Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika a lidé: Bezdomovcem se může stát každý

Paní Gajdůšková mne velmi překvapila. V rozhovoru na ČT znovu zopakovala, co bylo od ní slyšet už dříve, že ČSSD podporuje střední třídu, ale ti, kdo se do ní nepočítají, nepodporuje. Střední třída je zřejmě v ČR definována, kromě ještě jiných aspektů, výši životního standardu, vzděláním a majetkem, do kterého spadá vlastnictví firem, know-how, nemovitostí, a také působením v klíčových rozhodovacích postech. Podle mého názoru, z jedné strany je skutečně třeba, aby se střední třída vyprofilovala a měla zázemí pro své postavení. Z druhé strany, nemohu souhlasit, aby lidé, kteří nejsou do ní počítáni, byly hozeni přes palubu. Protože v životě lidském není nic jistého, trvalého a zajištěného zákony, politickou oporou či jinými nástroji, které působí v například podnikatelském sektoru. Zákony České republiky mají oporu v Ústavě a Listině základních práv a svobod a práva a ochrana oprávněných zájmů náleží všem občanům bez rozdílu. To je hlavní motto demokracie, demokratického právního státu. A přes to nejede vlak ...    

Takový politický postoj nelze přijmout, paní Gajdůšková

Bylo by dobře, kdyby si ČSSD už jednou uvědomila, že byla založena na svém počátku jako politická opora dělnického stavu v 19. století v době průmyslového rozvoje nejen v naší zemi, ale také v Rakousku a Německu. Ve svém názvu nese dvě klíčová slova - sociální a demokratická. Na jejím kontě zaznamenáváme odborové vzdělávací spolky i vznik družstev a jiné počiny, jejichž cílem bylo pozvednout sociální úroveň dělnictva, vytvořit základy k pracovnímu právu, zamezit vykořisťování pracujících. A pracovní právo je i v současné době jedním z nejdůležitějších právních odvětví, které není pouze tuzemským právem, ale navazuje na další právní odvětví v českém právním řádu a na řadu mezinárodních úmluv, které stále platí a i v Evropské unii jsou respektovány. I pro zaměstnance v závislém pracovněprávním vztahu platí celá řada tuzemských i mezinárodních právních předpisů, k nimž Česká republika přistoupila a ratifikovala je. A úkolem vlád, ať se již hlásí k pravici nebo levici, je zajišťovat jejich naplňování, zkvalitňování a modernizaci přímo úměrně s rozvojem mezinárodního pracovního práva ve světě.

... mezi bezdomovci jsou i kvalifikovaní lidé 

Možná, že v této souvislosti není od věci připomenout, že mezi bezdomovci se nacházejí lidé, kteří ztratili práci v oblastech, kde je trvale vysoká nezaměstnanost. Není to právě starost politiky státu, aby zajišťoval prorůstovou politiku, pobídky a zjišťoval příčiny poklesu životní úrovně v určitých sociálních skupinách? Není právě úroveň pracovního trhu, nabídky zvyšování kvalifikace, podmínky k práci různých věkových skupin v jednotlivých oblastech naší země zase starost státu? Nevrhá právě tato situace, která je zanedbávaná, lidi do bezdomovectví, i když může být příčin několik (rozvodovost, ztráta partnera a dluhy z hypoték apod.)? Platí, že lidé mají právo na zaměstnání, ale nikdo nemá povinnost je zaměstnat, protože firmy, které zajišťují práce a služby nemohou přijímat zaměstnance, pokud na ně nemají mzdové prostředky, protože neuspěly ve výběrovém řízení a musí propouštět. Začarovaný kruh, který má fatální dopad na osudy mnoha lidí, kteří nakonec dospějí do postavení, v kterém se už nikdo nechce o nic starat, jak je vidno. Do takové situace se však mohou dostat i lidé dříve dobře situovaní a vzdělaní, dílem osudových událostí v rodině, druhotnou platební neschopností, insolvencí apod. Ale i tito lidé jsou stále občané naší země, vztahují se na ně zákony i v jejich prospěch, jsou subjekty ústavního pořádku a mezinárodních úmluv.  

