Politika: Ani svatí, ani démoni

27. 08. 2013 2:54:12
Několikrát jsem se ve své praxi podivovala, že jednatelé společností se cítí být více zaměstnanci, než řídícími osobnostmi, a tím se často chybně rozhodují. Chybně se rozhodují proto, že nemají dobře sestavený tým jim nejbližších pracovníků, vytváří příliš emocionální prostředí, zaplétají se zbytečně do vztahů s lidmi ve firmě, místo, aby je vedli k účelu, ke kterému se všichni v organizaci sešli - totiž k prosperující obchodní společnosti. Často spíš budí v lidech odpor a strach, než aby je motivovali k práci a o ní také s nimi často mluvili při formálních poradách a neformálních setkáních, protože to je důležitější, než probírat různé nicotnosti. Podivuji se i v případě našich politiků, kteří se zabývají více žabomyšími válkami, místo aby i v této předvolební době se bavili jen a pouze o svých představách, jak dál z toho marasmu, do kterého spadli i s celým národem. Jaká je jeho příčina? Ne jedna, ale celý řetěz příčin a následků už nevydržel zátěž a praskl. A máme tu předčasné volby a dočasnou vládu. Zmatek a úpění, nejistota a i nihilismus.

Levice, pravice, střed

Jistě, že se tyto názorové platformy musí profilovat, a také vzájemně komunikovat. Jsou věci, na kterých se musí shodnout a situace, které by měli držet na uzdě, ale také, při rozdílných pohledech a názorech by měli směřovat k jedinému cíli, vrátit společnosti důvěru v politiku, snažit se přitáhnout zájem lidí o ni, diskutovat s nimi a také si nechat poradit, protože ať to tak vnímají či nevnímají, v podhradí jsou lidé i zkušenější, znalejší a mají lepší přehled a náhled, protože žijí v reálném životě. Rozhodně se mi nelíbí, jak někteří přirovnávají současné kroky pana prezidenta k urovnání situace po pádu Nečasovy vlády, který byl trapný. Ono v tom podhradí je spousta lidí, kteří mají své cíle, záměry, představy, ideály, které nemusí být v souladu s tím, jak to stojí zrovna v zákonech i v Ústavě, jejíž hranice se pokouší kdekdo prolamovat, takže to, co drží právní demokratický a sekulární stát pohromadě, jsou zásady, které vzešly z historie a vytvořily systémy, které fungují, pokud je lidé podporují, udržují a pěstují svým chováním, konáním a jednáním. Leč, lidé, na které je vidět a kteří se vyslovují k situaci, vysílají často podivné signály, které nevedou k pokojné cestě k novým volbám a planě mluví o záchraně demokracie, která však ještě ani napadla do mdlob, ani se nechystá spáchat sebevraždu a rozhodně ani neumírá. Ale rozhodně nevzkvétá.

... zákony musí být v souladu s Ústavou

Dnes jsem četla důvodové zprávy k novému občanskému zákoníku a zákonu o obchodních korporacích. Víte, přátelé, právě v těchto důležitých předpisech by se měla silně projevovat nejen demokracie, ale také svoboda vůle. Sice ji v těchto zákonech nikdo nepotlačuje, ale současně jsou lidé tak hluboce svázáni předpisy, že se obávám, že ingerence státní moci hlouběji a hlouběji do svobodného projevu vůle zasahuje různými formalismy a nekonečnou administrativou a vyžadováním všelijakých dokladů k potvrzení tvrzení apod. Jak by pak lidé nehledali cesty k ulehčení, než že obejdou nebo přelstí různá nařízení, které jim šlape neustále na paty? Sice každý rozumný a uvážlivý podnikatel se snaží podnikat, protože to je jeho úmysl, záměr i povinnost a vytvářet zisk, ale z druhé strany je nucen si najímat jiné podnikatele k daňovému poradenství, k účetnictví, ke správě sítí, bez kterých se nemůže pro sílící elektronizaci všech úkonů obejít. A to stojí nemalý peníz, takže musí zvažovat, jak sehnat peníze pro své zaměstnance, které potřebuje k podnikání, aby je mohl podle jejich odborností řádně zaplatit, než se mu rozutečou i s nabytými znalostmi a popřípadě i s know how. Proč o tom hovořím, je jasné. Je to stále tentýž problém s přijímáním zákonů a harmonizací s předpisy EU. A Evropská unie byrokratizuje všechny oblasti lidského života tak, že lidé sotva dýchají. Kdyby se někdo opravdu hluboce zahleděl do reality, zda není naše malá země s tak nízkým počtem obyvatel, oproti okolním zemím, přebyrokratizovaná, tak by jistě uvažoval, zda takové zákonné požadavky, kdy na jednu věc děláme jeden papír, který pak ještě uložíme do třech různých programů, přehnaná, neúčelná, zbytečná a nákladná.

