Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé s stát: O zlých pravdách a lidské důstojnosti

Nezaměstnanost je větší problém, než se komu zdá a myslím si, že vyjádření pana Cimického je jen takové zamyšlení u ranní kávy a povzdech, než seriózní rozbor následků nezaměstnosti pro člověka a i celou společnost. Pokud se do takového tématu někdo už pustí, pak by neměl hovořit jen o jednotlivcích, ale o hrozivých následcích pro sociální skupiny i konečně územních oblastech, které jsou tím nejvíce postiženy. Spíše bych čekala seriózní studii, nad kterou by se lidé, kteří mají vliv a odpovědnost za stav země, hluboce zamysleli. Nezaměstnanost - to není jen problém lidí, kteří jsou jí postiženi, ale problém celé země, společnosti a systému fungování státu.      

Úpadek osobnosti a životního stylu

I když se z jedné strany prodlužuje lidský život a moderní medicína umí zabránit propuknutí pandemií a epidemií, umí vyléčit zhoubné nemoci i napravit nedostatky na kráse a přitažlivosti, neumí si poradit se zvyšováním kvality života po psychické stránce, jejíž poruchy mají  vážný zpětný ničivý dopad v širokém měřítku. Ono se vlastně o problému celostní kvality života nehovoří tak zasvěceně, jako například o ekonomice, právu, mezinárodní politice, sexu. A když se už  s tématem začne operovat, pak se dozvíme, jak se na to dívají američtí, francoužští, němečtí i čínští vědci. Také dostaneme spoustu dobrých rad: jak máme správně dýchat, abychom se zbavili vnitřního napětí, cvičit, abychom okysličili organismus, jíst, abychom netrpěli stresem a spát, abychom měli zdravou mysl. Spíš bych očekávala od pana Cimického či jiných odborníků na celostní kvalitu života, kteří se veřejně vyjadřují k problému, skvělou studii o skutečném stavu lidí v současné sociální situaci, která by byla varující nejen pro občany, ale hlavně pro politiky, kteří mají vykonávat veřejné činnosti na úrovni státní správy a mají se starat o chod země.

... cesta je zarostlá trním

Jenže, jak dál: někoho z odborníků či politiků může napadnout, že vyhrabe z nějakého účtu peníze na zpracování drahého projektu, v kterém bude rozbor minulosti, současnosti s dopadem na budoucnost s bohatým poznámkovým aparátem a odkazy na zahraniční odbornou literaturu. A bude citován studenty psychologie v bakalářských a magisterských pracích - ale - to neotevře ani jednu fabriku, která by zaměstnala lidi, kteří se kdysi vyučili v nejrůznějších oborech, kteří trpí tím, že ji nemohou vykonávat, chodí od ničeho k ničemu, vyplňují pořád nějaké formuláře, postávají na úřadech práce, chodí po konkurzech (a to někteří i absolvovali kurz jak se chovat na konkurzu), a čas běží, od vánoc k vánocům, který je zpestřený kličkovanu s excekutory za nezaplacení i minimální částky, která naroste do obřích rozměrů. Jak je zvykem v našich krajích, zákon, rozhodnutí a usnesení nikoho nezajímají a tak se lidé, kteří hledají práci, ještě se také dohadují s úřady o zaplacení vysoké částky, která je nad jejich síly a možnosti. A tak často to řeší tím nejtragičtějším způsobem. Pláč nad stavem společnosti a nezaměstnaných je sice krásný, ale neúčinný. Možná, je dnes doba, kdy by mohla fungovat družstva s plnou podporou vlády, když investoři nemají zájem v tak rozkolísané zemi investovat. 

Nezapomínejme na důraz odpovědného jednání v NOZ

Prodlužuje se lidský věk a lidé již od 45 let jsou vyřazováni z pracovního procesu. Nezaměstnanost pociťují jako ztrátu důstojnosti. Bezvýchodné hledání práce a vyplňování času sepisováním žádostí a účasti na konkurzech pro uchazeče o práci nejsou řešení pro získání vnitřní harmonie, ale spíš je to cesta k navršování stresů a v konci může člověk, který byl ještě nedávno plný elánu, skončit jako dlužník, bezdomovec, sebevrah nebo vrah a zloděj - to jsou konce jindy čestných a hrdých lidí. Nová vláda má sice vůli tyto záležitosti prověřovat a možná i řešit (také není všemocná), ale sociální a psychické následky, jimiž lidé v současné době trpí, budou působit i do budoucnosti. Občanský zákoník je postavený na autonomii lidské vůle se rozhodnout a odpovídat za své rozhodnutí vahou své způsobilosti. V tomto případě má člověk důkazní břemeno, aby dokázal, že tak činil pro své štěstí, v případě odborníku pak vahou odborné způsobilosti. Ale každý člověk v určitém stavu mysli má jiné představy o svém štěstí. Pokud je však takový zákon schválen, pak už nezbývá, než lidem, občanům, tuto cestu rozhodování nastavit tak, aby byly naplněny další předpoklady o uplatňování rozumu a správném jednání v dobré víře. A to jsou všechno pojmy, které mají jak pozitivní i negativní důsledky. Důstojnost člověka není věkově omezena. Ta musí fungovat od početí až po smrt. Bylo by třeba, aby odborníci, kteří se zabývají problematikou člověka, sociologové, lékaři a právníci publikovali statě k věci a pomáhali seriózním způsobem řešit tak důležité problémy, které vedou k pokojnému, uspokojivému a slušnému životu z celou vahou své odbornosti a také za své činnosti odpovídali. Je nutno vymýtit podvody, zlodějinu, násilí, sklony k sebepoškozování a poškozování jiných, všímat si rizikových ohnisek a přinášet neustálá řešení ve prospěch života každého, bez ohledu na věk, stav, sociální postavení. Nestačí jen vypracovat projekty z kapes daňových poplatníků, ale vyžaduje to opravdový zájem o stav země a potažmo lidí, kteří jsou nejen solí, ale také základem úrovně této země.             

 

Autor: Irena Aghová | středa 19.2.2014 10:28 | karma článku: 22,11 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!