Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Nesmiřitelný boj v naší společnosti

Sváry kolem církevního majetku neutuchají. Lidé jsou nespokojení, politici se mezi sváří a ze strany církve zní ostrá slova, což společnost vydražďuje ještě víc. Lidé mají pocit, že dávají něco ze svého někomu, kdo je jim na hony vzdálený, neužitečný a lhostejný, protože jsou ateisté. Místo, aby se stát staral o blaho občanů, potažmo pochopil, že takovým pozemkovým bohatstvím by měl kompenzovat neuspokojivě prováděné restituce z let 1991 a následujících, tak najednou má z čeho rozdávat těm, kteří mají dost a přespříliš, zavázani ještě ke všemu ke skromnosti a dosahování svatosti v chudobě a oběti. Myslím, že celé dějiny od roku 1918 v problematice navracení majetku jsou natolik zapeklité i ve vztahu lidí k církvím, který se v tomto procesu docela jasně projevuje, že lidé, kteří o takové věci rozhodují na obou stranách, si měli dát skutečně tu práci pochopit, že se otevře silný a nesmiřitelný boj.     

Lidovci kontra komunisté

Po přečtení článku, v němž se dohadovali lidovci s komunisty, kdo spáchal více zločinů, jsem se opravdu podivila, kam až lidé, exponovaní v politice, dokážou zajít a neověřit si přitom reálie. Samozřejmě, že jde o církevní restituce. Tahanice kolem církevního majetku tu zuří příliš dlouhou dobu. Ačkoliv se tento problém táhne minimálně od roku 2000 (potažmo od roku 1918),  zastiňuje jiné problémy, které aktuálně hýbou společností. Je s podivem, jak lidovecký poslanec správně podotkl, že komunisté nerozlišují co je Vatikán a co je Svatý stolec (to není cizí mocnost) a že restituce jsou vnitrostátní záležitostí, o kterých rozhodla minulá vláda navzdory nesouhlasu široké veřejnosti. Myslím, že by tento problém, tedy zákon, který přijala minulá vláda, a byl odsouhlasen zákonodárci, měl být řešen současnými politiky naprosto věcně a konkrétně, nikoliv vzájemným vydražďováním se v podobě zatahování historických záležitostí, sahajících až do 13. století a pokračující v potridentském období  do doby reformace a protireformace a dál, do poválečných dob. Kupodivu, toto období stále působí nesváry, ačkoliv jsem si téměř jistá, že kdyby kterákoliv strana byla podrobena zkoušce z historie, těžko by v ní uspěla. Jak naši církevní představitelé zastupující římskokatolickou stranu, tak i političtí představitelé, má rudo před očima, kdykoliv se v tomto tématu setkají. Jenže za nimi stojí občané, mezi které se zanáší zbytečný svár, neklid a vzbuzují nenávistné reakce.

... otevřít znovu veřejnou diskusi? Zákon je už schválený.

Nebylo by správné, kdyby otázka restitucí se stala pouze zástupným problémem, v němž se odehrává daleko hlubší a závažnější spor, který je problematikou restitucí zastřen. Ale ani lidovci a ani komunisté v současné době nemohou představovat tragiku dějin, kterou nejen naše země, ale celá Evropa (přinejmenším) prošla, ale představují tragiku současnosti, že vláda neumí problém restitucí rozřešit, ačkoliv mají pomyslný mandát od mnohých občanů, kteří nesouhlasí s vydáním majetku subjektu, o jehož užitečnosti pochybují, brání se ateismem a odmítají čím dále rezolutněji církevní působení v naší zemi tolerovat. Jenomže, jablko sváru je úplně jinde: nikoliv v dějinách, nikoliv ve věřících a nevěřících, ale v neschopnosti minulé vlády seznámit občany o celé rozsáhlé majetkové akci, odpovídat veřejně na dotazy, otevřeně hovořit o tom, jak bude s majetkem naloženo, protože mělo být všem jasné, že zaťatost občanů proti restitucím není v oplakávání historie, ale v tom, jak si stát vedl v navrácení majetku v letech 1991 a následujících, což jsem zmínila už v minulých článcích. A zde se projevuje i závan poválečných let zemědělské kolektivizace, kterou lidé mají v čerstvé paměti. A tak nás stále semílá minulost. Oběti na obou stranách jsou bolestné, nevypořádané, vzbuzující zlobu, vztek a nenávist, která má mnoho podob a hledá si oběti svého vybíjení.


Jde o majetek, a to je silná motivace

Církve byly vyzvány, aby do konce roku 2013 podaly své žádosti, o jaký majetek budou žádat. Teprve nyní se objevují zprávy, které musí lidi nadzvedávat ze židlí. Kdyby totiž byl majetek zveřejněn a lidé by měli alespoň ten pocit, že se mohou kouknout na nějaké webové stránky, jak to s tím pokračuje, tak by to bylo daleko snazší, než vydat článek - Řád maltézských rytířů si požádal o xy hektarů půdy a lesů, Řád německých rytířů si požádal o xy budov a luk. A lidem se protáčejí panenky, protože někteří o existenci takových řádů slyší poprvé, nebo si pamatují z dějepisu, že mají souvislost s dávnými křížovými výpravami. A hlavou jim pronikne, jak jejich babičky a dědové dřeli na statcích, které dědili po svých předcích a pak je museli předat komunistům, zpětně je ti úspěšnější restituovali, ale bez toho, aby farmářskou výrobu stát dál podporoval. A do toho ta Unie, která dokonce chtěla cosi zakazovat v zahrádkaření. A teď ty církve …

Podle mého názoru (a nestavím se osobně na žádnou stranu) by bylo opravdu vhodné, aby se ustoupilo od svárů a obě strany, které se utkávají v mediích, řvou na sebe a zanášejí svár do společnosti, se snažily pochopit postoj lidí v naší zemi, rozumně o problému hovořili a snažili se získat podporu lidí. Ano, Češi musí mít vždycky něco zvláštního. Co šlo v jiných zemích, tady to jen tak neprojde. Politici, zvolení ve svobodných volbách, by měli přesně vědět, jaké jsou nálady mezi lidmi, znát mentalitu společnosti, která si zažila v moderní historii své, a nepodceňovali své kroky, které jsou veřejnou záležitostí. Církevní představitelé římskokatolické církve sice hovoří o tom, že lidé budou mít pracovní příležitosti, možná, že půjdou do pachtu, využijí peněz ve prospěch potřebných, ale co je to platné! Mnozí by raději dělali na svém. Už jen proto, že jejich předkové udělali jisté zkušenosti jak s komunisty, tak i s církvemi a nedůvěřují. Možná, že už ani nechtějí jen tak důvěřovat a čekají, jak to dopadne.  Asi by to chtělo užít víc psychologie ...    

Autor: Irena Aghová | středa 13.11.2013 1:03 | karma článku: 23,96 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...