... péče o pracovní sílu je dobrým politickým tématem

Kdyby se nyní Česká strana sociálně demokratická chopila témat, jejichž plnění zadusila i Nečasova vláda svou nedokončenou sociální reformou a zamyslela se nad sociální úrovní v naší zemi a reformu provedla, pak by jistě pomalu nacházela oporu a důvěru širokých vrstev občanů, protože upadající životní úroveň nemůže těšit nikoho. Naopak, je hrozbou šíření chudoby, poklesem úrovně kvalifikace zaměstnanců, nezájem mladých lidí o dělnické obory a konečně i podhoubím frustrace lidí, nespokojenosti až k radikalizaci. Za čtyři roky mandátu, který bude nová vláda vykonávat, by se dalo stihnout mnoho, pokud mezi politiky této nové vlády jsou skutečně lidé, kteří svým postojem i osobním cítěním mají zájem na rozvoji sociální úrovně občanů, kteří patří do masy pracujících v závislé činnosti ve firmách, drobných podnikatelů, zemědělců a dělníků. Je třeba rozvinout činnost družstev, v nichž lidé různě kvalifikovaní mohou najít práci, a to i v oblastech, kde se nedaří zaujmout podnikatele k otevření výrobní firmy. A myslím, že by nebylo od věci zahájit textilní výrobu, které jsme se tak snadno zbavili, ačkoliv jsme měli slušný odbyt.             


Nezaměstnanost a podpora kvalifikace dělníků

A v naší zemi velká většina lidí působí v závislém pracovním vztahu a jejich práva a vztahy k zaměstnavateli je stále třeba regulovat, pracovní vztahy legislativou posilovat a podporovat jejich efektivitu, zamezit diskriminaci a podporovat flexibilitu na trhu práce. A to si myslím, že by mělo být jedním z cílů politiky sociální demokracie. Proto mne udivuje, že paní Gajdůšková nepociťuje, že v naší zemi jsou obrovské nedostatky právě v té oblasti, kterou je třeba nejen pečlivě zmapovat, ale také najít řešení pro nezaměstnanost hlavně v místech, kde nefungují pobídky, na jedno pracovní místo se hlásí stovky uchazečů, takže lidé musí ze svých domovů dojíždět za prací nebo se dokonce stěhovat bez valné jistoty, že si pracovní místo udrží, že v naší zemi nefunguje učňovské školství pro ty, kteří by měli zájem se vyučit v důležitých oborech pro průmysl, nikoliv jen pro služby, a že lidé, kteří jsou vyučení, nemohou zavadit o pracovní příležitost, protože potřeba kvalifikace je nasazena tak vysoko, že minimálně bez maturity se nikde neuplatní. Copak výuční list a mistrovské zkoušky nejsou kvalifikací, v které mohou pokračovat a dosáhnout slušného sociálního postaveni a zavést si soukromé firmy, v které mohou zaměstnávat a které s takovým potenciálem se budou ucházet o zakázky i v Evropské unii a ve světě? 

Podle mého názoru, ČSSD má vysokou podporu lidí, kteří očekávají, že provede sociální reformu, která vyrovná problémy s téměř nefungujícím pracovním trhem, bude se soustředit na oblasti, kde nejsou pracovní příležitosti, bude se starat o prorůstovou politiku, vymýtí lichvu a soukromým vymahačským firmám stanoví přesná pravidla, aby se lidé domohli svých práv, pokud budou poškozeni, bude se soustředit na problémy rodin, pokusí se o obnovení sociálního smíru a bude naslouchat lidem. Bude dbát o zkvalitnění legislativy a místo žabomyších válek mezi sebou v době svého mandátu ukáže, že je hodna důvěry voličů, kteří ve valné většině do tzv. střední třídy nesahají, ale jsou subjekty řady právních předpisů jako občané státu. A v tomto postavení jsme si před zákony rovni – i ti bezdomovci.     

 

 

Autor: Irena Aghová | sobota 16.11.2013 22:15 | karma článku: 25,31 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!