Politika: Je premiérovo rozhodnutí průlomové?

29. 05. 2015 14:16:15
Premiér Bohuslav Sobotka odvolal překvapivě rychle ministra školství Marcela Chládka z jeho vysokého postu. Důvodem je, obecně řečeno, šikana vůči podřízeným.

Postoje k panu Chládkovi z různých stran

K odvolání ministra školství se vyjadřuje kde kdo. Prezident republiky Miloš Zeman se k odvolání ministra vyjádří tuto neděli, někteří jsou souhlasní s rozhodnutím premiéra, jiní mají pochybnosti nebo dokonce nacházejí i kladné stránky jeho práce. Tlak proti působení pana Marcela Chládka můžeme pozorovat už delší dobu a těžko odhadnout, jaké jednotlivé zájmy kdo měl. V každém případě je dlouhodobá situace ve školství snadno kritizovatelná, protože ani občané nejsou spokojeni s trendy výchovy a vzdělání i s různými pokusy zavádění i kontraverzních výukových i organizačních představ, které se hrnou z mnoha stran a jsou i inspirovány ideovými proudy, existujícími nejen v Evropě, ale také praktickými zájmy, které mají dopad na úroveň výuky mladé generace, uplatnění absolventů na trhu práce či v dalším studiu na vyšších stupních vzdělání. Považuji působení ministerstva školství za klíčové, protože vzdělává a též do jisté míry vychovává budoucí generace, což si jistě uvědomuje každý, kdo nad tím přemýšlí.

V křesle ministra školství se vystřídalo od roku 1990 dost osobností, takže byla příležitost soustavně přemýšlet, jak zaměřit tento resort do budoucna při změně společenských a politických poměrů, včetně postavení učitelů a jejich odměňování. A to bylo často předmětem nepokojného stavu školství s dopadem na vzdělávání, platí to i pro současnou dobu. Všichni, kdo ministerstvu školství nepracují, nevidí do poměrů mezi zaměstnanci a vedoucími, takže ta různorodost nespokojenosti může vyvěrat z různých pramenů.

Pan Marcel Chládek odvolával z klíčových funkcí klíčové zaměstnance v poměrně vysokých pozicích, měl na to právo jako ministr, který mohl být nespokojený s jejich výkony. Do jaké míry tato rozhodnutí citelně poškozovalo školství, nemůže běžný pozorovatel posoudit, jen vidí jakýsi zmatek a neustálé spory vedené přes média i výroky zainteresovaných osobností, které vedly kritiku jeho práce i působení. Jistě, že si každý uvědomuje, že odvolávání ministrů v průběhu výkonu funkce a dosazování jiných osobností na jejich posty je složitá záležitost pro běžný provoz ministerstev a samotná organizace státní správy, tedy moci výkonné, je stále neuspokojivá, jak můžeme pozorovat z mínění občanů, ministerstvo školství není výjimkou. Na druhé straně, takové organizační pohyby zbržďují plynulou práci příslušného úřadu, který má samozřejmě ve své řídící a rozhodující působnosti rozhodující vliv i na budoucí osudy jednotlivců, protože má ve svých rukou důležité pravomoci, z nichž některé jsou, dle platných zákonů, delegována na kraje i obce a svazek obcí jako zřizovatele. V této souvislosti ráda připomenu, že od 1.9.2016 bude platit novelizovaný školský zákon (podrobněji novela), která ukazuje jistou budoucnost organizace školství.

O šikaně na pracovišti

Nejsmutnějším ukazatelem úrovně pracovních i mezilidských vztazích je šikana, nevhodné chování k zaměstnancům ze strany nadřízeného, ale i opačně. Tento patologický jev se šíří nejen ve státní, ale i soukromé sféře. Z jedné strany upravuje vztahy v pracovních kolektivech pracovní právo, z druhé strany je vymahatelnost odškodnění za šikanu stále ještě slabá a řeší se to většinou odchodem šikanovaného se všemi důsledky pro jeho další možnosti si sehnat odpovídající zaměstnání k jeho vzděláním, zkušenostem a i životnímu standardu.Někteří mají štěstí, že si uspokojivé zaměstnání najdou rychle po odchodu z bývalého pracoviště, kde rádi využijí jejich nabytého potenciálu zkušenosti i vzdělání. Pan premiér, k němuž vanuly ze všech stran stížnosti zaměstnanců na chování pana Marcela Chládka, udělal rázný krok a pana ministra Chládka rychlostí blesku odvolal z funkce a nyní je ve fázi hledání, koho za něho. Budou mít na to vliv i kvóty a křesla ministra usedne žena?

Je jistě v pořádku, že šikana je nekompromisně trestána bez dlouhého vyšetřování, podávání stížností a žalob s výhledem, že nový ministr zklidní stav, ustálí chod práce zaměstnanců, ztupí hroty vztahů na pracovišti a bude pokračovat v záměrech politiky našeho školství, v rámci již schváleného zákona, který nabude účinnosti 1.9. 2016. Další otázkou je, a to ve smyslu názvu tohoto zamyšlení, zda se bleskové rozhodnutí pana premiéra Bohuslava Sobotky k odvolání ministra školství nestane inspirací pro další pracoviště rozhodujících státních či komunálních úřadů.

Autor: Irena Aghová | pátek 29.5.2015 14:16 | karma článku: 22.40 | přečteno: 670x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 307 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 645 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...