Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etika a politika: O současné atmosféře trochu jinak

Hovoří se o lidských právech, hovoří se občanských a ústavních právech, o křesťanství, které v sobě obsahuje určité principy. Cílem článku je pohled na žhavou současnost z trochu jiného úhlu.    

Pár slov o současném společenském prostředí

Z nejrůznějších koutů se vynořují názory, které bych shrnula pod stručný pojem "bytí". Jednou to muselo přijít. Když se trochu zamyslíme nad dějinami, takovými kritickými body procházely starověké, antické, středověké i moderní společnosti. Trochu se obávám hovořit o současné společnosti jako "postmoderní", protože její činnost, chování, jednání a konání mi nějak nezapadá do rámce teorie postmodernismu. A dokonce si myslím, že českou společnost zapasovat do definice, která představuje tento ideový proces, jen tak jednoduše nelze. Ale to je můj osobní názor. Z mého pohledu je česká společnost z jedné strany velmi složitá, z druhé nepochopitelně jednoduchá, přijde na to, jaká se namane situace. Názor lidí by měl být rozhodně hybatelem politických rozhodnutí, pokud je na místě, rozumný a v souladu s etickými pravidly, které jsou obsaženy v právu a zvyklostmi, které je nutno respektovat. 

O nutnosti sociálního smíru

Po krátkém vládnutí Sobotkovy vlády se opět rozdělujeme na „my a oni“, a to daleko vyhraněněji., než kdy dříve.  Bohužel, v tomto ohledu musím konstatovat, že ani nyní nedochází k sociálnímu smíru. Místo toho je česká společnost peskována ze všech stran jako nezvedená školní mládež, místo, aby jí bylo nasloucháno. Sociální smír je hlavně o diskusi mezi vládou a občany, zvláště když lidé mají mnoho otázek, s kterými by se měli vládní činitelé vyrovnat a odpovídat na ně jasně, srozumitelně a závazně. Místo toho se na Internetu hromadí eseje a články, obsahující nejrůznější úvahy, které však nejsou završeny rozumným názorem, ale konstatováním přímo prorockým, po kterém nepřipravenému čtenáři vstanou vlasy na hlavě samou hrůzou a stejně se nic konkrétního nedozví. Jako houby po dešti se množí i webové adresy, k nimž se soustředí skupiny známých i začínajících autorů, kteří mají, jak tvrdí, patent na pravdu. Jak je patrno, mnozí lidé už o žádný názor nestojí, a jak někdo vystrčí růžky, dostane co proto -  Petr nebo Pavel.           

Nejsou všichni xenofóbové

Na rozdíl od nejrůznějších komentátorů vyjadřujících se k současné situaci, kteří se snaží dívat na českou společnost "s nadhledem", bytostně cítím napětí, které vyvěrá ze zkušenosti a současně i z pociťované nutnosti pojmenovat problémy, které se nyní podobají fantómům, jež se ukazují v přítmí, a jak se rozsvítí, tak zmizí. Myslím, že mnozí lidé, kteří se vyjadřují k problému migrantů (žhavý problém) na sociálních sítí, dívají se na problém reálně a vyjadřují nejrůznější obavy, na které jim však nikdo nedává konstruktivní odpověď. Mám za to, že označovat celou naši společnost za xenofóby a jiné fóby, sobce a lenochy je nepatřičné, stejně jako veřejně osočovat kdekoho v této zemi, prostými lidmi počínaje a prezidentem konče. Česká mládež, která je zapojována do takových anti-aktivit v konci bude mít pocit vykořenění, což je to nejhorší, co může člověka potkat v dalším životě. Myslím, že lze říci za ostatní - veškeré urážlivé výroky vůči českým občanům a zemi jsou přinejmenším nepatřičné.      

Uzavírající se společnosti

Takové dštění vyvolává reakce, které jen zahušťují už tak nepříjemnou atmosféru a na dlouhou dobu poznamenávají negativně společnost, která se začala uzavírat do sebe, což je pro politické procesy velmi špatná zpráva. Pokud je mé vidění správné, pak bude trvat dlouhou dobu, než se některému z politiků podaří  vzbudit v lidech živý zájem o veřejné dění. A pro veřejné dění a budování státu nestačí jen pár lidí ve vládě, v Parlamentu a státních orgánech. Je třeba občanů, kteří se aktivně podílí na všech činnostech, které jsou třeba pro plynulý a řádný život v zemi. A pokud má být fungující pluralitní politický systém, představovaný politickými stranami, pak v nich jsou lidé neopominutelní. Někdo může alibisticky říci - všechno je v lidech. A myslí tím občany. Ale podle mého názoru je to i v těch, kteří se dali zvolit do vysokých státních funkcí, aby procesy v zemi řádně řídili na všech úrovních a usilovali o přízeň občanů, kteří je nepouští ze zřetele. Už se nevěří na osvícené politiky, kteří zvednou životní úroveň a udělají potřebné a pro občany. Konečně, kvůli tomu byli zvoleni. A aby byli voleni, musí vzbouzet v lidech zájem o své vize a programy. Krásné řeči už nikoho v této zemi nebudou nikdy zajímat. Jsou to přeci vysocí státní úředníci, řídící aparát na ministerstvech a jsou odpovědní za výsledky občanům, kteří právem očekávají TOP kvalitu, nikoliv apokalypsu.        

Co bude dál?

Je sice pěkné, že podle nejnovějších zpráv se ekonomický stav země zlepšuje, ale nezlepšuje se postavení občanů v zemi. Myslím, že současná vláda má mnoho nových a nadějných projektů a návrhů, ale do konce volebního období nestačí realizovat valnou většinu svých vizí. A tak můžeme předpokládat, že v kancelářských archivech zůstane po jejich odchodu mnoho drahých projektů, které další vláda odnese někam do suterénu a začne na zelené louce znova, lépe a radostněji za dohledu občanů, kteří „po tom všem“ ovšem budou na dlouhodobé rekonvalescenci. A budou se ptát: jaký skutečný státní dluh budou po této vládě zase splácet? Už dlouho to nikdo nevyslovil - tedy končím za ty, co to neumějí říci, tímto: vážení spoluobčané, mnohých, přemnohých z Vás si hluboce vážím. I přes všechny problémy, co se tu naskytly a jsou nepřestáváte být slušnými lidmi. 

 

Autor: Irena Aghová | sobota 29.8.2015 21:56 | karma článku: 34,11 | přečteno: 3029x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...