Církevní "restituce": Drama, jehož konce nelze dohlédnout

16. 01. 2014 12:24:22
Ke snaze převést konečně po dlouhých a komplikovaných jednáních církevní majetek na základě zákona, kterému předcházely dohody mezi státem a církvemi, jsem se stavěla pouze jako k právnímu jednání. Chápala jsem občany, že jsou proti takové finančně objemné a věcně náročné operaci v době, kdy stát provedl sociální reformu způsobem, s kterou většina lidí nesouhlasila. Chápala jsem odpůrce římsko-katolické církve, kteří ji nepřejí, nejsou jejími členy, nebo jsou jiné víry a zírají, jak se začíná "zase vzmáhat". Mému pochopení neušli i ateisté, agnostici a další lidé, kteří v Boha nevěří, nebo pochybují, a spíš hleděli na zájem občanů, zvláště sociálně potřebných, jejichž situace se zhoršila. Zápas mezi státem a církví a církví a lidmi, kteří nevyznávají její Credo, ale chtějí věřit po svém je tak starý, jako církev sama. Úlohou římsko-katolické církve je hlásat Boží slovo včetně liturgie, pastorační služba a pak teprve přichází charitativní činnost, nikoliv naopak. Jistě, že tato situace, která se kolem církve vytvořila, nepřispívá k rozkvětu očekávané charitativní pomoci, protože ji samozřejmě přestanou podporovat dobrovolníci, jestli dostala "přiklepnuté peníze". Vzdělávací aktivity církve jsou na vysoké úrovni, pořádají je pastorační střediska i vysoké školy. Mezi církevními vzdělanci je mnoho lidí, kteří působí v mediích, vydávají knihy a přednáší pro zájemce nejrůznější témata. Myslím, že pokud se ptáme, k čemu je církev, pak je třeba se seznámit s tím, jakou činnost, kromě svého hlavního poslání, vykonává pro širokou veřejnost. A není to jen římsko-katolická církev, ale též evangelická i husitská. O to mne víc překvapil průběh "církevních restitucí", nepřipravenost ministerstva kultury a způsob, jakým zákon vznikl a jaké problémy nastanou.

Úřední agenda o církvích, kterou mělo vést ministerstvo kultury a státní organizace k tomu příslušné měla mít jednoznačný přehled o církevním majetku, který od roku 2004 má církvím předávat. Už rozpačité rozhovory a odvolávání se jeden na druhého, když se občané ptali, o jaký majetek jde, byly na pováženou co do věrohodnosti celé akce. Zřejmě dotčené církve se státem neměly stejné noty. Nehledě na to, že zřejmě málokdo ze státních orgánů měl přehled o právnických osobách, zřízených podle Kanonického práva a jiných církevně - právních dokumentů, jaký byl průběh ve vzniku, změně a zániku u různých řádů na našem území a zda jsou v době účinnosti zákona tyto řády a jiné právnické osoby,zřízené církví, způsobilé k převzetí majetku, o který si požádají. Je také s podivem, že málokdo tuší, jaká je římsko-katolická církev organizace, jak fungují její právnické osoby, protože ti jsou nositelé práv vlastnit majetek, stejně jako fungování jejích orgánů.

Hrozba soudních pří a konfliktů

Zdá se mi podivné, že se stát vydal obrovskému riziku soudních pří, když církve vyzval k předložení požadavků, aniž měli mezi sebou jasno o historických souvislostech, které majetek provázely a s konečnou platností netuší, na příkladě Německého rytířského řádu,zda je nebo není způsobilý k převodu podle zákona. Mám pochybnosti, že církve, resp. právnické osoby, které o majetek žádají, jsou nadšené, že se budou muset o majetek soudit, dokazovat, prokazovat a samozřejmě si platit advokáty, specialisty na historii, kanonické i státní právo. Do té doby, než bude majetek vydán, bude náležet do majetku státu. Jde také o budovy, náležející do komplexu staveb Pražského hradu, na které jsou občané zvlášť citliví. Některá nešťastná rozhodnutí soudu z minula, která uznala majetek způsobilý k předání jsou důsledkem toho, že státní orgány nereflektují závažnost celého procesu, který má dalekosáhlý dopad na hospodaření s majetkem státu, který musí jako řádný hospodář takový majetek opatrovat, dokud ho nepředá budoucím vlastníkům, kteří zase o něho musí pečovat jako řádní hospodáři z pozice občanského zákoníku i z pozice kanonického práva, jehož kánony se týkají právě správy majetku podobně, jako v civilním právu.

