Společnost: Setba pro budoucnost

19. 07. 2013 13:43:06
Paní Nagyová a další zadržení byli dnes propuštěni rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě, s tím, že důvody vazby pominuly. No, sláva! I když to ještě včera nevyplývalo z Usnesení Nejvyššího soudu, který podepsal pan JUDr. Jurka, někdejší ústavní soudce, který vykonával svůj mandát na Ústavním soudu od roku 1993 a jistě jeho působení na Ústavním soudu mu dalo patřičnou praxi ve výkladu nejasností v Ústavě, to se však týkalo třech poslanců. Jak se zdá, všechno by mělo být, justičního hlediska, v pořádku a nyní zřejmě budeme sledovat IštvanGate. Pole boje se nám nyní zužuje. A pro nás, pro občany, kteří to sledují zpovzdálí, je to jistě zajímavý obraz ... http://www.novinky.cz/krimi/308213-nagyova-je-venku-z-vazby-vyzvedl-ji-necas.html

Mnoho zapeklitých situací

Z vyjádření JUDr. Ištvána, vrchního žalobce, nevyplývá, že by závažná obvinění proti paní Nagyové pominula, ale pominuly důvody vazby podle vyjádření senátu Krajského soudu v Ostravě. Jak jsme se dozvěděli z minulých dnů, pan vrchní žalobce, JUDr. Ištván, rozjel vyšetřování utajených svědků, ale zřejmě mu Krajský soud udělal čáru přes rozpočet. Jak bude postupovat dál, když nyní čelí Vrchní státní zastupitelství žalobám na nepřiměřenost postupu při zatýkání a možná i jiným, těžké odhadnout. Sám pan JUDr. Ištván, vrchní žalobce, může čelit i kárnému řízení, pokud budou podezření na něho vznesená, podána. I když současná ministryně spravedlnosti, paní Mgr. Benešová, prohlásila, že v této věci nebude konat, i když byla k tomu vyzvána ODS. V nejbližší době se také bude konat důležité rozhodnutí, a to pro Rusnokovu vládu, zda obdrží od Poslanecké sněmovny důvěru. Nevypadá to však zatím dobře. ČSSD se rozdělila na dvě křídla, Sobotkovo křídlo se staví váhavě, Haškovo křídlo je spíše pro hradní. A zdá se, že odpůrci vlády pana prezidenta Zemana a odpůrci pana Zemana se chystají zasadit rozhodující ránu. Paní Miroslava Němcová se chystá oslovit Ústavní soud, a tak můžeme očekávat na naší politické půdě drama.

... je asi pozdě lkát nad chybami, ale co občané?

Pan exprezident Václav Klaus varoval před přímou volbou prezidenta už v době, kdy tento nápad vzešel přímo z ODS, za vlády pana expremiéra Petra Nečase. Také zákon o přímé volbě prezidenta nebyl zcela domyšlen, spíš ušitý horkou jehlou a nebyly doladěny vazby mezi tímto zákonem a Ústavou a dalšími zákony, které působí na činnost prezidenta. Zatímco členové Poslanecké sněmovny se ohrazují dodržováním zvyklostí, pan prezident Miloš Zeman, první prezident zvolený přímou volbou, pojal znění Ústavy "extenzivně", a začal jednat. Občané se rozdělili na příznivce a odpůrce, podle politické polarity. A boj se zintenzivňuje stejně tak nahoře, jako dole. Možná, že si můžeme udělat z toho závěr, že lidé, kteří zodpovídají za úroveň práva v naší zemi, v tomto případě docela selhali, myslíce víc na cíl než na pečlivou přípravu tohoto kroku, a tím je myšlena přímá volba prezidenta, který je v naší zemi nový a ojedinělý v novodobé historii. Zdá se, že předsedkyně Poslanecké sněmovny. paní Němcová, se snaží zachránit reputaci ODS, která je stejně již ztracená a jako osoba, která patří k vrcholným politikům, by měla zachovat klid a rozvahu. Jde přeci o celou zemi, ne pouze o ODS. Je ovšem jedna z mála, která může do celé situace zasahovat a nelze ji lidsky nepřát, aby to ustála. Jistě si plně uvědomuje svou odpovědnost a následky politických rozhodnutí, které ovšem se nebudou dít jen v rámci ODS a pan prezident Zeman má své voliče, o jejichž vůli se opírá.

