Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika a občané: Cit pro rovnováhu mezi protestem a principy

Ústava zaručuje občanům dané země, aby v rámci ústavních principů, uznaných základních práv občanů a dalších zákonů navazujících, se svobodně vyjadřovali - k tomu slouží zákon petiční, zákon o shromažďování a svobodě projevu a jiné svobody, vyplývající například v ČR z Ústavního pořádku České republiky. Pro občany, v zájmu rovnováhy mezi jejich názorem a situací, proti které svůj názor staví, je důležité, nutné a navíc i prospěšné, aby se podle svého demokratického rozhodnutí v rámci ústavou a zákony daných práv veřejně vyjadřovali, a podle svých kreativních schopností si vytvářeli i symboly svých pocitů, a i tak veřejně manifestovali svůj názor. 

Komunikace v poměru "občan - vláda" je potřebná 


 Ano, nelze jinak než souhlasit, že existují krátkodobé problémy, které je možno změnit, pokud vláda přistoupí na komunikaci s občany prostřednictvím zástupců jejich zájmových spolků - může jít o celou řadu námětů ke zlepšení situace, s kterou nejsou v daném okamžiku občané spokojeni. Dokonce takové protesty se mohou odehrávat na komunální úrovni, pokud se jedná o věci, které záleží v kompetenci obce. Krátce řečeno: je prospěšné občanům a politikům  v dosahování potřebných cílů, aby spolu komunikovali a pěstovali rovnováhu v udržování principů, které jsou dány Ústavou a zákony. Je to výraz nejen kvality politické činnosti, ale také kvality občanské angažovanosti, což představuje i znalost problematiky, o kterou se jedná a rozsah požadavků, které mohou úspěšně uplatnit vůči veřejné moci obecně. A je pravda, což víme z tisku a debat, že občané jsou často úspěšní v uplatňování zájmů, které považují za důležité. Ať se to týká životního prostředí, zdravotnických a jiných služeb, které jim mají být poskytovány, včetně služeb veřejné dopravy i sociálního zázemí v té které oblasti.Není prospěšné uplatňovat vůli konfliktním způsobem, ale je možnost podávat podněty a žaloby, pokud občané nejsou spokojeni s řešením, které jim daný subjekt, na kterého se obracejí nevyhoví anebo se s nimi prostě "nebaví". Podle mého názoru jsou některé pořady, které byly v televizi vysílány a nichž vystupovali občané v zájmu řešení "životních situací" také prospěšné, ale za prospěšné nepovažuji pořady obdobného ražení, v kterém se rozněcují emoce do té míry, že padají urážky na hlavy účastníků, kteří se do pořadu dobrovolně dostavili, aby si s občany o tématu promluvili. 


 Protest proti prezidentovi republiky


 Při sledování různých akcí, které jsou namířené proti hlavě státu, vidím několik rovin, z nichž některé jsou pozitivní, a to v tom smyslu, že se občané a lidé vyjadřují k té části prezidentovy aktivity, a tou je zahraniční politika, protože je to znamením, že občanům není ani tato oblast lhostejná a z minulosti můžeme zaznamenat i protesty proti podpisu Lisabonské smlouvy a také celkem zdařilý pokus o dehonestaci tehdejšího prezidenta republiky, Václava Klause, při návštěvě v Chile, která zřejmě proběhla i ve světových mediích, ještě nám jistě nevyvanula z mysli doba tzv. Sarajevského atentátu, a těsně před ukončením jeho mandátu pak útok v davu na jeho osobu. 


 V případě Miloše Zemana, který si jistě uvědomoval, že svůj mandát si nebude užívat v klidu v Lánech, protože situace ve světě je napjatá a předmětem i obsahem prezidentské funkce jsou též zahraniční styky a účast na mezinárodní politice, protože náš stát je součástí mezinárodního společenství a je vázán ve své politice nejen vnitřními zákony, ale také mezinárodněprávními normami a vůči tomuto společenství má své závazky prostřednictvím ratifikovaných mezinárodních smluv apod. Jaký je vztah mezi prezidentem a vládou, to je dáno Ústavou, ale samozřejmě, že tyto vztahy nemusí probíhat harmonicky a "prkenně". Obě strany se podílejí na úrovni daných pravidel na výkonné moci a samozřejmě i na její kvalitě, která se projevuje nejen uvnitř státu, ale také v zahraniční politice. A do každodenního běhu této činnosti lze nahlížet buď prostřednictvím těch, kteří informace zprostředkovávají, a to jsou média, nebo nahlížením na webové stránky Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky - je mnoho zajímavých a dalších pramenů poznání. 


 Jistě, že ne každý je spokojený a vyrovnaný s výkonem funkce přímo voleného prezidenta občany, Milošem Zemanem. Dle mého osobního sledování se směšují dvě věci: jednak antipatie vůči jeho osobě a jednak nesouhlas s jeho vystupováním a politikou, která je, ať se nám to líbí nebo nelíbí, jeho práce. Myslím, že obecně situace, v které se delší dobu Evropa nachází, je složitá a jen ten, kdo je v tomto oboru vzdělaný a orientovaný dokáže posoudit, jak se který politik v Evropě i mimo Evropu k těmto problémům staví z pozice své činnosti, svého politického zaměření i obecného zájmu, který svou osobou zastupuje na veřejných fórech i médiích. Demonstrace občanů jistě odčerpávají obecně společenské napětí a vypětí, protože se do nich promítá i to, jak se občané ve své zemi cítí a jak jsou na tom v každodenní životní situaci, a to je třeba ventilovat. Takové akce mohou lidi sbližovat či rozdělovat. Ale pro rozumě myslícího člověka jistě není v pořádku, aby se prezidentovi jako osobě veřejně spílalo, protože zde je rozhodující, zda je napadána hlava státu či osoba Miloše Zemana, pro kterého také platí, stejně jako pro každého z nás, určitá ustanovení občanského zákoníku na ochranu osobnosti. 


 Je smutné vidět prezidenta České republiky, země, kterou milujeme a která je naším domovem, jak je terčem urážek vlastních občanů a projevů agrese. Myslím, že v tomto mediálně propojeném světě by měl být projevován cit pro rovnováhu mezi protestem, na který má každý právo a jistou kultivovaností, abychom sami sobě nesnižovali prestiž v očích těch, kteří se na to v hlavních zprávách dívají. Nemáme mnoho příležitostí, abychom získávali mezinárodní respekt, ale hodně příležitostí, abychom ho ztráceli, a byla by to škoda i znak jakési formy sebedestrukce. V poslední době se mi zdá, že na fotografiích i šotech už nejsme takoví, jací jsme byli po roce 1989 - dobře oblečení a dobře naložení lidé. Je to sice nadnesené - ale jménem toho, co všechno pro náš udělali naši předkové, abychom přežili jako národ až do dnešních dob, přemýšlejme hodně o kvalitě našeho myšlení a vnímání přítomné situace, a také o tom, co nám škodí a prospívá. A jak se máme kultivovaně podílet na politice této země, abychom o sobě vysílali obraz jako o lidech, s kterými se v Evropě stále počítá.                 


 


               

Autor: Irena Aghová | úterý 2.12.2014 0:01 | karma článku: 22,66 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...