Příliš mnoho nedorozumění

Je historickou pravdou, že církve byly propojeny od 4. století se státní mocí a nebylo to spojení šťastné. Rozsáhlá christianizace, která probíhala minimálně ve dvou etapách, byla příčinou mnoha zápasů a dramat, které stály mnoho lidských životů a samozřejmě i peněz. Její vliv nezůstával na jednom území, ale pohyboval se tak, jak silné osobnosti, provádějící reformy ze strany církve či mocenské modely ze strany panovníků, určovaly její tvář a dramatické historické okamžiky, v kterých působily nejen světské osobnosti, ale i duchovní, budovaly budoucí tvář světa. A z minulosti nelze nic odestát a je těžké se k ní dovolávat, vytrhávat z kontextu útržky z více než dvoutisíciletého vývoje historické epizody, které jsou sice tragické, ale mají své příčiny, které působily v následcích mocenských činů jak světských, tak i duchovních osobností. Na dějiny nelze nahlížet jako na něco romantického,co je dávno za námi a nemá to pro současnost význam.

Církev a stát v současnosti

Církev a stát, to jsou dvě veličiny, které se vzájemně prolínají a současně každá vyžaduje pro svou činnost podmínky. Je třeba tyto věci rozlišovat a chápat je, aby nevznikaly konflikty, které mohou mít těžké dopady. Za prvé: římsko-katolická církev nepůsobí jen na našem území, ale zahrnuje do svých řad všechny lidi, kteří se k ní hlásí. Za druhé: není organizací sama pro sebe, ale je především společenstvím věřících. Ti se podílejí na její činnosti svou dobrovolnou službou, nebo jako zaměstnanci některé z právnických osob působí ve školství,kulturních oblastech i sociálních zařízení. Za třetí: současně vykonává svou liturgickou a pastorační činnost.

Závěr

Podle mého názoru by bylo vhodné, kdyby jsme také vzali na vědomí, že Nečasova vláda udělala prosazením zákona velký problém ve vztahu církev - občané - stát a místo skandalizování jsme se hluboce zamysleli, jak tento problém vyřešit ve smíru a na podstatě hlubších znalostí, které se zatím neprojevily. Samozřejmě, že je celý proces hrubě zpolitizován, což je velký problém, který brání hlubšímu uvažování, ale spíš jsou lidé alergičtí už na slovo - církev -. A to by měli církevní představitelé také chápat, pokud chápou římskou - katolickou církev jako otevřenou. Tím více by měli být připraveni na to, že každý, kdo uzná za vhodné, ji bude kritizovat či obhajovat. A na kritiku by měli odpovídat apologetikou, jak "za mlada", pokud skutečně chtějí vnést do společnosti mravnost, víru, lásku a naději. V takovém stavu, v jakém se nachází česká společnost dnes, by si zasloužila nejen duchovní, ale také mravní podporu i možnost si řešit otevřeně a diskusí své fundamentální otázky života i smrti. A církev by měla probudit všechny své síly, aby skutečně pozitivně působila, stejně jako lidé, kteří se bojí budoucnosti a pomalu už nevědí, co znamená naděje.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 16.1.2014 12:24 | karma článku: 26.52 | přečteno: 1644x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 241 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 419 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 583 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...