... názory na prezidenta Miloše Zemana se liší

Někteří tvrdí, že si chce zchladit žáhu za zradu, kterou prošel v letech, kdy kandidoval na prezidenta, nyní se může pomstít. Jiní mu přisuzují až obludnou touhu po moci, kterou si chce udržet za každou cenu. Možná, že by bylo dobré odhlédnout od osobních úvah a skutečně spravedlivě posoudit, do jakého stavu se dostala naše země i s občany a že volání proti korupčnímu prostředí a sesazení vlády Petra Nečase včetně různých demonstrací, meetingů, jiných projevů nespokojenosti s porušováním volebních slibů pravice, které vznesla před volbami, různé úvahy nad tzv. kmotrovskou politikou, jistě přineslo svou setbu neklidu, nespokojenosti, stoupající agresivity mezi lidmi až do vypuknutí skandálu kolem vrchní ředitelky paní Nagyové a expremiéra Nečase, který se nyní velmi ohrazuje proti něčemu, co sám připustil a před čím byl jistě varován - pozornosti státního zastupitelství. Žádný strom neroste do nebe, ale nikomu nelze přát, aby na svou veřejnou činnost lidsky doplácel po zbytek života. I když někteří se nemohou od ní odloučit, protože s ní bezpodmínečně spojili svůj život, své ambice a možná i smysl života, což je osobní tragédie. A nebo, v tom horším případě, s ní spojili svou životní úroveň.

Hluboká přeměna společnosti nebo kosmetické úpravy nedostatků?

Zdá se, že jsme na cestě hluboké přeměny společnosti, změny pojmů a jejich obsahů, změny pojímání práva a také politické úrovně. A v čase těchto změn se nám nepovede nejlépe, pokud je nebudeme vnímat jako nutné a v klidu. Pan expremiér Nečas by se měl vzdát příliš ostrých výpadů vůči státnímu zastupitelství, protože to škodí pověsti naší země a hluboce přemýšlet, kam nás zavedla politika rozpadu sociálního smíru, ke které jeho vláda notně přispěla. Z lidského hlediska je to u něho pochopitelné, byl zasažen na nejcitlivějším bodě a jistě i jeho osobní život zatěžuje nejen politiku, ale i celou společnost, nehledě na to, že o sobě prohlašuje, že je křesťan, římskokatolického vyznání a vzbuzuje jen posměšky, které zatěžují i napjatou atmosféru mezi církví a občany v době fungování majetkového vypořádání. Pokud skutečně hluboká přeměna, která přišla navršením časů a vyžádala si svůj prostor, nastává, pak tu není místo pro žabomyší války, pokud nechceme zanechat svou zemi našim potomkům v troskách, pokud nechceme dát prostor tragickým událostem, protože se snadno dají zneužít stoupající agresivní nálady ve společnosti. Kosmetické úpravy, o které se pokouší naše justice, jsou jen dočasným vydechnutím, ale jistě si každý člověk, který má smysl pro odpovědnost, uvědomuje, že k nastolení pořádku musí zapanovat spravedlnost ve smyslu našich zákonů a práv a lidé ji musí pociťovat ze strany výkonné moci. Nepřejme nikomu nic zlého, ale tlačme ty, kteří jsou svobodnými volbami odpovědní za tuto zemi, aby se své odpovědnosti zhostili po právu.

Autor: Irena Aghová | pátek 19.7.2013 13:43 | karma článku: 22.26 | přečteno: 533x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 579 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...