Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika a etika: Dýka v zádech stranického předsedy

V ČSSD to vře. Ne, že by to nevřelo i v jiných stranách. Ale ČSSD dlouhodobě očekávala, že zvítězí v nejbližších volbách, ovšem dnes jsme v pochybností, zda určitá výše počtu hlasů je skutečným vítězstvím, protože máme pocit pocit, že tam něco chybí.  Jednota potřebná k důvěryhodnosti povolebních vyjednávání. Nejsem moralistka, z určitého úhlu pohledu bylo těch dychtivých po moci příliš mnoho a předseda ČSSD zřejmě ztratil ostražitost. Řídit politickou stranu, zvláště takovou, která do sebe vsála tolik názorových proudů ... ne o tom to není. Je to o celkové koncepci moderní levicové strany, která zamrzla příliš dlouho v opozici a pomalu se z vytrácel duch zdravé a chytré politiky, která by splnila očekávání voličů - přivést do vlády lidi, kteří na sobě skutečně pracovali a mají co říci veřejnosti. 

Kam a jak dál

Na jakém hodnotovém systému stojí nyní ČSSD a čím se liší od ostatních politických stran? Proč je tato strana stále vyzývána ve volbách dost vysokým počtem hlasů a co je její úlohou v širokém spektru politického systému? Jaké osobnosti ji vedou, jaké osobnosti nabízí do veřejného života? Jaký hlavní názorový proud v ní v jednotlivých volebních obdobích zvítězí? A jak je silná ve své angažovanosti pro sociální problematiku, která je akcentovaná v jejím názvu? Takové otázky by si měl denně klást její předseda a lidé, kteří jsou motivováni být členy strany a pracovat pro její růst a rozvoj a nabídnout svůj program, realizovat ho co možná nejlépe a být oponentem všem jiným politickým uskupením, která prosazují jiné zájmy. Podle mého soudu se ČSSD po roce 1989 pevně nevyprofilovala a nenašla směr, který by byl zcela jasný. Chybí mi v ní podpora osobností, které by jako stranická elita vyčnívaly nad průměrem členské základny, mluvily k ní i navenek hlasem hromovým. Dokonce mi chybí i jasný hlavní program, za kterým by stáli důvěryhodní lidé, kteří by vytrvale oslňovali veřejnost a působili na mravní úroveň a tím nemyslím moralizování, ale jakousi odrazovou platformu ke slušné a sociálně laděné politice, která je cítění jejich voličů blízká. Varování politologů jsou vážná, a nejen jejich. Projevy politické krize v celé Evropské unii, které ohlašují konec neoliberálního směru, ideové vyprázdněnosti a absence metafyzického stmelování, které kdysi spojila evropské země v jeden celek, by měla nahradit idea lidských hodnot, právního zázemí a orientace na budování politiky, která vede k prosperitě a bude se neodbytně ozývat právě z řad lidí, kteří se rozhodli být v čele tak mohutného hnutí, které bude propříště evropské myšlení proplétat. Voliči sami napovídají svými hlasy, co chtějí a nelze je opomíjet. 


Čekání na předsedu

Nikomu nesvědčí, když dlouho setrvává v politice. Ať si to uvědomuje nebo ne, je determinován prostředím, čím dál méně vnímá signály zvenčí a upadá do stereotypů. Možná je i hluchý a slepý k dění, které kolem něho probíhá a ztrácí představu o své cestě, protože marná sláva, předseda tak silné strany, jako je v současné době ČSSD podle počtu hlasů, které ve volbách obdržela, by měl chápat, že je celkem zákonité, že zájmy o posty se zvýší přímo úměrně k volebnímu úspěchu. A že se nemůže stát jen symbolem, kolem kterého se točí ostatní dění. Tím rozhodně pan Bohuslav Sobotka není. To i dokazuje jednání lidí, kteří bezprostředně po volbách ukázali voličům celé pozadí nečisté hry provázené ještě navíc nemravným lhaním, jak pravý tisk. Ovšem ani tito lidé nemají oporu voličů, ale pouze jakousi stranickou oporu. Do jaké míry lze posuzovat jejich jednání jako pokus o puč, je nejasné. Lidé, kteří se snažili vrazit dýku do zad svému předsedovi, však nepřinášejí žádnou alternativu k jeho vnitrostranické politice, spíš jsou krajským přeborem, ale není ani patrné, kdo v ČSSD nyní hraje první ligu. Pan Bohuslav Sobotka nyní vysílá nářky o zradě, které se musel dožít, ale stejně o tom, kdo nakonec projde sítem stranického rozhodování, není jasné. A já si nemyslím, že v pozadí stojí pevný vůdce, který nakonec ten turnaj vyhraje. Možná, že strana skončí v troskách, jako ODS a zda vstanou noví bojovníci, je otázka. Je vůbec ještě o co bojovat a s kým? Ono to není tak jednoduché vzít do ruky otěže a hvízdnout. Předvídaný sjezd může vygenerovat osobnosti, které se postaví do čela a vysypou ze sebe, čeho chtějí dosáhnout a za jakých podmínek, které se jim na politické scéně volbami ukázaly jako reálné.


Z pozice voličů

Z pohledu politické strany je třeba vnímat, po čem voliči volají svými hlasy, jak již v tomto článku bylo řečeno. Je třeba přiznat, že současná situace nevysílá žádné optimistické signály ve smyslu pozvednutí životní úrovně, změny v daňové politice, omezení řádění volné ruky trhu a to i pracovního, kde zejména nezaměstnanost lidí v odlehlejších oblastech je kritická, stejně jako péče o potřebné, kterou nelze v moderním státě opomíjet. V takové situaci tu není síla, která by sociální politice v zemi nejen kladla fundamentální otázky, ale také je zodpovídala a hledala nejen finanční prostředky, ale také jejich mravní směr. Je třeba si povšimnout, jak se společnost za několik málo let změnila a jaké trendy přijala za své. Pokud stát ovlivňují politické síly, pak odpovídají za to, co vysílají a jak si dovedou poradit s problematikou občanů, nemohou být sami pro sebe, zakuklené ve svých vnitrostranických a interpersonálních problémech. Ono tu není tolik lidí, které mají chuť se pustit do veřejných činností, takže každý odcházející za sebou nechá trpký prostor vlastního neúspěchu pro ty, kteří ho chtějí zaplnit.


Fungující stát 

Politická krize tu panuje už dlouho. Lidé mají rozdílné představy o tom, jakým směrem by se měla politika vydat, dokonce mají i rozdílné představy o kvalitě života a svobodě. Podle mého názoru, každý má právo na takové představy, které jsou v souladu se zájmy občanů. Ti, kdo ve veřejné sféře působí, nebo v ní pracují, jsou placeni z veřejných prostředků, by měli usilovat být solidární s aktuální potřebou země, lidí i politické situace a snažit se co nejlépe budovat zemi a vytvářet podmínky pro život lidí po všech stránkách, kteří jsou jejími občany, což je vzájemný závazek mezi státními orgány a státními občany. Sociální demokracie měla heslo - že zajistí fungující stát. Tak do toho, přátelé! Vaše věci si vyřiďte mezi sebou a po sjezdu se pochlubte, jak budete budovat fungující stát a kolik to bude zase stát peněz. 

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 31.10.2013 5:27 | karma článku: 23,69 | přečteno: 571x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...