Hospodaření s veřejnými prostředky, ale i se soukromými prostředky

Nedávno jsem jela na Vysočinu a projížděla jsem krajinou. Krásnou, tichou krajinou. A nemohla jsem si nevšimnout různých historických památek, z nichž některé jsou sakrální a jiné světské. Jistě jsou v péči Památkového úřadu, a tak se na jejich údržbu a ochranu mají vynakládat veřejné prostředky. Podle mého názoru však mnoho takových barokních nemovitostí nikdo nechce, obce nemají peníze, aby je opatrovali, jejich původní vlastníci již dávno zemřeli a pro ostatní lidi nemají žádný význam. Proč je Památkový úřad tedy nevyřadí ze seznamu své ochrany, aby se mohly zlikvidovat a místo nich, když už tam musí něco stát, zbudovat něco jiného pro kolemjdoucí, aby se měli na co dívat nebo mohli usednout k odpočinku? Co brání dát příležitost soudobým českým umělcům, aby vytvořili krásná díla, která budou zdobit krajinu, jako připomínku nějaké hsitorické události nebo na památku světce, pokud je místními uctíván? Rozhodně to bude stát méně, než údržba zbytků historických budov, ke kterým nebudou rozhodně lidé putovat z obdivu, že tam kdysi žil nějaký šlechtic nebo přespával král. Myslím, že by bylo dobré se probrat z letargie a lpění na historii, která mnoha lidem už nic neříká, protože mají spíš starosti o budoucnost a tyto starosti se váží nejen k budování životního standardu, ale také k sebrealizaci a užívání si života. A aby to mohli dělat, tak musí mít klid a možnost si plánovat život dopředu s perspektivou deseti let a ne každý den sledovat, jaký zákon zase změní jejich plány a jak hluboko si sáhnou do rodinných financí. A při té příležitosti se musím usmívat, jak se mluví o finanční negramotnosti lidí, místo aby se mluvilo o neschopnosti odpovědných osob udržet stabilitu v zemi - daňovou, důchodou a příjmovou.

... dobrá politika a koncensus odpovědných lidí

Nikdo si nikdy nemůže dělat, co chce, co ho napadne a popadne. I rodiny, které vedou domácnost, musí hledět, aby jejich příjmy nebyly převálcovány zbytečnými výdaji, takže začnou dlužit tu a tam, protože víc například protelefonují, než vydělají za měsíc, podepíšou nějakou smlouvu, kterou se uváží ke splácení, aniž si ji pořádně přečtou, plýtvají vodou, protože si nespraví kapající kohoutky apod. Takovou péči by měli také státní a komunální politici věnovat ve svých oborech činnosti zemi, kterou jako volení zástupci spravují. Pro lidi je sice zábavné, jak se Kalousek špičkuje s Bártou, ale už méně zábavné, jakým způsobem se snaží protáhnout zákony spjaté s daněmi až k podpisu prezidentem. Dnes se všichni náramně diví přehnané drahotě a zvláště v takových komoditách, jako jsou léky, pomůcky do školy pro děti, výbavičky a výživa pro novorozeňata, ceny za ubytování a péči pro seniory v domovech, jejichž péče nevyváží cenu, na kterou se skládají jejich děti, protože je nemohou doma celodenně opatrovat, aby neztratili zaměstnání v oblastech, kde se na jedno pracovní místo tlačí sto i více uchazečů. Myslím, že díky elektronizaci, která se stále zdokonaluje, mají odpovědní lidé dokonalý přehled o stavu obyvatelstva, občanů, o sociální a kulturní úrovní lidí. Proč se nad ní nezamyslí, aby mohli působit i na tvorbu zákonů, které lidem usnadní život zejména v situacích, do kterých se ne vlastních vinou dostávají a musí vyhledávat krátkodobá řešení, které jim často přijde dlouhodobě draho. Takové ty pseudopravicové a neoliberální výkřiky, že se má každý starat sám o sebe, protože od toho má svobodu, jsou sice zajímavé, ale jak je patrné, nereálné, protože aby takového kýženého stavu člověk mohl dosáhnout, stačil by mu jeden papír k žádosti, nikoli celá řada dokumentů, z nichž určitě jeden bude zase při podání chybět.

Blíží se volby a začne nový život, který si nikdo nemaluje na růžovo. Ale myslím si, že lidé, kteří poprvé zasednou v Parlamentu a budou chtít prosadit slušné záměry k uklidnění a k rozvoji země, občanského života a lidského života vůbec, by měli mít podporu. Už žádné války mezi svatými a démony, kteří svými mediálními výkřiky lidem kazí chuť k jídlu. Nechť ti noví a neotřelí nejsou ani svatými a ani démony, ale podrží si slušnost, s kterou vstoupili na žhavou českou a moravskou a slezskou politickou půdu a modlili se k ní prací pro veřejnost.

Autor: Irena Aghová | úterý 27.8.2013 2:54 | karma článku: 22.14 | přečteno: 449x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.56 | Přečteno: 396 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 296 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...