořádání uvnitř státního zastupitelství, vyšší státní zastupitelství vykonává nad nejblíže nižším státním zastupitelství dohled a správu ve vybraných věcech. V rozsahu stanoveném zákonem je tak nejvyšší státní zástupce nadřízen vrchním státním zástupcům, vrchní státní zástupce krajským státním zástupcům v obvodu vrchního státního zastupitelství a krajský státní zástupce okresním státním zástupcům v obvodu krajského státního zastupitelství. Princip nadřízenosti se uplatní v případě dvou bezprostředně stojících státních zastupitelství, takže jde o oprávnění nejblíže vyššího státního zastupitelství vůči nižšímu státnímu zastupitelství. V rozsahu stanoveném zákonem je vedoucí státní zástupce nadřízen státním zástupcům působícím u státního zastupitelství, v jehož čele stojí. V praxi mnohdy narážíme na zkreslené chápání tohoto principu širokou veřejností, a sice, že je prostupný celou soustavou státního zastupitelství.

Autor: Irena Aghová | sobota 13.7.2013 12:04 | karma článku: 39.80 | přečteno: 7180x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.38 | Přečteno: 392 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 296 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 515 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...