Politika: Občané jsou nezbytným prvkem státu

25. 07. 2013 2:34:11
Sledujeme politický boj, který se rozehrál mezi prezidentem Zemanem a Parlamentem České republiky a každému z nás, občanů, táhnou hlavou různé úvahy. Zatímco se celé dění odehrává mezi lidmi, kteří jsou vrcholnými politiky, o zájmech občanů a státu se nehovoří. Středem pozornosti jsou spory mezi paní Miroslavou Němcovou, která se zřejmě snaží zachránit ODS a Milošem Zemanem, který se snaží o vyslovení důvěry Rusnokově vládě. Zatímco Miloš Zeman se snaží vystupovat konstruktivně, paní Němcová si nebere servítky. Inu, stále doufá, že se postaví do čela koaliční vlády a vítězně ji povede k volbám, sledována svými odpůrci. Za každou cenu ...

Také by mohly probíhat kultivované rozhovory ...

Mnohý občan se zajímá o politiku z nejrůznějších důvodů - jedním z těch důležitých je ten, že chce vědět či odhadnout, jak se bude dál vyvíjet celková situace, sociální či ekonomická, aby věděl, jak si naplánovat svůj osobní, pracovní či rodinný život v určitém časovém horizontu. A tak považuji za projev profesionality od politiků, kteří jsou v situaci, po pádu Nečasovy vlády, v prekérní situaci, protože se jim jejich vlastní pracovní, finanční i profesionální předpoklady nevyvíjejí tak, jak předpokládali a mohou očekávat osobní těžkosti, za druhé, vláda Petra Nečase ztratila většinu lidí, kteří ji přestali podporovat po té, co zjistili, že slibované reformy se nevyvíjejí zdárně a kroky, které vláda dělá, jsou proti jejich zájmům. A trapný konec vlády završil téměř neuvěřitelný a velmi osobní příběh předsedy vlády, který ovšem má dopady i za hranicemi naší země. I přes to, že panují napjaté vztahy v koalici, a mezi koalicí a prezidentem, by jistě bylo vhodnější, aby politici, kteří zodpovídají za svou veřejnou činnost, se ovládli a tuto krizi zvládali jako kultivovaní lidé, kteří mají zájem, nebo lépe by měli mít zájem v pohledu jejich pozic, jak dalece tato krize postihne občany, správu země a samozřejmě i zahraniční vztahy, na kterých by jim mělo nejenom v ekonomickém zájmu, záležet. I když v takové situaci jistě není nikomu lehko, je třeba zachovávat dekórum. Avšak, v tisku se vláčí jména ve velice nelichotivých souvislostech, které škodí zájmům naší republiky. Nejde přeci prioritně o jednotlivé osoby, ale především o jejich odpovědnosti, které stále mají vůči zemi i občanům.

Do voleb zbývá rok, ale život v zemi se zastavil

Ve vrcholných funkcích se střídají lidé, ti zase střídají vedoucí zaměstnance, pokračuje to propouštěním stávajících úředníků, kteří opouštějí současně i agendu, kterou doposud zastávali. A jsme zase u bolavého problému. Bude se v ní pokračovat, nebo se zase všechno změní i ze zákony a předpisy, na jejichž základě dosud fungovala? Tedy - pro občany: budou platit ještě zítra nebo pozítří stejné formuláře k žádostem na úřadech státní správy, nebo se zase všechno změní, což občan zjistí, až si s nějakou žádostí někam přijde? Možná, že by bylo dobré zvážit, kolik se vynaloží peněz ze státní kasy na platy a zařízení pracovišť nových úředníků a jak dlouho tam setrvají? Spadnou ti původní, co byli propuštěni do sociální sítě nebo se obrátí na Úřady práce, které prodělaly Drábkovu vizi? A pokud nebude Rusnokova vláda schválena, bude se to opakovat? Jak dalece to otřese dašími úřady zřízené ministerstvy, které budou jistě prodělávat reorganizace? Mnozí mohou očekávat, že budou propuštěni pro nadbytečnost a vrženi do sociální sítě, a tím je bude čekat osud mnohých, jimž se podstatně a náhle snížil životní standard a nebudou moc splácet své půjčky a plnit jiné závazky.

Nejde tu jen o politiku ...

Jistě, že občané nejsou jednotni v tom, koho by rádi viděli v čele země. Někteří pravici a budou stát za koalicí, jiní levici, ale ta se tváří nějak rozpačitě. Podle slov pana předesedy ČSSD Sobotky, který nevyužil nabídky prezidenta, aby sestavil vládu, se nyní bude pokoušet získat druhou šanci. Je otázka, zda ji dostane. Zatímco LIDEM se svými osmi poslanci rozehrává svou hru a chystají se podpořit koalici, VV jsou rozhodnuti, spolu s KSČM a zbytkem ČSSD pod vedením pana Haška, Rusnokovu vládu podpořit. To vše do řádných voleb. A u nich se může stát všelicos. Ale co bude s lidmi, kteří na tyto krize doplácejí tím, že si nejsou jisti, zda nepřijdou o práci a klesne jim životní standard při té stoupající a nesmyslné drahotě? S lidmi, kteří jsou vážně nemocní, kteří o někoho pečují nebo po propuštění budou marně hledat práci? Nebylo by od věci se zamyslet nad tím, jaký stav tito bojovníci z horních pater za sebou zanechávají. Nebylo by lepší si sednout ke kulatému stolu?

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 25.7.2013 2:34 | karma článku: 24.08 | přečteno: 543x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...